poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2587 .



Biblioteca Academiei Romane
presa [ ]
Cartea romaneasca veche

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [mariusradulescuf@libero.it ]

2006-06-24  |     | 



Colecția de carte românească veche a Bibliotecii Academiei Române are ca bază cărțile românești tipărite între 1508- 1830, constituind, prin cele 2120 de titluri, în peste 6000 de volume, tabloul cel mai complet al istoriei culturii românești.
Cea mai veche operă tipografică romanească cunoscută este Liturghierul din 1508, tipărit de Macarie, urmată de Octoihul din 1510 și Tetraevangheliarul slavon din 1512. Din același secol, Biblioteca Academiei deține un Tetraevangheliar românesc de Brașov(1560- 1561), Palia imprimată la Orăștie în anul 1`583, ca și o suită de tipărituri românești și slavo- române ale diaconului Coresi.
Secolul următor cunoaște o înflorire a activității tipografice, datorată în Moldova lui Petru Movilă și domnitorului Vasile Lupu, cu sprijinul căruia a apărut Pravila din 1646. De asemenea, se remarcă tipăriturile mitropolitului Dosoftei, între care Psaltirea(1680) și Viețile sfinților(1682) ocupă un loc important.
Dintre tipăriturile muntenești din secolul al XVII- lea, demnă de remarcat este Pravila de la Govora(1640) și Îndreptarea legii(1652), tipărite în timpul domniei lui Matei Basarab; Cheia înțelesului(1678), prima tipăritură de București, și Biblia lui Șerban Cantacuzino(1688).
O altă carte veche, aflată la Biblioteca Academiei Române, de fapt prima carte de filosofie, este Divanul sau gâlceava înțeleptului cu lume, de Dimitrie Cantemir, în limbile română și greacă.
Biblioteca Academiei deține o bogată colecție de carte rară străină, peste 11. 000 de volume.
Incunabulele, cele mai prețioase lucrări ale colecției, sunt exprimate de exemplare admirabile prin frumusețea literei, aranjarea în pagină și gravurile pe care le conțin.
Demne de menționat sunt Hipnerotomachia Poliphili, tipăritură din anul 1499 a lui Aldo Manuzio, cu gravuri de Giovanni Bellini; Albertus Magnus, Santa Catherina da Siena, Instituta de Tortis, Cronica de la Nurnberg a lui Hatmann Schedel, cu gravuri de M. Wohlgemuth, meșterul lui Albrecht Durer.
Postincunabulele și lucrările datorate marilor familii de tipografi completează prețioasa colecție: Octoihul, tipărit de Bojidar Vukovici la Veneția(1536- 1537), cu exemplarele 4 și 5, singurele cunoscute; Vita Jacobi Despotae de Johannes Sommer(1587), cu două din cele 6 exemplare cunoscute; Hone in laudem gloriosissime Vergine, tipărită la Germanus Hardouyn în anul 1532; Biblia de la Leipzig(1541), cu gravuri de Lucas Cranach cel Bătrân, numeroase lucrări ale lui Aldo Maruzio, ale urmașilor săi, ale lui Gabriel Giolito di Ferrari, ale oficinei Elzeviriene, etc.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!