poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 33 .



Despre valorile tradiționale
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2024-12-30  |     | 



Oamenii cei mai apreciați și respectați, cei mai iubiți de Dumnezeu sunt cei care au crescut și s-au format cu valorile tradiționale, morale și spirituale.
Iubirea, credința, omenia, blândețea, dărnicia, hărnicia, curajul, optimismul, compasiunea, iertarea, toleranța, empatia, respectul, prețuirea, sunt cele mai semnificative și mai importante valori tradiționale.
Artele, cultura, științele s-au dezvoltat datorită valorilor tradiționale lăsate de străbuni.
Societatea modernă s-a construit pe temelia valorilor tradiționale, pentru a se constitui într-o arhitectură solidă, durabilă, sigură.
Cultura poporului este dezvoltată datorită obiceiurilor, a istoriei eroice, a tradițiilor, a folclorului, reflectă profilul și spiritul național.
Istoria poporului român se întinde pe o perioadă de zece mii de ani, atunci când Zeul Zamolxis și Hiperionii au creat prima societate civilizată, menită să civilizeze barbarii, să domesticească animalele sălbatice.
Sfintele sărbători românești au cunoscut amploarea respectul și prețuirea în lume întrucât sunt manifestate până în cele mai mici detalii valorile tradiționale.
Sfintele sărbători la români sunt prilej de conectare cu divinitatea la biserică, după care se adună în jurul meselor îmbelșugate pline de bucate savuroase, cântă și petrec, generând multă voie bună și mulțumire, uitând de supărări de necazuri de greutățile vieții.
Portul popular românesc precum și folclorul diversificat pe zone, de o frumusețe încântătoare produc admirație, sunt renumite și meșteșugurile populare, ca olăritul, cioplitul în stâncă și lemne, cojocăritul, pielăritul, fierăritul, nu s-au pierdut încă în negura timpului, la casele țărănești în ornament se reflectă detalii din simboluri și valori tradiționale, semn că oamenii sunt legați puternic de simbolurile naturale, tradiționale și universale.
Dragostea de pământ este una dintre cele mai minunate valori tradiționale, oamenii cântă în timp ce muncesc pe câmpii, pe ogoare de văi și dealuri, în codri, în livezi și vii, fapt care denotă că țăranii români sunt apropiați de natură că o înțeleg și o iubesc, că o respectă, că o valorifică în integritatea ei care se constituie întru-n colț de rai terestru.
O altă valoare morală și tradițională este iubirea pentru familie, cu noțiunea de unitate, de eficiență și creativitate.
Cu alte cuvinte toate creațiile artistice populare respectă valorile tradiționale până în cele mai fine și mai mici detalii.
Fără urmă de îndoială valorile tradiționale fac lumină în conștiința oamenilor, ele reprezintă cele mai frumoase daruri lăsate de strămoși, se constituie în zestrea națională, considerabilă.
În România sunt cele mai complexe și mai frumoase tradiții, cu simboluri ale vieții și universului, multe dintre ele semnifică fertilitatea, puterea divină, rodul, lumina, veselia, voia bună, fericirea, credința, măreția.
Demn de toată lauda este faptul că în școli se învață despre conservarea și transmiterea valorilor morale și tradiționale, se învață consolidarea autenticității poporului român, se învață stimularea creativității și talentului, se învață respectul și prețuirea valorilor tradiționale care fac cinste poporului român, copii fiind purtătorii de mâine spre generațiile viitoare, spre eternitatea valorilor strămoșești.
Ca o ultimă concluzie oamenii evoluează frumos, urcând metodic scara de valori tradiționale, morale , spirituale, dar și pe scara valorilor moderne.



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!