poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2580 .



Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca (57)
proză [ ]
Piramida din Cairo

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2016-01-02  |     | 



Egiptul reprezintă o destinație turistică și prin existența celor peste 60 de piramide de pe malul stâng al Nilului, dintre care cele mai accesibile sunt amplasate pe platoul Giza, unde, conform informației citite într-un ghid de mare circulație internațională, se ajunge după o călătorie de maxim 40 de minute cu un mijloc rutier care pleacă din Cairo, mai precis din Midan al Tahrir (n.a. Piața Eliberării) - kilometrul zero al țării faraonilor. Mă găseam într-o stație de taxi din această piață, unde negociam - înainte și nu după efectuarea transportului - tariful unei călătorii până la una dintre cele șapte minuni ale lumii. Astfel, taximetristul a aplicat așa-numitul truc al vânzătorului de bazar: pretenția lui inițială a fost de... 150 de lire egiptene, mult mai mare decât cea dorită cu adevărat, după care, la primirea refuzului meu, a revenit la... 45 de lire egiptene (n.a. aproximativ 11 dolari), preț care, datorită reducerii năucitoare mi s-a părut acceptabil. Am urcat în taxi acompaniat de soția mea - Ella și de fiul meu – Edy, iar după o jumătate de oră, în ciuda aglomerației de pe traseu, am ajuns la ceea ce se numește "Rest house", de fapt o cafenea situată la poalele piramidei lui Kheops. Aici iar am procedat ca turiștii străini cu experiență câșigată prin bazarurile din Cairo: cu o bancnotă de 100 de lire egiptene ținută într-o mână la vedere, am așteptat ca taximetristul să-mi dea mai întâi... restul de 55 lire, după care i-am înmânat biletul de bancă respectiv.
Scăpat de acest moment stresant, am privit în jur, unde am văzut piramide, cămile, fotografi profesioniști și mulți-mulți turiști. Piramidele din Giza impresionează prin măreția lor. Dar, în momentul când te apropii de ele, o întrebare obsedantă așteaptă răspuns: cum au reușit acei oameni din epoca bronzului să ridice cele 23 de milioane de blocuri de piatră, care cântăresc în medie peste 2500 de kilograme ca să construiască, de exemplu, piramida lui Kheops (n.a. aproximativ în 2650 î.Hr.)? La baza acestui edificiu, am mai avut un motiv de uimire: l-am văzut pe Sașa (n.a. Alexăndrel) Vsegdapianîievici (n.a. Mereubeat) Velikii (n.a. Cel mare), vecinul de apartament din Oran, transfug sovietic în Canada, unde a fost trimis cu o bursă pentru studii doctorale în inginerie, devenit cetățean al acestui stat în urma unei căsătorii cu o canadiancă de origine rusă, venit în Algeria ca să acorde -ca și mine- asistență didactică la Școala Normală Superioară de Învățământ Politehnic din orașul descris de Albert Camus în romanul "Ciuma". Lângă el am remarcat-o pe soția lui- Krasavița (n.a. Frumoasa). După saluturile de rigoare, Sașa a ținut să ne informeze:
- Piramidele sunt considerate niște tumuluri, adică movile ridicate, în scop de protecție, deasupra mormintelor unor faraoni. Monumentalitatea acestor adăposturi are ca scop să inspire în popor teamă și respect față de faraoni și credința că aceștia sunt de origine divină. Forma acestor morminte simbolizează ascensiunea sufletului faraonilor spre cer.
- Dar, de ce în cele peste 60 de piramide nu s-au găsit rămășițele pământești ale defuncților, nici măcar în încăperile nejefuite? l-am întrebat eu.
- Vrei să spui aparent nejefuite. Părerea mea este că aceste morminte au fost jefuite chiar de către groparii acestora, care apoi au refăcut zidurile și sigiliile, a fost răspunsul lui Sașa. Pe de altă parte, conform cărții "Guiness Book of World Records", piramida lui Kheops nu este cea mai mare din lume.
- Dar care este? mi-am recunoscut eu ignoranța.
- Cea mai mare piramidă din lume este Quetzalcoatl, situată în localitatea mexicană Cholula, a răspuns cu nedisimulată mândrie Sașa.
...După câteva ore de plimbare printre piramide am ajuns la Sfinx.
- Sfinxul este un monstru fabulos cu corp de leu și cap de om, a simțit Sașa nevoia să ne explice.
- Se pare că nasul a fost distrus, am remarcat eu.
- Este adevărat ce spui. Atât nasul cât și bărbia au fost bombardate de artileria mamelucă în timpul unor exerciții de tragere. Chipul Sfinxului este al faraonului Kefren (n.a. 2589-2566 î.Hr.). Între labele din față puteți vedea o coloană comemorativă din granit, cu semne hieroglifice, ridicată mai târziu, la porunca faraonului Tuthmosis IV (n.a. 1423-1417 î.Hr.). Inscripția relatează un vis al acestui faraon, pe vremea când era încă prinț, în care i s-a arătat Sfinxul, care i-a promis regatul Egiptului, dacă înlătură nisipul din jurul lui. O versiune modernă a acestei povești îl are pe... Gamal Abdel Nasser în locul faraonului, iar condiția pusă de Sfinx este de a... i se procura un pașaport pentru a putea părăsi definitiv Egiptul.
- De unde știi tu aceste amănunte? l-am întrebat eu pe Sașa.
- Tatăl meu a acordat asistență didactică în Egipt din 1971 până în 1976 și a avut timp să se informeze. Când venea acasă, la Moscova, ascultam vrăjit toate impresiile lui din această țară arabă.
- De ce tatăl tău a părăsit Egiptul în 1976? am avut eu o curiozitate.
- Deoarece, în acel an, președintele Anuar Sadat a abrogat Tratatul de cooperare cu U.R.S.S. Legat de acest eveniment, tatăl meu mi-a relatat următoarea întâmplare: înainte de a trece de vama aeroportului din Cairo, un reprezentant al ambasadei sovietice i-a pus în jurul gâtului coliere de aur în greutate totală de circa un kilogram, pe care le-a predat imediat ce avionul a aterizat la Moscova. În același mod au fost obligați să procedeze cei aproximativ 6000 de profesori, 1000 de medici, 3000 de specialiști în construcții de locuințe, drumuri sau hidrocentrale, 20000 de consilieri și militari în aviație care au activat în țara piramidelor. Astfel, guvernul de la Moscova a transformat în metal prețios o parte din lirele egiptene primite ca plată în urma serviciilor efectuate de cetățenii sovietici pe teritoriul acestui stat arab.
- Ulterior, pe 26 martie 1979, Anuar Sadat a semnat la Camp David Tratatul de pace egipteano-israelian, am dorit eu să-l completez pe Sașa. Ca urmare a acestei acțiuni, considerate o trădare de către unii arabi, i s-a tras sfârșitul. În ziua de 6 octombrie 1981, în timpul unei parade militare care se desfășura pe bulevardul 6 Octombrie din Cairo, un vehicul blindat din coloană s-a oprit în afara programului stabilit oficial. Din el a ieșit un grup de teroriști, care au tras cu pistoale mitralieră și au aruncat grenade spre tribuna oficială. Hosni Mubarak, viitorul președinte al Egiptului, care stătea la dreapta lui Sadat a scăpat nevătămat. Pe trotuarul bulevardului unde s-a petrecut acest asasinat s-a construit o piramidă de sticlă cu latura de 20 metri și înclinarea de 51 de grade și 51 de minute, asemănătoare cu aceea a piramidei lui Kheops. Apropo, Sașa, știi cumva dacă sub această piramidă de sticlă se găsesc rămășițele pământești ale președintelui Sadat?
- Nu cunosc acest amănunt, deoarece în 1981, tatăl meu, Vsegdapianîi era plecat de mult timp din Egipt, și-a motivat ignoranța Sașa.


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!