poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4639 .



Academia Liberă \"Păstorel\" a sărbătorit 36 ani de existență
presa [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [itataia ]

2011-02-12  |     | 





S-au împlinit la 11 februarie 36 de ani de la înființarea cenaclului de literatură și umor, cunoscut azi sub denumirea „Academia Liberă ‹‹Păstorel›› Iași”.
Se cuvine să evocăm succint cîteva detalii din biografia acestui ilustru reprezentant al literaturii române pentru a desluși motivul asocierii unor contemporani într-un conclav ce cultivă umorul.
Alexandru O. Teodoreanu (n.1894 - d.1964), cunoscut și sub pseudonimul Păstorel, a fost un avocat și scriitor român, cunoscut epigramist, gurmand și iubitor de vinuri, membru de seamă al boemei ieșene și bucureștene. A rămas în literatura română prin scrierile și îndeosebi prin epigramele sale. S-a remarcat și prin pasiunea sa de gurmand și iubitor de vinuri. Este îndeobște cunoscut faptul că Păstorel Teodoreanu era chemat întotdeauna să arbitreze orice dispută în domeniul identificării și categorisirii prin degustări a produselor obținute din struguri, adică vinuri și coniacuri.
Calitățile sale gustative și experiența deosebit de variată îl făcea capabil să identifice cu o „precizie uluitoare" nu numai soiul de vin, podgoria și anul fabricației, ci chiar și alte amănunte, cum ar fi orientarea geografică a locului pe care se găsea via din care se fabricase vinul, cît de pur era acesta (în sensul folosirii unei singure varietăți de struguri, să zicem, Muscat Otonel), regimul pluvial al anului respectiv în locul unde se găsea via etc.
Gruparea ce și l-a ales ca patron în urmă cu 36 de ani numără aproape 50 de membri care și-au făcut cunoscute creațiile din ce în ce mai de calitate în publicații, cărți, concursuri naționale și de peste hotare. În adunările lunare găzduite cu ospitalitate de cunoscutul anticar Dumitru Grumăzescu, „păstoreliștii” își citesc producțiile, țin seama de observațiile colegilor, lansează concursuri interjudețene și își tipăresc creațiile în revista cu apariție trimestrială a cenaclului „Booklook”, în revista de
autor „Codul lui Eugen” precum și în publicația USR „Cronica”. De subliniat că toată această activitate este autofinanțată din veniturile modeste ale membrilor cenaclului, în majoritate pensionari!
O sinteză a activității Academiei Libere din anul 2010 marchează pregnant cît de dinamică este activitatea „păstoreliștilor”: în acest an au fost editate 12 volume în regie proprie iar la concursurile și festivalurile de epigramă și umor 11 cenacliștii au obținut 44 de premii (25 pr.I,6 pr.II, 7 pr.III, 6 mențiuni) precum și 6 premii speciale. Din acest palmares se pare că ieșenii cinstesc cum se cuvine pe mentorul lor, Păstorel Teodoreanu.
Păstoreliștii s-au adunat duminică 6 februarie la crama din Copou și au evocat în versuri sprintene și hazlii marea personalitate a patronului lor, creații din care prezentăm cititorilor ziarului cîteva „mostre”:

În cramă cu vinul „Păstorel”

Sunt, Doamne-aici, în cramă jos
Și aș mai bea un „Păstorel”,
De mă ajuți, te rog frumos
Să nu mă bea pe mine el.
Mihai Batog Bujeniță

Cu gîndul la „Păstorel”

Tristețe lirică m-a prins
Și spun, cu nostalgie-n glas:
„Pe strada Viilor te-ai stins
Dar pentru vii, viu ai rămas!”
Vasile Larco

Decretul de grațiere a lui Păstorel a fost semnat de dr. Petru Groza

El nu l-a grațiat, cum s-a crezut
Și doar l-a strămutat, semnînd hîrtia
Din lagărul în care a zăcut
În temnița numită România.
George Petrone

Ședință la Academie

Cei din Academie s-au
Tot inspirat din Păstorel;
Dar din păcate, nu-s ca el
Nici dacă scriu și nici cînd beau.
Eugen Deutsch

Asociere perfectă

El, Păstorel e de părere
– Și-afirmă primu-n univers –
Că o firească asociere
E-aceea dintre vin și vers.
Constantin Iurașcu-Tataia

S-a lansat soiul de vin Păstorel

Am așteptat cu nerăbdare
Prilejul pentru o agapă,
Fiind o mare sărbătoare
Lansarea unui vin la apă!
Anda Andrieș


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!