poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2687 .



rochia de in - adaos
eseu [ ]
ghicind și îngînînd

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [alchimina ]

2011-09-29  |     | 



Celor trei elemente evocate/invocate în poem li se lasă o mare libertate de a aduce în fața ochilor o scenă sau mai bine zis un evantai de scene posibile. Totuși, ele sînt dispuse într-o structură oarecum circulară:

Photobucket

în care elementele sînt polarizate și orientate preferențial unul către altul. Declanșat de rochia de in, gîndul se lămurește doar prin mijlocirea vîntului. Și asta nu recurgînd la demersuri raționale, la verbalizare organizată discursiv, ci rămînînd calchiat pe simțirea care iradiază din ființa lucrurilor. Există în această opțiune atît reticență și pudoare, cît și încredere în faptul că lucrurile ne cunosc dincolo de capacitatea noastră de a ne înțelege pe deplin:

parcă ghicindu-mi gândul


Mărturisit doar așa, prin prestația șugubeață a vîntului, gîndul este într-un fel mai autentic. Mai aproape de profunzimile pe care omul, din varii motive, refuză să le spovedească singur. Dar, cum îi stă bine haiku-ului, sintagma folosită știe să introducă prin cuvîntul parcă o oarecare părelnicie și prin ghicindu-mi imprecizie și ambiguitate. Blaga știe acest lucru cînd invocă norul, formațiunea cea mai amorfă și mai nestatornică printre lucrurile acestei lumi, pentru a se afla pe sine dincolo de ceea ce e dispus să destăinuiască:

În cutreierul prin spații
cari în altele răspund,
cînte el ce în neștire
mie însumi eu mi-ascund.


În înțelesul său liric, gândul nu este compatibil cu rațiunea și cu vorbirea ci cu stihiile care-l aproximează cel mai bine, o spune cu convingere Eminescu, doar îngînîndu-l:

Nențeles rămâne gândul
Ce-ți străbate cânturile,
Zboară vecinic, îngânându-l,
Valurile, vânturile.


Fluturînd rochia de in, vîntul nu face decît să îngîne gîndul, și el ambiguu al omului, în toate sensurile îngînării: imitîndu-l, împletindu-se cu el și răstălmăcindu-l. Ecou, răspuns și însoțire parodică.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!