poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3618 .



sur Claude Lévi-Strauss
personale [ ]
Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2009-11-05  |     | 



Nu se mai simțea bine. "Ce n'est pas un monde que j'aime" a spus.

....
În „Tristes Tropiques” există o formidabilă poveste a unui amazonian de patruzeci de ani “furat” de o furtună. Confrații îl caută câteva zile fără să dea de el. În trib se așterne o liniște mormântală. Dialogurile încetează. Nu se mai cântă, nu se mai spun povești. Nimeni nu mai face invocații religioase. Nu se mai confecționează brățări. Oamenii nu-și mai pictează corpurile. După încă trei zile femeile încep să bocească în surdină.
În sfârșit, bărbatul este găsit, însă nu mai are brățările, cureaua și desenele de pe corp – adică singurele “veșminte” care îl identificau. Tăcerea continuă. După câteva zile de refacere omul dispare. Reapare după alte zile cu brățările, cureaua și picturile de pe corp și viața reintră în normal în comunitate.

...
Claude Lévi-Strauss s-a retras din viața publică în 1982, complet nemulțumit. A murit săptămâna trecută, cu puțin înainte de ziua lui de naștere – urma să împlinească 101 ani.

...
Este recunoscut drept unul dintre părinții structuralismului, dar mai puțin i se recunoaște meritul de a fi omul care a deschis drumul studiului interdisciplinar în științele umane. Fără el nu ar fi existat viziunea actuală care ne îndeamnă să cercetăm raporturile unificatoare ale omului cu natura, observând atent ce anume ne unește în marea diversitate culturală. Prohibiția universală a incestului, sistemul parentalității, bucătăria și bucătăreala, muzica, împodobeala, literatura (nescrisă, ori scrisă), mitologia, trăncăneala, etc. sunt tot atâtea lucruri care ne unesc, în marea lor diversitate. Toate astea ne fac să fim o specie vie.

O cultură “de masă” este abominabilă, fiindcă distruge diversitatea. Presimțind acest lucru el s-a retras afirmând: "Ce n'est pas un monde que j'aime".

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!