poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1637 .



Grecia năbădăiosului înamorat, Zeus (19)
proză [ ]
Suveniruri-kitsch și... seria încurcăturilor... erotice ale lui Zeus a continuat cu Antiopa

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-08-19  |     | 



Câteva magazine cu suveniruri din cartierul atenian Plaka conțin replici mai mult sau mai puțin reușite (unele sunt chiar kitsch-uri obținute la scară industrială) ale statuilor antice (găsite întregi sau distruse parțial), reprezentând anumiți zei, semizei sau eroi, partea bună fiind că ele constituie un bun prilej de rememorare sau de inițiere pentru diverșii clienți cu personajele din mitologia greacă.
Sfârșit de aprilie, duminică, ora 15. Mă aflam în "platia Monastiraki" (piața Monastiraki), unul din marile puncte de acces în cartierul Plaka datorită stației de metrou din apropiere. Radiația termică venea sinergic din toate părțile, de sus, de jos și din lateral, respectiv de la soare, de la pavaj și de la ziduri. Atenienii se adăpostiseră la umbra oferită de terasele tavernelor. Doar turiștii îndrăzneau se se deplaseze de la un magazin de suveniruri la altul, celelalte unități comerciale fiind închise. Ne-am îndreptat de-a lungul străzii Areos. Primul magazin își expunea mărfurile începând de pe trotuar: statui, brelocuri, stegulețe, mărgele, roci, scoici, voaluri, tricouri, curele, ghiduri turistice, cărți poștale etc.
...Am ajuns în dreptul unei statui de marmură reprezentând un un om cu urechi și picioare de țap, cu penisul în stare de ...alertă.
- Ce personaj mitologic este acesta? a întrebat studentul.
- Este un satir. Satirii sunt zeități masculine de pădure - jumătate oameni, jumătate țap, care însoțeau cortegiul lui Dionisos, zeul vinului. Adesea, ei erau în stare de excitație sexuală. Există un mit erotic cu Zeus transformat în satir.
- Ni-l puteți spune, domnule profesor?
- Cum am mai spus în mitul cu Zeus și Eghina, zeul – fluviu Asopos avea peste o duzină de fete. După ce s-a unit cu Eghina și apoi a transformat-o în insulă, Zeus a dorit-o și pe sora ei, pe Antiopa. De această dată, el s-a preschimbat în satir. A pândit momentul și, când Antiopa dormea într-un umbrar, a năvălit peste ea. Antiopa i-a făcut lui Zeus doi gemeni: Amfion și Zetos.
- Domnule profesor, pentru mine mitologia greacă este un adevărat haos. Nu știu gradele de rudenie între zei. De multe ori s-au produs incesturi. În plus, Zeus, deși era căsătorit cu sora sa, Hera, și-a făcut de cap, complicând și mai mult lucrurile.
- Primul care a încercat să facă o clarificare a mitologiei a fost Hesiod în lucrarea "Teogonia", care se traduce "Nașterea zeilor", care a apărut la începutul secolului al VIII – înainte de Hristos, fiind cea mai importantă referință bibliografică pentru cercetători. Mai întâi a fost Haosul, care n-a fost neapărat un zeu, ci un început. Din Haos au apărut Erebe, Noaptea, Gheea, Tartar și Eros.
- Cine a fost fiecare dintre ei?
- Eros a fost zeul dragostei, care a provocat furia procreării la zei și la oameni. Se mai spune că Eros a fost fiul Afroditei și al lui Ares. Erebus a fost întunericul din Tartar, care, la rândul lui, o fost un teritoriu din subteran, care a devenit un loc pentru cei pedepsiți. Erebus și Noaptea, denumită și Nix, au odrăslit pe Eter și Ziua, denumită și Himera. Rezultă că, la început, a fost Noaptea și apoi Ziua. Gheea, denumită și Tera, a fost zeița Pământului și a fertilității, din care au apărut Uranus, Munții și Pontus.
- Și apoi?
- Gheea a avut progenituri atât cu Uranus – zeul cerului, cât și cu Pontus – zeul mărilor. Odraslele cuplului Gheea - Uranus le-am mai menționat într-o altă discuție.
- Da, au fost 12 titani: fiii Oceanus, Coeus, Crius, Hiperion, Iapetus, Cronos și fiicele Teea, Reea, Temis, Mnemosina, Feobe, Tetis, dar și trei ciclopi: Brontus, Steropus, Argus, precum și trei hecatonhiri: Cotus, Briareus, Ghius. Mai știu că Reea și Cronos au avut trei fii: Hades, Poseidon, Zeus și trei fiice: Hestia, Demetra, Hera.
- După ce s-a despărțit de Uranus, care a fugit, se pare, în Latium, Gheea s-a unit cu Pontus, dând naștere la fiii Taumas, Porcis și Nereus, precum și la fiicele Ceto și Euribia.
- De câte ori s-a căsătorit Zeus?
- De trei ori. Prima oară, Zeus s-a căsătorit cu Metis, pe care a înghițit-o când era însărcinată cu Atena. Apoi, Zeus a luat-o de soție pe Hera, având cu ea fiii Hefaistos și Ares, precum și fiicele Hebe și Eletia. Hefaistos a fost zeul artizanatului, Ares a fost zeul războiului, Hebe a fost paharnica zeilor, iar Eletia a fost zeița nașterii copiilor. După aceea, în timp ce era căsătorit cu Hera, Zeus a făcut nuntă cu Semela, fiica regelui Cadmos din Teba. Semela a pierit în flăcări, dar copilul – Dionisos, zeul viței de vie – a scăpat.
- Nu ne-ați spus mitul. De cine s-a mai amorezat Zeus?
- Cu sora lui, Demetra – zeița fertilității, a agriculturii, a avut-o pe Persefona, de care s-a îndrăgostit zeul Hades. Zeus și Euromedusa au adus pe lume populația mirmidonilor. Cu Eghina l-a avut pe Eac, devenit rege în insula Eghina. Zeus și Antiopa i-au avut pe gemenii Amfion și Zetos, ambii ajungând, pe rând, regi în Teba. Zeus și Leto i-au odrăslit pe Apolo și Artemis. Apolo a fost zeul soarelui, al muzicii, al medicinii și al inteligenței. Artemis a fost zeița vânătorii. Apoi, Zeus, combinându-se cu pleiada Maia, l-a avut pe Hermes – zeul comerțului, al călătoriilor și, chiar, al furtișagurilor. După aceea, Zeus și nimfa Calisto l-au odrăslit pe Arcas, devenit rege al Arcadiei. Apoi, Zeus cu Danae, fiica regelui Acrisius din Argos, l-au conceput pe Perseu, căruia i se atribuie multe fapte vitejești, printre care uciderea Meduzei și salvarea Andromedei. Zeus, cu titanida Mnemosina, le-a avut pe cele nouă muze: Caliope - muza poeziei epice, Clio - muza istoriei, Erato - muza poeziei erotice, Euterpe - muza poeziei lirice și a muzicii, Melpomene - muza tragediei, Polimnia - muza imnurilor, Talia - muza comediei, Terpsihora - muza dansului, Urania - muza astronomiei. Era să uit. Mai există și mitul cu Zeus și adolescentul Ganimede, pe care l-a făcut paharnic în Olimp.
...În magazin, la casă, așteptam să ne vină rândul. Universitarul de istorie l-a întrebat pe student:
- Ce v-ați ales să cumpărați?
- Statuia cu Zeus nud, aruncând ceva nedeslușit; vânzătorea mi-a spus că este vorba de un fulger.. Este o copie a statuii de bronz găsite într-un vas scufundat lângă capul Artemisio din insula Eubeea, la care nu s-a găsit fulgerul. Originalul este expus la Muzeul Național din Atena.
- Nu cumva este statuia lui Poseidon, aruncând tridentul?
- O, Doamne, până și vânzătoarea, grecoaică fiind, i-a încurcat pe zei.

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!