poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 139 .



Despre dependențe
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2024-07-08  |     | 



De la vârste fragede oamenii sunt învățați să facă întotdeauna lucruri care le oferă confort psihic și fizic, care le oferă fericire pe termen scurt sau lung.
Tot ceea ce îi face pe oameni fericiți trebuie făcut cu moderație, pentru că aceasta face diferența între plăcere și exces, între împlinire și eșec, moderația menține echilibrul psihic și emoțional.
Cea mai întâlnită dependență este cea de alcool.
Conform cercetărilor neurologice, alcoolul inhibă frica, neliniștea tristețea stresul, băut cu moderație dă o bună dispoziție, o stare de relaxare.
Alcoolul de pe rafturile din supermarket sunt virtuale invitații la distracție și petrecere.
Cercetătorii spun că un pahar de vin băut zilnic îi activează psihicului și creierului potențialul creator, vinul conține tanin o substanță benefică pentru organism., este dătătoare de energie.
Este deja știut că alcoolul deschide apetitul de mâncare, și este un bun adjuvant la digestie.
Din păcate alcoolicii au pierdut echilibrul psihic și emoțional, și consumă zilnic mari cantități de alcool care le afectează sănătatea , care le pun viața în pericol.
O altă dependență creată de foarte mulți oameni este cea de fumat.
Oamenii s-au apucat de fumat în momente de mare stres, de multă agitație interioară, de nesiguranță emoțională.
Cercetătorii spun că fumatul este un viciu care datează de mii și mii de ani, din epoca zeilor.
Apașii împreună în frunte cu căpetenia lor fumau pipa păcii cu alte triburi războinice, nomade care ajungeau pe teritoriul lor.
a reprezentat un ritual de mare însemnătate, care de multe ori le aducea pacea și liniștea.
Fumatul oferă o relaxare temporară, pentru că peste câteva zeci de minute organismul simte iar nevoia de tutun.
Tutunul este foarte periculos pentru sănătatea sângelui, pentru sănătatea plămânilor, pentru sănătatea creierului, afectează viața cu cele mai distructibile boli.
O altă dependență este cea de sex, mulți oameni simt nevoia exagerată de a face sex , obligând creierul să producă o cantitate mare de hormoni, respectiv testosteroni, fapt care agravează prostata la bărbați și ovarele la femei.
Moderația și în acest caz îi scapă pe oameni de consecințe grave.
Dependența de sex este generată de nevoia oamenilor de a se simți iubiți, dar trebuie făcută diferența dintre iubirea fizică și cea spirituală, cea din urmă este mult mai importantă.
Foarte mulți oameni au crescut dependenți de iubirea părinților, așa au crescut și s-au format, așa se comportă și în relația de cuplu și în relațiile profesionale, sociale.
În general oamenii vor să primească mult mai multă iubire decât oferă, aceștia sunt dependenții de iubire, nu se pot descurca în nici o situație dacă nu sunt încurajați și înconjurați cu multă iubire.
O altă dependență cunoscută în zilele noastre este dependența de muncă, este generată de dorința, de nevoia de a primii mai multă apreciere, de la colegi și șefi, de a primi mai multe recompense salariale, materiale.
Un alt viciu distructiv este dependența de droguri, conform statisticilor în lume zeci de mii de oameni mor zilnic din cauza drogurilor de mare risc luate în exces. Consumul de droguri este un flagel, răspândit în întreaga lume, care din păcate nu poate fi oprit, dimpotrivă a luat amploare, fiind vorba la mijloc de sume incomensurabile de bani, fiind vorba de o îmbogățire rapidă.
O altă dependență este cea de cafea, a intrat în rutina zilnică băutul de cafea dimineața, pentru a primi o doză mare de energie, de bună dispoziție.
Comerțul cu cafea precum și cel de tutun și alcool a ajuns la cote mari în întreaga lume.
O altă dependență este cea a jocurilor de noroc, generate de nevoie disperată de îmbogățire rapidă. Din păcate foarte puțini au reușit să se îmbogățească de pe urma jocurilor de noroc, mai ales de pe urma loteriilor.
În ultimii douăzeci- treizeci de ani, a apărut o nouă dependență, aceea de tehnologie în special de internet, de telefon, de televizor.
Pe cât de fascinantă este pe moment această dependență pe atât de negativă este pe termen lung, întrucât creierul și psihicul nu mai produc din voință proprie, principii de viață evolutive, bucurii, satisfacții, fericire, creierul întră într-o rutină care reprezintă plafonarea.
O altă dependență care a creat foarte multe situații complicate, conflictuale, este cea de cumpărături, sunt oamenii foarte solicitați în familie și la serviciu, care nu își pot găsi fericirea și liniștea decât la cumpărături, așa simt ei nevoia să se recompenseze, să se răsfețe, în special femeile care au teama permanentă că nu sunt suficient de elegante, de frumoase.
Frica de foame și de slăbiciune fizică generează dependența de mâncare, foarte mulți oameni nu au putut ține sub control acest aspect și au devenit obezi, cu complicații grave în sănătate, oamenii care au simțit nevoia să scape de gustul apăsător al amărăciunii au devenit dependenți de dulciuri, situație în care fără un echilibru și control riguros s-au îmbolnăvit de diabet.
Tot ceea ce îl face pe om fericit trebuie făcut însă cu echilibru psihologic și emoțional, tot ceea ce este exagerat este dăunător într-un sens sau altul.
Componenta psihologică și fizică a dependențelor nu face referire și la obicei, respectiv la tradiție.







.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!