poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2461 .



Africa - o Romanie mai mare
presa [ ]
articol de Dan Pavel

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [angela furtuna ]

2005-07-11  |     | 



Africa - o Romanie mai mare

Dan PAVEL



Furati de penibilul spectacol electoral autohton, romanii uita ca traim intr-o lume imensa, putin afectata de ce se petrece la noi, dar care ne afecteaza enorm. Recentul summit G8 din Scotia, precedat de marile concerte Live8, au atras atentia asupra dramaticelor probleme ale saraciei, foametei, mortalitatii infantile, bolilor, epidemiilor, s.a.m.d. din Africa. Pentru multi africani Romania este o tara de tranzit, dar si o tinta in incercarea de a supravietui prin fuga de cosmar si de a trai o viata decenta. De mai multe decenii, ei traiesc printre noi, incercand sa ne inteleaga. Nu le este greu, pentru ca intre Africa si Romania sunt similitudini. Africa este o Romanie cu mult mai mare, cu o multime de probleme, iar daca ne uitam la situatia ei putem intelege ca se poate trai mult mai prost sau ca putem regresa fara efort catre o situatie grava.

Antiamericanii de pretutindeni, de extrema dreapta sau stanga, sunt uniti in cuget si-n simtiri de convingerea ca saracia din lume se datoreaza SUA si tarilor bogate. Intre anarhistii antiglobalisti si fundamentalistii islamici nu exista diferente in blamarea capitalismului pentru toate relele din lume, inclusiv pentru saracie, in particular pentru mizeria din Africa. Si unii, si ceilalti au atacat tarile capitaliste, fie simbolic, prin proteste de strada, fie criminal, prin bombe aruncate asupra cetatenilor nevinovati, reprosandu-le ca nu se ocupa de Africa tocmai cand acestia anuntasera de mai bine de un an care va fi tema reuniunii din Edinburgh. Ca de obicei, liderii tarilor celor mai industrializate au hotarat sa stearga datoriile africanilor si sa le acorde ajutoare imense. Problemele din Africa nu pot fi rezolvate de liderii altor continente chiar daca tarile bogate si-ar dona intreaga bogatie.

S-a vorbit despre "planul Marshall pentru Africa", dar in perioada 1960-2000, Africa a primit de cinci ori mai multi bani decat Europa de Vest pentru "planul Marshall" si tot degeaba. Pare ca o comparatie Africa - Europa Occidentala nu este realista. Dar tot in perioada mentionata, Africa a primit de patru ori mai multe ajutoare pe cap de locuitor decat America Latina sau Asia, fara ca rezultatele sa fie comparabile. S-au scris zeci de mii de articole, studii, carti despre cauzele prabusirii popoarelor africane. Cei care spun ca principala cauza a terorismului este saracia si prapastiile de dezvoltare economica intre tarile din top si cele sarace nu fac decat sa reproduca erorile de logica ale marxistilor. Cauzele saraciei din Africa si din toata lumea sint politice si tin de politica interna. Cauze similare explica mizeria din Romania. Cauzele saraciei populatiei (in Africa sau Romania) sunt coruptia, diletantismul si incompetenta conducatorilor, risipirea ajutoarelor internationale de catre oligarhie, persistenta sectorului public ruinator si ineficient, coruptia micilor functionari si a serviciilor (vama, politie, medici, primarie, etc.). Suntem familiarizati cu aceasta similitudine: de cate ori se publica rapoartele anuale ale lui Transparency International, Romania si tarile africane se situeaza printre codase.

Desigur, exista si diferente semnificative intre Romania si Africa. De mai cateva decenii, multe tari africane au fost pur si simplu devastate de razboaie tribale si religioase, de exterminari interetnice si genociduri, de ura intertribala, de exploatarea nemiloasa a resurselor interne si ajutoarelor internationale de catre o oligarhie militaro-politica-mafiota. Din fericire, dupa ce in martie 1990, la Targu Mures era sa se aprinda valvataia conflictelor interetnice, s-au gasit mijloace politice si administrative pentru detensionarea situatiei. Nu s-a ajuns la genocid ca in Africa, dar nu departe de noi s-au petrecut crime asemanatoare (in Bosnia si Kosovo). Se vor gasi mijloace si pentru a preveni transformarea in violenta a resentimentelor reciproce dintre majoritate si minoritatea romilor. Astfel de probleme interne se pot rezolva doar pe plan intern si cu mijloace politice. Dar lupta impotriva coruptiei este testul crucial care va mentine Romania la acelasi nivel cu tarile Africii sau o va apropia de nivelul de civilizatie politica democratica al tarilor occidentale.

Desi s-a vorbit in ultima vreme despre Africa la modul general, diferentele dintre tarile africane au inceput sa se vada demult. Statisticile la nivel continental pot crea perceptii eronate, dar adevarul este ca acolo unde democratia liberala si-a croit drum, statisticile dezastrului nu se mai aplica (de pilda, in Africa de Sud). Ceea ce inseamna ca situatia este mult mai grava in alte tari. Ca si in Romania, toate marile probleme ale tarilor africane sarace sunt de natura interna si au cauze politice.


(publicat in ziarul Ziua din 11 iulie 2005)

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!