poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1326 .



Anul nou
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [pavelghera ]

2010-02-24  |     | 



Despartire... sau intoarcere la viitor… eterna intoarcere…
Nu-i nimic extraordinar in despartirea de trecut .
Insa e o victorie daca te despatri de propriile vicisitudini si lasitati.
Anul care a trecut m-a ingrozit prin ura, rautatea, impostura, coruperea libertatii, placerea de a arunca cu pietre de care unii dintre noi am dat dovada. Oare anul viitor va fi altfel? Nu. Nu cred.
Dostoievsky spunea ca virtutea se alimenteaza din credinta in eternitate. Noi nu mai credem nici macar atat. Suntem un caz atipic. Recidivam lamentabil intr-un ritual grotesc ciclic. Un ritual in care sacrificam un an cosiderat prost, pentru a adopta altul ce s-a dovedit a fi de fiecare data mai nefast. Traim cu nostalgia binelui: “sa traim bine” … ne obsedeaza ideea de bine, adica de prosperitate in sens individualist. Inaintasii nostri traiau nostalgia paradisului. Cine mai are azi aceasta nostalgie? Nostalgia “Binelui in sine” si nu a materialismului slabatic.
Se apropie insa cu pasi repezi 2010 si peste toate se va trage cortina revelionului. Ce e REVELIONUL? Un caldaram de amagiri inabusite intr-un foc de artificii si intr-o betie scandaloasa.
In fiecare an romanii s-au mintit pe ei insisi ca anul viitor va fi mai bun. La fiecare final de an spun: ”Poate la anul”. Englezii au o vorba: “Maybe in another life”…
Traim la intretaierea unor ani invrajbiti unii importiva celorlalti, a doua Romanii segmentate. Am devenit fiinte decazute din conditia umana prin incapacitatea de a ierta si prin placerea diabolica de a arunca cu pietre oricand, in oricine. Dar suntem totusi in democratie… Ce victorie!
De sub dopul sampaniei se vor dezlantui melancoliile anului nou… Ar trebui sa ne eliberam de capriciile vremurilor pentru a ne putea bucura deplin.


http://pavelghera.wordpress.com/

.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!