poezii v3 |
Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission | Contact | ÃŽnscrie-te | ||||
Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara | ||||||
|
||||||
agonia Texte Recomandate
■ Life is life
Romanian Spell-Checker Contact |
- - -
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 2014-05-05 | |
Aflată la un capăt al străzii Tata, lungă de cel mult 500 metri, care mărginește primăria, consulatul francez, un magazin universal, o librărie și câteva buticuri cu articole de îmbrăcăminte, piața Mers Sultan reprezintă un colț cosmopolit din Casablanca atât prin arhitectură cât și prin varietatea serviciilor oferite: două braserii, un restaurant Mc Donald, o cafenea, o farmacie, o librărie și o patiserie. Era o după-amiază cu un soare torid, ca într-o zi de iulie în București, când deasupra asfaltului încins aerul vibrează, amețind privitorii, astfel că nu am putut rezista prea mult tentației de a intra în braseria Mers Sultan, unde se poate bea bere rece și alte băuturi alcoolice numai în spatele geamurilor fumurii, în timp ce, la măsuțele scoase pe trotuar, pot fi servite doar cafele, ceaiuri sau diverse sucuri.
La bar era de serviciu "sidi" (n.a. domnul) Khabir (n.a. Cunoscătorul) Bintabaj (n.a. Fiul bucătarului), o cunoÈ™tință mai veche de a mea, deoarece frecventam săptămânal această braserie, având în vedere că era situată la cel mult trei minute de mers pe jos de garsoniera unde locuiam. ÃŽnalt, brunet, cu părul creÈ› tuns scurt È™i vopsit în culoarea florii de dovleac, în vârstă de aproximativ 35 de ani, "sidi" Khabir mă privea întrebător cu ochii lui mari È™i negri. - "Comme d’habitude, oui" (n.a. Ca de obicei, da)? m-a întâmpinat el, în timp ce eu luam loc pe unul dintre scaunele înalte din jurul barului. Aceasta însemna ca să fiu servit cu o bere indigenă la sticlă de 330 mililitri, denumită "Flag speciale", o farfurioară cu sardine fripte bine în ulei È™i foarte sărate, o alta cu o porÈ›ie de cartofi prăjiÈ›i, încă una cu alune prăjite È™i una cu "ketch-up". M-am uitat în jur È™i am observat că salonul era plin cu marocani care consumau "comme d’habitude", doar că pe masă tronau mai multe sticle golite de bere, care erau aliniate cu mândria vânătorului care își admiră trofeele. Eu, datorită căldurii, nu aveam chef să mănânc ceva, ci doar să-mi astâmpăr setea cu o bere rece. - Hm, "sidi", eu aÈ™ dori o bere "Flag speciale", alături de un preparat din carne de...cămilă, am încercat eu o stratagemă, crezând că nu are în camera frigorifică aÈ™a ceva È™i, astfel, să scap mai ieftin. La auzul unei astfel de pretenÈ›ii, "sidi" Khabir a rămas "la bouche bée" pentru câteva secunde, timp în care ochii lui mult măriÈ›i mă scanau de jos în sus È™i invers pentru pentru a vedea dacă am vorbit serios sau am glumit. - Din carne de cămilă v-aÈ™ prepara "kufta" (n.a. chiftele), mi-a făcut el o primă ofertă, însoÈ›ită de un surâs profesional. - "Sidi" Khabir, cred că dacă È›i-aÈ™ fi cerut să-mi pregăteÈ™ti cămilă umplută, nu m-ai fi refuzat. Apropo, aceast fel de mâncare este real sau constituie numai o glumă? - "Usted" (n.a. Profesore) Doru, în primul rând, trebuie să È™tiÈ›i că în arabă cămilă umplută se spune "jamal mahti". Eu m-am născut È™i am petrecut copilăria în mica localitate Erfud, situată în apropiere de frontiera cu Algeria, pe malul uedului Rheris. Când plouă, în albia uedului se adună apă plină de mâl, care se scurge câteva sute de kilometri în deÈ™ertul Sahara, după care dispare în nisip. Acolo, am văzut o nuntă la care au participat aproape 400 de persoane, pentru care s-au pregătit două cămile umplute. - Este foarte interesant ce-mi spui. Știi cumva reÈ›eta de preparare a acestui fel de mâncare, demn de a fi trecut în "Guiness Book of World Records"? - Desigur, eu È™tiu tot, nu degeaba mă cheamă Khabir. ReÈ›eta este următoarea: un "baiir" (n.a. cămiloi) de mărime mijlocie, în greutate de aproximativ 650 kilograme, un "cabÈ™" (n.a. berbec) de mărime mijlocie, în greutate de aproximativ 30 kilograme, 20 "dica" (n.a. cocoÈ™i) de mărime mijlocie, în greutate de aproximativ două kilograme, 60 ouă, 12 kilograme de orez, 6 litri de ulei, două kilograme de alune, 2 kilograme de piper, sare după gust. Cămiloiului i se îndepărtează cocoaÈ™a. Sunt fierte separat carcasele cămiloiului, berbecului È™i cocoÈ™ilor. Ouăle sunt fierte È™i apoi decojite. Din orez se prepară pilaf cu alune È™i bine piperat. Sunt fripte separat carcasele fierte. CocoÈ™ii sunt umpluÈ›i cu ouă È™i pilaf cât cuprinde. Apoi, berbecul este umplut cu cocoÈ™i È™i pilaf cât cuprinde. ÃŽn sfârÈ™it, se umple cămiloiul cu berbec, cocoÈ™i È™i pilaf cât cuprinde. Pe o tavă pe măsură se întinde restul de pilaf, iar deasupra se aÈ™ează cămiloiul umplut. Fiecare comesean taie cu ajutorul unui cuÈ›it o bucată de carne de unde doreÈ™te È™i ia pilaf cât pofteÈ™te pe care le aÈ™ează într-o farfurie. - "Sidi" Khabir, l-am întrerupt eu, să începem cu berea È™i apoi cu chiftelele din carne de cămilă. Ce zici? - Desigur. ÃŽnsă, carnea de cămilă poate fi toxică pentru cei care nu sunt obiÈ™nuiÈ›i cu acest aliment, dacă mănâncă mai mult de 500 de grame. Ajuns la acest avertisment, "sidi" Khabir s-a oprit È™i a dispărut în bucătărie. După o jumătate de oră de aÈ™teptare, timp în care am băut o bere, am fost servit cu o farfurie plină de chiftele din carne de cămilă, care aveau o formă alungită, asemănătoare mititeilor de la noi. Am mâncat pe îndelete È™i mi s-au părut foarte gustoase. Am mai băut o bere rece între timp. - Care a fost reÈ›eta de preparare a chiftelelor? l-am întrebat eu. - La 500 de grame de carne tocată de cămilă am utilizat trei ouă, 50 grame pesmet, 125 mililitri de ulei, o linguriță de "ras al hanuÈ›", sare după gust. - Cât mă costă consumaÈ›ia? l-am întrebat eu în final. - AveÈ›i de plătit numai două beri. Chiftelele le consideraÈ›i o ofertă promoÈ›ională din partea mea. Primesc asemenea comenzi foarte rar, pentru că, noi, arabii, deÈ™i nu este interzis în Coran, evităm să mâncăm carne de cal È™i de cămilă, din respect pentru aceste animale. ÃŽn general, numai beduinii consumă carne de cămilă, deoarece ei nu pot creÈ™te vite sau oi în deÈ™ert. Pentru aceÈ™ti nomazi ai deÈ™ertului, cămila reprezintă un mijloc de transport, un paravan umbros, precum È™i o sursă de carne, lapte, piele È™i lână. - "Merci pour tout, «sidi»" Khabir. Data viitoare voi face aceeaÈ™i comandă, măcar să È™tiu...câ t mă costă! Am ieÈ™it din braserie, având în gând întrebarea retorică: dacă aÈ™ fi comandat un elefant umplut, cum ar fi reacÈ›ionat "sidi" Khabir?... |
index
|
||||||||
Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. | |||||||||
Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net
E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate