poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 26349 .



Cal Putere, Watt, Joule, Newton
eseu [ ]
- probă eliminatorie pentru examenul la categoria: populație defavorizată – Colecţia: Culture Pub

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [adrian_nairda ]

2008-07-03  |     | 



Aveți un metru cub de gaz metan în față.
1. Calculați,
având în vedere că Calul Troian (cacofonie acceptată!), prescurtat C.T., este o unitate de măsură a inteligenței, istoricește, depășite, vă impunem să vă calculați (de bunăvoie!) valoarea indicelui impactului Măsurilor Guvernamentale (M.G.) asupra categoriei sociale defavorizate căreia îi aprțineți, prin raport cu indicele impactului asupra categoriilor favorizate cărora nu le aparțineți, utilizând numai normele și unitățile de măsură omologate:
- începând cu 1 ianuarie 1978, oficial în toată lumea!, constructorii automobilelor sunt obligați să prezinte puterea reală a vehiculului atât în cai putere, joule, newtoni cât și în kilowați; aceste multe valori fiind înscrise obligatoriu în documentele oficiale ce însoțesc un autovehicul înmatriculat în România (Cartea de Identitate a Vehiculului – CIV și Certificatul de înmatriculare);
- Calul Putere (C.P.) este unitatea de măsură folosită pentru puterea produsă de un motor - puterea efectivă sau puterea de frânare (C.P.) și kilowații (k.W.) fiind unitățile de măsură standard astfel: un cal putere este egal cu 75 de kilogram/metri-forță pe secundă; un C.P. este egal cu 0,736 k.W., iar un k.W. echivalează cu 1,36 C.P. - puterea teoretică fiind puterea rezultată din eliberarea energiei conținute de o anumită cantitate de carburant (poate fi și gaz!);
- puterea indicată pe un aparat, este puterea ce rezultă din presiunile ce acționează asupra pistoanelor, corespunzător puterii teoretice diminuate de pierderile de calorii prin pereții pistoanelor cilindrilor și în eșapament.*

2. Exprimați,
“Indicele Deprimării” (I.D.) obținut prin calcul, în conformitate cu unitățile IQ-ului personal:
- 2.0. – DA 100%; NU 0%
- 2.1. – SATISFÃCUT 0%; NESATISFÃCUT 100%
- 2.3. – IMPACIENTAT 100%; SÃNÃTOS MENTAL 100%
2.4. – POSEDAT DE MOTOARE (da, nu, indiferent); NEPOSEDANT (da, nu, indiferent); DEZINTERESAT (da, nu, indiferent); FÃRÃ CARNET DE CONDUCERE (da, nu, indiferent).

3. Formulați,
în cuvinte sau/și în imagini: Poziția personală privind impactul politicii guvernamentale asupra categoriilor defavorizate aflate/puse în fața metrului cub de gaz metan.

NOTÃ
*
“puterea reală” (puterea S.A.E. - The Society of Automotive Engineers) este puterea dezvoltată de motorul singur, așezat pe un banc de probe și se măsoară la ieșirea vilbrochenului din motor, după diverse norme, iar “puterea la roată” este puterea dezvoltată de roțile motrice ale vehiculului, măsurată pe un banc de probe - se ține cont de pierderile de putere produse de diversele piese și angrenaje.

BIBLIOGRAFIE
a) de memorat!
Un Cal Putere, prescurtat CP sau C.P. este o “UNITATE DE MÃSURÔ pentru “PUTERE”, “PRESUPUSÔ a fi egală cu puterea mecanică pe care e capabil s-o furnizeze un “CAL” – “Calul Putere” nu face parte din Sistemul Internațional, echivalentul în S.I., tolerat fiind ceva de felul: 1 C.P.=746 W, în condițiile în care un cal putere=forța necesară ridicării unui corp de 75 kg. la înălțimea de un metru într-o secundă, deși, uneori, Calul Putere se utilizează pentru a specifica puterea motoarelor termice, contextual utilizându-se și ceva de genul: energie=Cal Putere/oră.

b) istoric!
b.i.: Watt, (fie-i numele pomenit!) a introdus unitatea de măsură denumită Cal Putere, pentru că voia el a compara puterile mașinilor timpului - el cu asta se ocupa, adică echivala ridicarea a 550 de livre într-o secundă, sau echivalentul a 745,7 watt, ajunsă acum unitate de măsură a puterii în Sistemul Internațional, însă, din nefericire, de numele său este legată denumirea watt-ului ca unitate de măsură a puterii electrice.
b.ii.: 1 watt e puterea ce corespunde schimbului de energie de 1 joule pe secundă (1W=1J/s), deseori utilizăm multiplul “Kilowatt” ( 1KW=1000W)
b.iii.: un Joule (Joule a fugit ca de dracu’ de școală!) însă dracu’ e egal cu lucrul mecanic efectuat de o forță de un newton care își deplasează punctul de aplicație pe o distanță de un metru pe direcția și în sensul forței - Joule-ul fiind definit, “inițial”, ca unitate de măsură pentru lucrul mecanic și pentru energia mecanică, în prezent fiind utilizat îndeobște pentru măsurarea “tuturor formelor de transfer energetic și a tuturor formelor de energie … ahaaa!
b.iiii: Joule (simbol J) este unitatea de măsură pentru energie în Sistemului Internațional, numită așa în ONOAREA fizicianului James Prescott Joule; Newtonul, având simbolul N, este unitatea de măsură pentru forță în Sistemul Internațional de Unități de Măsură (SI) – ca atare, newtonul se mai poate scrie kg•m/s², în onoarea matematicianului Sir Isaac Newton în condițiile în care acceptați că Joule a devenit celebru după o ingenioasă experiență ce a determinat echivalentul mecanic al caloriei, verificând astfel principiul conservării și transformării energiei, conform căruia energia disipată sub formă de căldură la trecerea curentului electric este proporțională cu rezistența conductorului, cu pătratul intensității curentului și cu timpul, E=RI2t, aceasta fiind recunoscută drept legea lui.
b.iiiii: tot Joule, descoperind efectului magnetostrictiv, a spus că, în fizica moleculară, energia internă a unui gaz depinde de temperatură – el a calculat viteza moleculelor unui gaz, pentru prima dată în chestiunile ce țin fizică, nu de politică.
b. iiiiii: în 1852, William Thomson a observat că micșorarea temperaturii unui gaz ce se destinde, fără a efectua un lucru mecanic, poate fi numit efect Joule-Thomson pentru a rămâne nemuritor în fizică, nu în politică, printr-o denumire a unei unități de măsură a energiei.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!