poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3417 .



A treia carte a întâlnirilor de Eugen Evu
presa [ Carte ]
O evumedie încă...umană

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Djamal ]

2009-11-19  |     | 



Fiind departe doar fizic de România, țara în care am petrecut un sfert de secol din viața mea, vă urmăresc pe toți iubitorii cuvântului frumos, cu ochii sufletului și vă aplaud orice reușită.
Acum două zile, în timp ce eram destul de concentrat citind niște poeme de Ion Mureșan, cu televizorul dat pe postul Tvr3, întâmplător privesc ecranul și-l zăresc pe poetul Eugen Evu, vorbind, cu o mare bucurie și cu toate simțurile îi ascult discursul, era vorbă de o colegă de poezie, Elena Daniela Sgondea, care a fost premiată de consulatul italian din Timișoara, într-un restaurant din orașul Orăștie.
Petrecând și eu alături de dânșii câteva clipe de neuitat, vă voi vorbi acum de o carte a poetului Eugen Evu.
Cartea respectivă poartă titlul, A treia Carte A întâlnirilor, fiind ultima dintr-o trilogie.
Despre carte spune însăși poetul: închei această trilogie oarecum ludică, cu ușoara istovire a unei durate de viață în care am învățat multe, mai ales din încercări, iar recunoștința mea vine uneori și pentru cei ce m-au lovit, fie că au vrut, fie că au fost tulburați de propriile avataruri. Am învățat și de la cum au pierdut alții, am învățat chiar de la cei mai tineri, cu care mi-a plăcut întotdeauna să mă țin aproape, amintându-mi duios de mine însumi, cel de mai ieri.
Pentru mine, ca și pentru mulți din confrații mei, a scrie a fost și va fi nu o dedublare, nu un gest egoist, nici de idolatrie, față de himere: ci a fost un instinct coroborat cu intuiție, o undă de religiozitate într-o lume mereu misterioasă, pe măsură ce ni se re-dezvăluie.

Caracterul cumva modular al trilogiei, caleidoscopic, unul de magazin sau almanah, este prin această trecere în revistă a ideilor, a diferitelor texte și creație lirică, în care îmi asum rolul de amifitrion, dar și un reportaj revuistic, o luare de puls a vieții litarare și sociale din ardealul nostru, un autoportret în mișcare și unul colectiv, de grup, dacă vreți, de afinități-contrapunctic-de polemici specifice boemelor literare.

Aceste ultime pagini ale trilogiei de publicistică culturală, au trecut literalmente în revistă, sub medierea colocvială a antologatorului-mediator stagiar, pe parcursul a peste 1500 de pagini, cărora le adaug pe acestea, numeroși invitați prieteni sau polemișt, cu farmecul fiecăruia, de a comunica elevant, parte din trepidațiile noastre sufletești, idei și opinii-imaginate de mine într-un seminar virtual, în turnișorul Castelului Corvinilor...

După cei 230 de antologați din primele două volume ale trilogiei, în cartea de față sunt cuprinși, ca invitați, semnatari sau comentați următorii:
Teresia Bolchiș Tătaru-Germania, Angela Felicia Botez, Mihaela Miroiu, Ioan N.Roșca, Constantin Stancu, Ghe.Niculescu, Erika Erdos-Norvegia, Angelo Manitta-Italia Ada Ionescu, Elena Daniela Sgondea, Nicolae Drăgan, Adrian Botez, Rudi Igna, Ana Radu Chelaru-S.U.A, Paul Aretzu, Maria Diana Popescu, Ioan Evu, Mahmoud Djamal-Siria, Maria Teresa Liuzzo-Italia, Valeria Manta Tăicuțu, Călin Hera, Ilie Chelaru, Marilena Rodica Chiretu, Mirela Roznoveanu-S.U.A, Monica Andreea-Hondru-Germania, Gabriella Meloni-Italia, Ion Urda, Orazio Tanelli-Italia, Ioan Șeu, Dana Opriș Ruck-Germania, Ovidiu Băjan-Franța, Boris Poplavski-Rusia, Espacio Niram-Spania, Darie Pop-Franța, Morel Abramovici-Israel, Florentin Smarandache-S.U.A, Lucian Hetco-Germania, Octavian Soviany, Magda Kuhn, Ionel Marin, Costel Avram,Antonia Eliescu-Belgia, Enza Conti-Italia, Victor Sterom, Lucia Tănase, Romulus Vasile Ioan, Silvia Beldiman ș.a.



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!