poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1710 .



Eu țin cu Leață
personale [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Nicu al Popii ]

2009-01-11  |     | 



Eu țin cu Leață
Eurovizion 2008


mai 2008


Eurovizionul din București pentru tinerii instrumentiști sub 19 ani a întrunit și așteptările mele de această dată. Deși asupra unor membri din juriu aveam îndoieli privind onestitatea, în final, rezultatul anunțat a fost echitabil.
Este meritoriu efortul TVR-Cultural pentru organizarea și mediatizarea chiar și post factum a celor zece concurenți finaliști. Totuși părerile unor comentatori care spuneau că oricare dintre interpreți ar putea figura pe afișele marilor scene din lume sunt un pic exagerate.
Să mă explic.
Ion Alexandru MălaiMare –vioară-cântă plat, parcă ar interpreta un studiu pe care îl turuie, are tehnică dar nu este expresiv.
Mateus Johann MăiAntal –vioară-încearcă să-l imite în gesturi și mimică pe Vengherov. Oricum pare mai expresiv decât Rodion Marian Poponiu care, deși a studiat o perioadă cu Perlmann în S.U.A. nu susține sunetele importante, n-are viteză pe arcuș, dă accente prin scrâșneli, are multe sunete pițigăiate.
În sfârșit, Ștefan Beșan, Chișinău, -vioară-încă de la primul sunet s-a detașat de ceilalți violoniști prin acuratețe tehnică, prin naturalețea mânuirii arcușului, prin flexibilitatea nuanțării. Dar ceea ce l-a impus a fost o anume “acrobație” pe vioară, la fel ca a unor chinezi, coreeni, japonezi, în general asiatici.
Într-o lume tot mai asaltată de “acrobați”, singura șansă de a te impune ca mare solist o reprezintă expresivitatea.
Având în vedere unele dificultăți de receptare a sunetului, modificat prin sistemul de transmitere TV, nu pot spune cât a fost de expresiv. În competiția de la Viena s-ar putea să apară un rus mai “acrobat”! Eu aș fi ales să ne reprezinte la Viena pe Dorinel Puia, clarinet, a interpretat Carl Maria von Weber p.-I-a. Sunt puțini clarinetiști foarte buni pe plan european. Oricum, e demn de laudă gestul TVR-Cultural de a-l premia și pe el-locul doi-..
Cât despre pianistul Victor Andrei Pârău din Timișoara, în mod evident a fost mai bun decât pianistul Hergane Ionuț Alexandru (Cluj) care a interpretat Liszt. N-avea tehnică pentru Liszt!.
Am încă nostalgia pianistului de acum doi ani, Dinu Mihăilescu din Timișoara, care a fost depunctat în favoarea unei tinere pentru care s-a făcut exces de zel în prezentarea ei în avanpremiera acestei competiții, nu destul de talentată deși se pompează în ea pentru a fi ….o nouă Ursuleasa!
Intervențiile unor reprezentanți ai studiourilor de televiziune din Iași, Cluj, Craiova, Timișoara “sufereau” de aceiași stereotipie, protagoniștii erau “foarte, foarte, foarte emoționați”.
Cât despre interpretarea concurentului de la Pitești, chitară, Eduard Nicolae Leață, pot spune că mi-a produs o “dulce” nostalgie. De aceea țin cu el! Au mai fost doi concurenți despre care nu-mi amintesc nimic!

N. B.

În nouă mai 2008, în Viena-Austria, s-a desfășurat etapa finală a concursului, în două runde.
Am urmărit programul la televizor, în reluare, la țară, după miezul nopții. Îmi permit să exprim o părere.
Rușine “stimați” membri ai juriului din Viena! Premiul întâi l-a obținut un clarinetist din Grecia! (mult mai slab profesional decât Dorinel Puia)! Cât despre reprezentantul nostru Ștefan Bejan nu s-a calificat nici în runda a doua, finală, deși îi dădea clase acelei violoniste din Norvegia situată pe locul trei. Se adeverește încă odată că la organizarea unui concurs, fie el în țară sau în lume, se cunosc câștigătorii cu mult timp înainte de a avea loc evenimentul!
În muzică, grupurile de interese ”inexpugnabile” sunt mai ceva ca în petrol! Nu se admit contestații,-regulă generală-. Membrii juriului sunt reprezentanții lui Dumnezeu pe pământ, ei nu greșesc!!!! O făcătură! Sub aparența promovării talentelor se ascund cele mai directe interese! …Poate cu altă ocazie o să “analizez” pe Ovski, Oru și An, membri unui juriu într-un concurs național în 2008 și chiar într-un juriu internațional în 20007! (Se aude că și în 2009!) Ce-or fi căutând ei acolo? Nu e suficient să știi carte, trebuie să ai caracter și onestitate, pentru a înfrunta mafia!

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!

Warning: Unknown: write failed: No space left on device (28) in Unknown on line 0

Warning: Unknown: Failed to write session data (files). Please verify that the current setting of session.save_path is correct (/var/www/dynamic/-agonia.v3-2/www-responsive/tmp) in Unknown on line 0