poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1217 .



Adnotări la cartea "Străluciri diamantine în Israel"
personale [ ]
Mottoul cărții. Cuvântul autorului la carte. Cronică la carte, semnată de poetul, prozatorul și criticul literar Emilian Marcu

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-05-30  |     | 



Mottoul cărții:

"Nihil sine Deo"

Cuvântul autorului la carte:

Farmecul pelerinajului în Þara Sfântă

O săptămână în Israel, în Þara Sfântă, pășind pe Pământul Sfânt, umblat de însuși Dumnezeu! O țară de contraste, cu terenuri fertile și pustiuri, unde se întâlnesc Orientul și Occidentul, Nordul și Sudul, fanatismul religios și extravaganțele retoricii laice.
Un program foarte încărcat. Plecam cu autocarul de la hotel dimineața, imediat după micul dejun și ne întorceam seara, înainte de cină, fără pauză de prânz. Săream dejunul, care nu era inclus în prețul excursiei și, oricum, nici nu ar fi fost prea indicat pentru sănătate să luăm trei mese pe zi în regim de bufet suedez...
În numai șapte zile (6 – 13 aprilie 2007) am parcurs o mare parte din Israel; avantaj al excursiei organizate în grup, printr-o agenție de turism seroasă!
Am vizitat sau am trecut pe lângă biserici, sinagogi, moschei sau temple. Am urcat spre locuri de "belvedere". Am străbătut autostrăzi, drumuri naționale, bulevarde sau străduțe înguste din bazaruri. M-am deplasat pe jos, cu autocarul, cu taxiul sau cu telefericul. Am dormit la hoteluri din Ierusalim și Tel Aviv, dar și la o cabană dintr-un kibbutz. Am gustat din viața trepidantă a arterelor comerciale sau din parfumul arhaic al Locurilor Sfinte.
Lucru rar, i-am văzut prăznuind, concomitent, sărbătorile pascale atât pe creștinii catolici și ortodocși (8 – 10 aprilie 2007), cât și pe credincioșii mozaici (3 - 10 aprilie 2007).
În același timp m-am bucurat observând cum creștinii, mozaicii și musulmanii din Israel respectă fără incidente, cel puțin așa a fost în zilele excursiei, "statu quo" - ul impus încă din 1857 de renumitul "Tratat cu privire la regimul locurilor de pelerinaj".
Farmecul pelerinajului în Þara Sfântă m-a fascinat, tentația de a scrie despre ce am văzut, ce am simțit în această călătorie a fost irepresibilă, iar încurajările eminentului om Mihai Buznea – mentorul meu în ale scrisului - au fost cât se poate de constructive: mi s-a rezervat în cotidianul "Ziarul de Bacău" spațiu pentru o tabletă săptămânală titulată "Pelerin în Þara Sfântă". M-am oprit la 33 schițe, numărul anilor pământești ai Mântuitorului.
Au fost editate enorm de multe cărți despre Þara Sfântă pentru pelerinii creștini, mozaici sau musulmani. Mai trebuia încă una? Răspunsul meu la această întrebare a fost, evident, unul afirmativ, având în vedere că periodic, referințele despre o țară, un fenomen, etc. trebuie să fie actualizate, pe baza datelor recente.
Am optat să scriu o carte de impresii de călătorie, în locul unui ghid de călătorie, pentru a pune în lumină anumite aspecte care mi s-au părut relevante, atât din trecutul cât și din prezentul locurilor vizitate.
Am redat conversații pe care le-am sintetizat într-una singură, dacă au fost pe aceeași temă, pentru o mai bună informare a cititorului.
De asemenea, am căutat să evit extazul de orice fel, pentru a lăsa loc unei judecăți "la rece".
În "Străluciri diamantine în Israel", ca și în celelalte jurnale de călătorie - "Mâncătoarele de ruj de buze din Casablanca" și "Peste Prut și mai departe...", ordinea schițelor păstrează, cu unele excepții, cronologia publicării lor în "Ziarul de Bacău".
Îmi doresc ca această carte să fie ca o invitație adresată tuturor, indiferent de religie, de a vizita Þara Sfântă, unde pacea să triumfe, astfel încât, așa cum scrie în Biblie, "vițelul și puiul de leu să mănânce împreună".

Cronica la carte, semnată de poetul, prozatorul și criticul literar Emilian Marcu:

O călătorie prin Ierusalimul Celest

Cu fiecare carte pe care prozatorul Doru Ciucescu o publică descoperim lumi noi, oameni deosebiți și frumuseți care trebuiesc neapărat văzute. "Străluciri diamantine în Israel" este o carte, și de călătorie, dar și o proză scrisă cu reale calități de prozator, calități pe care le-am remarcat și în celelalte cărți ale sale.
O călătorie, fie si prin intermediul cărților, într-o lume de sacralitate, așa cum este lumea Israelului, este mai mult decât o șansă cu totul specială oferită cititorului. Dar o călătorie prin Ierusalimul celest, acel Ierusalim spre care se îndreaptă fiecare creștin și nu numai, acolo unde se celebrează, într-un mod cu totul special, nașterea lui Iisus Hristos, de la care, prin sacralitatea sa, a creat lumea nouă. Cunoscând aproape întreaga activitate de prozator a lui Doru Ciucescu, pot spune că una dintre cele mai mari calități ale scrierilor sale este frumusețea narativă, stenicitatea, ce se degajă din povestirile sale dar și latura moral-educativă cu care știe să-și împlinească fiecare pagină. În "Străluciri diamantine în Israel" aceste calități ale lui Doru Ciucescu prind un contur cu totul special. Cititorul este determinat să creadă, după lectura acestei cărti, că este chiar un participant la această călătorie pe care autorul o aduce în fața sa prin intermediul paginii scrise. Călătoria prin lumile atâta de diverse pe care le descrie autorul, prin locurile, altfel, greu accesibile, pe unde Doru Ciucescu, cu eleganță stilistică știe să-l plimbe, asemenea unui adevărat "cicerone pasionat" de meseria sa, devine una de o reală împlinire.
Împătimit de confesiune, din dorința de a relata, filmic, și cu mare lux de amănunte extrem de interesante, tot ceea ce crede el că ar putea să incite cititorul, să-l provoace la imaginație dacă nu chiar la o curiozitate firească de a deveni el însuși călător, să vizioneze cu ochii săi aceste minunății ale lumii, Doru Ciucescu conturează acest univers mitico-mistic. Doru Ciucescu, universitar de stiințe exacte, stie că condenseze imagini de o frumusete fermecătoare, în această carte, acele străluciri diamantine, și să le asorteze cu citate inspirat alese, mai ales din Biblie, citate care au darul de a completa și de a definitiva o lume în care ar trebui să pătrundem cât mai des cu putință, desigur, citind și recitind cărțile sfinte despre creștinism dar și cărți cum este aceasta semnată de Doru Ciucescu. Secvențe de la locurile sfinte, locuri unde a trăit și a făcut minuni Iisus Hristos, locuri din Þara-Miracol, cu Ierusalimul celest, așa cum îl defineste autorul, compun această carte.
Dar Doru Ciucescu nu este doar un fotograf de imagini pe care apoi le transpune într-o carte ci și un fin analist al fenomenului religios, analist care pledează, în paginile scrise, pentru pace, întelegere, pentru o bună conviețuire între semințiile de pe pămînt, chiar dacă dogmele și principiile religioase le despart. "O carte despre pace, prieteni si prietenie, despre omenie, despre poruncile ce trebuie urmate în vederea zidirii celei mai bune lumi... " spune Calistrat Costin în cuvântul său, cuvânt ce însoțește această carte, el însuși un bun cunoscător al meleagurilor descrise de Doru Ciucescu. Și, după lectura acestei cărti, "Străluciri diamantine în Israel", mi-am dat seama că autorul chiar asta este, aici și în celelalte cărți ale sale: un adevărat pacifist. Este cu adevărat un împătimit al comunicării, pentru că așa consideră comunicarea, o mare șansă de a cunoaste, de a ne cunoaste, și mai ales, de a ne re-cunoaște, într-o lume ce tinde să fie tot mai fracturată, tot mai bântuită de orgolii si de "orbiri" în fața frumuseților reale. Fie că este vorba despre Ierusalimul din această carte, fie că este vorba de Casablanca și lumea arabă, cu întreg spectaculosul ei, fie de alte locuri pe care le-a prezentat în alte cărți ale sale, Doru Ciucescu, le asamblează ca pe un mecanism cu ființe umane, ele însele bune comunicatoare, și urmărește, cu asiduitate, latura umană, latura dreaptă și de bună conviețuire, de înțelegere fraternă, de prietenie.
"Nihil sine Deo" este mottoul ales de autor, cu mare intuiție, pentru că acolo, în Þara Sfîntă, nu poți fi în afara lui Dumnezeu. Strălucirile diamantine pe care Doru Ciucescu le pune în valoare prin această carte capătă cu adevărat strălucire, mister, dar și provocare spre lectură, prin modul cum sunt surprinse și aduse în fața cititorului.
"Străluciri diamantine prin Israel" este o carte de călătorie scrisă de un prozator de un talent confirmat, care știe să prezinte într-o haină cu totul specială, o lume specială, un univers special.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!