poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3693 .



De la Paris la Moscova prin România sau invers
eseu [ ]
Despre balansarea de la Est la Vest sau invers

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2015-01-03  |     | 



Am abordat tema de balanță dintre Paris și Moscova si invers sau...
Cine este este mai bun: Ion Druță sau Paul GOMA?

Anul 2014 n-a prea fost favorabil pentru scriitorul român “autoexilat” la Paris - Paul Goma, bineînțeles. Din aceste simple considerente, trag o concluzie: balanța dintre două capitale, una din Est, alta din Vest este înclinată, deocamdată, în favoarea Moscovei, unde trăiește, bine merci, scriitorul academician, ION DRUÞÃ .

Care dintre cei doi exilați: PAUL GOMA și ION DRUÞÃ este mai exilat, las judecarea la discreția Dumneavoastră, însă cel care profită de situație mult mai bine, deocamdată, incontestabil este Ion Druță.
Dumnealui i-au fost tipărite la Chișinău cele mai multe titluri de carte, el a beneificiat și mai beneficiază de cele mai generoase sume de bani date de guvernul “proeuropean” de la Chișinău, în timp ce Paul Goma nu s-a bucurat măcar de o mică susținere morală și materială, fiind respins din rândul celor care au primit premii de stat în republica Moldova.
- Al cui să fie meritul, mă întrteb.
- Al celor cu 19 trandafiri și nu numai...
Vedeți ce coincidență interesantă – în actualul parlament de la Chișinău au intrat 19 reprezentanți ai PDM, partidul cu sigla cu trei trandafiri roșii. Dar, după numărul de deputați, eu vreau să le spun “cei 19 trandafiri” sau “buchetul” din romanul cu acelaș nume de Mircea Eliade - 19 trandafiri.
Și știți dumneavoastră, îmi șoptește un extraterestru, chișinăuenii și împreună cu ei - toți cetățenii republicii Moldova nu prea sunt europeni, ci... (Da, ei sunt pro ruși, pro Moscoviți, pro... pro numai nu proeuropeni). Mi-a mai spus ceva extraterestrul cela, însă la o frază mai usturătoare s-a întrerupt legătura telefonică.
Stau de mai multe ori și chibzuiesc: “Oare de ce se înclină așa balanța dintre cei doi scriitori, unul aflat la Paris, în sărăcie, altul – la Moscova huzurind și bucurându-se de toate cele bune, fără a avea remușcări.

Răspunsuri se găsesc o sumedenie, dar nici unul nu îmi place, ori, nu mă lasă satisfăcut sufletește, cu alte cuvinte, ci din contra, mă irită și mai tare și mai mult.
Sunt abia la începutul anului 2015.
- Ce va fi pe parcursul acestui an?
Las pe mai tîrziu aceste răspunsuri sau meditații și totodată vă invit și pe Dumneavoastră să meditați, să comentați, dacă doriți.
Fiindcă, ce a avut academicianul Ion Druță, știe o lume întreagă, dar ce are scriitorul fără titlu academic - Paul Goma? Ce are?, dacă i se refuză aproape tot de către cei care strigă că sunt europeni și vor să ne ducă și pe noi iștilalți în Europa. În care Europă?, în cea Apuseană, Centrală sau în cea a lui Putin?, că doar pînă la munții Urali se întinde continentul european !
Între timp am găsit unele date ale recensămantului din anul 2014. Vorbitori de limba română în republica Moldova sunt, sau mai bine s-au declarat 40 de procente din toată populația, restul consideră că vorbesc moldoveneasca, (nu graiul moldovenesc, cum este corect) unii vorbesc și rusa, ucrainena, etc.
Sunt și vreo opt sate părăsite în care nimeni nu vorebește nici într-o limbă, fiindcă nimeni nu locuiește, mai există o mulțime de case părăsite, mai ales la nordul republicii, unde cândva era mai bine decât la centru sau la sud, aproape de gurile Dunării, dar...
De când statul Republica Moldova balansează între Est și Vest multe s-au schimbat spre rău, nu spre bine.
Asta este situația cu "balanțele", deocamdată una incertă, după cum vedeți.

Între timp, iată că în calendar este anul 2017,la un început firesc de vară. Asist la o conferință cu agenda: ”reglementările prin europenizare. Quo vademus în procesul de reintegrare a Transnistriei”. Sunt abordate probleme foarte dureroase pentru un spațiu mult mai larg decât Republica Moldova. Participă așa persoane ca Gheorge Bălan, viceprim ministru pe Politici Reintegrare din Guvernul Republicii Moldova, Muhai Godea, conselier Securitae al Primului Ministru al R. Moldova, E. S. Ambasador Sergiu Celac, Membru al Consiliului Știiințific, New Strategy Center România, Eugen Carpov, deputat în Parlamentul R. Moldova, fost negociator șef în problemele transnistriei, Rosian Vasiloi, expert Securitate IDIS ”Viitorul” fost șef adjunct al departamentului politice de Frontieră și Igor Munteanu, director executiv IDIS ”Viitorul”, fost Ambasador al Republicii Moldova în SUA și mulți alții. Asistă persoane importante de la ambasadele din Chișinău, ale SUA, Japoniei și altor țări. Sunt și ziariști, este și un oaspete - expert din Ucraina - Artiom Filipenco, expert politic, directorul unei agenții informționale din Odesa.
Problemele balansării și atitudinilor față de reglementarea transnistreană, privită prin prisme diferite au multe lucruri în comun, dar și anumite diferențe.
Nu pot nici într-un caz acuza nici o parte. Toate părțile, parcă depun eferturi enorme de a soluționa problema, însă conform spuselor E. S. Ambasador Sergiu Celac, multe vor depinde și de abordările la cel mai înalt nivel dintre președintele SUA D. Tramp și președintele Federației Ruse, V. Putin, atunci când ei se vor întâlni la mijlocul verii acestui an. Dar, mult depinde și de vigilența noastră, ca nu cumva, să se repete un scenariu de tipul care a fost în ajunul celui de-al Doilea Război Mondial, adică tratatul Molotov-Ribentrop cu documente adiționale secrete de împărțire a sferelor de influență etc., etc., care, deja au fost. Contează foarte mult acum în toată balansarea asta dintre Est și Vest să nu se repete ceea ce, a mai fost, victimă colaterală fiiid din nou partea de est a României - Basarabia,(recent Republica Moldova), iar acum, de prin anul, când s-a intensificat războiul cu Federeația Rusă, care a anexat Crimeea și o parte estică a țării vecine,
care este UCRAINA.
Așadar, nu este vorba doar de o simplă balansare, ci și de un triungi cu un spațiu de acoperire destul de mare.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!