poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1868 .



Răpit de KGB și condamnat la moarte
presa [ ]
lansare volum de Paul Leu, joi, 28 mai, ora 16

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2009-05-26  |     | 



COMUNICAT DE PRESA

Cunoscutul profesor, istoric, critic literar, etnolog, muzicolog și scriitor Paul Leu, scriitorul de pe două continente, va lansa joi, 28 mai, ora 16, volumul Răpit de KGB și condamnat la moarte, Ed. Euroland, 2009, la Sala de Arte a Bibliotecii Bucovinei « I.G.Sbiera » din Suceava.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava și Biblioteca Bucovinei « I.G.Sbiera ».

Prezentarea cărții va fi făcută de scriitoarea Angela Furtună.



Paul Leu a dat tiparului 39 de volume, la edituri românești sau din străinătate, parte dintre ele fiind studii monografice, ediții critice care cuprind instituții și personalități (române și germane) ale culturii bucovinene din ultima sută de ani a stăpânirii austriece precum și aspecte de istorie contemporană. Ele au fost difuzate nu numai în țară, ci și la schimb internațional, de către Biblioteca Națională a României și Biblioteca Universitară din București, la peste 50 biblioteci naționale și academice din lume, precum și prin intermediul Catalogului Electronic TINLIB, a celei mai importante și prestigioase Biblioteci Științifice a României, a Library of Congress USA Online Catalog, Cornell University Library, Indiana University Libraries etc.

In cei 81 de ani, Paul Leu s-a afirmat în cultura românilor de pretutindeni prin cele circa 660 studii, eseuri, articole, documente, scenarii, filme TV, recenzii, interviuri radio și televizate publicate prin intermediul presei din Australia [Buletinul de Informații al Asociației Românior din Australia], Canada [Românul Canadian, Observatorul din Toronto,] Statele Unite ale Americii, [Romanian Meridian, New York Magazin, Romanian Times], Republica Moldova [Revista de Lingvistică și Știință Literară], România [în peste 62 publicații] și altele.
Contribuția sa științifică a fost receptată și selectată nu numai de bibliografia de referință academică din limba română și germană (Erick Bech, Bibliographie zur Kultur und Landeskmunde der Bukowina. Literatur aus den Jahren 1965-1970, Dortmund, 1985 și 1966-1967, din 1999, apărută la Wiesbaden), ci și 12 dicționare în engleză, apărute în USA și la Cambridge, Anglia, cum ar fi a XI-a ediție a International Directory of Distinguished Leadership, Dictionary of International Biography edițiile 32, 33, 34 sau 2000 Outstanding Intellectuals of the 21st Century etc.
Acum trăiește alături de familia fiicei sale, în Kenmore, Washington, Statele Unite ale Americii, dar preocupările sale culturale continuă cu aceeași intensitate.

Academicianul Constantin Ciopraga afirma: „Repertoriul bibliografic al lui Paul Leu relevă o temeinică activitate în domeniul regionalismului cultural, de unde explorări exemplare în ethosul bucovinean, în special. Cercetările aprofundate privind rolul unor personalități ca S. Fl. Marian, Ciprian și Iraclie Porumbescu mi se par fundamentale, iar faptul (fericit) că multe comentarii au găsit răspândire în limba engleză contribuie la informarea studioșilor de pe diverse meridiane.

Noua carte, despre dinastia de ierarhi-martiri, pe nume Leu, reactualizează meritele unor pilduitori slujitori ai altarului. Apreciez, în special, documentarea riguroasă și tonul polemic adecvat.
Cred că volumul Episcopi români răpiți și asasinați de KGB, Fundația Episcop Grigorie Leu, București, 2005, contribuție istoriografică de mâna întâia, va intra în atenția istoricilor Bisericii Ortodoxe Române”.

În ultimii ani, pe baza documentelor aflate în arhiva Securității și a Comitetului Național Român din Washington D.C., Paul Leu a publicat 3 volume de istorie contemporană. Penultima apariție, Martiri ai Bisericii Neamului, 2006, se referă la martirajul episcopilor Grigorie Leu, Victor Leu, mergând pe urmele unor adevăruri recent scoase la iveală.

Ultima apariție, Răpit de KGB și condamnat la moarte, 2009, continuă firul cercetărilor și revelațiilor cu care Paul Leu speră să lumineze câteva firide ale istoriei zbuciumate a României și a românilor din perioada bolșevizării. Războiul de eliberare a Basarabiei și Bucovinei de Nord, consecințele invaziei sovietice au afectat și viața unei mari personalități ecleziastice, diplomatice și politice, arhiepiscopul martir al exilului românesc : Victor Vasile Leu.

Cartea răspunde multor întrebări, mergând de la adevărata față a statutului de victime ale stalinismului și până la cauzele pentru care în Estul Eurpei încă nu sunt canonizați martirii anticomuniști.





Angela Furtună

Scriitoare, publicistă

Membră a Uniunii Scriitorilor din România

Coordonatoare PR și Marketing Cultural al Bibliotecii Bucovinei






.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!