poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5217 .



Vila Ingoldesstadt
articol [ Presa ]
Cinci secvențe din viața și mass-media germană (30)

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Delagiarmata ]

2006-07-23  |     | 



Jobrotation este una din caracteristicele carierei de diplomat. Ambasadorul Germaniei în România, Wilfried Gruber, și-a început activitatea la București în vara anului 2003. Acum domnul Gruber își termină ultima misiune diplomatică, după 36 de ani de reprezentare a intereselor germane la Moscova, Beograd, Budapesta și București. Într-un interviu cu ALLGEMEINE DEUTSCHE ZEITUNG FÜR RUMÄNIEN, ziar german care apare la București, a vorbit și despre cultura din România: „Noi am făcut aici întradevăr o descoperire. Când am venit nu aveam nici o idee despre potențialul cultural al României, și de aceea l-am simțit întotdeauna ca o îmbogățire îmbucurătoare, dar l-am văzut întotdeauna și ca o sarcină de a ține contacte cu această inteligență creatoare. Noi vrem însă să întreținem și după plecarea noastră de aici relații cu unii din muzicienii, scriitorii, artiștii plastici, și să prezentăm, după posibilități, unii din ei și în Germania. După impresia mea ar trebui să fie și în acest domeniu conducerea țării, guvernul, poate și asociațiile artistice, Uniunea Scriitorilor și editurile mai active pentru a fi prezent în Germania și în alte părți. O problemă de inimă ar fi pentru mine prezentarea României ca oaspete special al Târgului de Carte de la Frankfurt.” + + + + + + Diplomație cu inimă, am putea concluziona, nu numai din interese politice.

Karl-Rudolf Brandsch este un sas originar din Brașov. Când avea 39 a luat-o spre vest, pe râul Timiș. După 40 de kilometrii de înnot și padelat a ajuns, neobservat de grănicerii români, în Iugoslavia. Ghinionul lui a fost că autoritățile de la Novi Sad l-au predat după cinci săptămâni de detenție iar grenicerilor români. Au urmat câteva luni de închisoare în România. Toate aceste „aventuri” au găsit acum, după peste 30 de ani, drumul în paginile unei cărți. „Fuga din imperiul lui Ceaușescu. 40 de km în râul Timiș” a apărut în limba germană la editura Helios din Aachen. Recenzentul din SÜDDEUTSCHE ZEITUNG (17 iulie 2006) a consemnat: „Brandsch nu este un scriitor dar tocmai stilul lui individual face cărțulica așa de autentică.” Volumul a fost recenzat în cadrul rubricii „Cartea politică”.+ + + + + + Deci fuga din imperiul ceaușist este și astăzi apreciat în vest ca un act politic. Pe bună dreptate.

Delegatul Guvernului German pentru Cultură și Mass-Media, Bernd Neumann (CDU), posedă anul acesta de un buget pentru cultură de 1,0675 miliarde de Euro. Acum, înaintea vacanței de vară, a anunțat că industria de filme va primi 180 de milioane și Opera de Stat din Berlin va primi 50 de milioane de Euro pentru lucrări de restaurare. Întrebat cum de a reușit să-l convingă pe ministrul de finanțe să aprobe chiar și o mărire a actualului buget cu 3,4 la sută pentru anul viitor, Neumann a răspuns, după o informație a ziarul DER TAGESSPIEGEL din 19 iulie 2006, că Peer Steinbrück (SPD) ar fi avut și înainte, când era șeful landului Renania de Nord-Vestfalia, „o ureche deschisă pentru cultură”. + + + + + + E bine pentru un popor când inima ministrului său de finanțe simte și pulsul spiritual al societății.

Scriem anul domini 800 și Roma se pregătește pentru intronarea unui împărat. În ziua de crăciun papa Leo al III-lea așează coroana pe capul lui Carol I. (748-814), numit și Carol cel Mare, regele Francilor. Carol se va putea numi de acum încolo Karolus serenissimus augustus a Deo coronatus magnus pacificus imperator Romanum gubernans imperium, qui et per misericordiam dei rex Francorum atque Langobardorum. Șase ani mai târziu Carol cel Mare a întreprins mari reforme teritorial-administrative în imperiul său care cuprindea o mare parte a continentului european. În așa numitul „Hrisov de Împărțire al Imperiului” apare pentru prima dată numele Ingoldesstat cu care a fost denumită o vilă, proprietate a împăratului. Locul exact al acestei proprietăți nu se cunoaște dar de faptul că în jurul sau în apropierea ei s-a dezvoltat fostul oraș universitar, oraș de garnizoană și azi orașul industrial Ingolstadt, cu sediul central al firmei de automobile Audi, nu se mai îndoiește nimeni; prilej pentru a serba 1200 de ani de la prima atestare documentară a numelui Ingolstadt. Primăria orașului a organizat pentru cei 120.000 de locuitori ai orașului o serbare istorică de trei zile care se va ține în jurul castelului nou (din sec. XV). Vineri a avut loc în curtea castelului startul oficial al festivităților. Carol cel Mare a citit din documentul amintit pasajul cu pomenirea numelui Ingoldesstadt și l-a înmânat primarului principal al orașului Alfred Lehmann. Astăzi va avea loc un alai cu 111 scene alegorice din istoria orașului Ingolstadt. Vor participa 3000 de actori din 150 de cluburi obștești și instituții orășenești, 40 de camioane tematice și 25 de grupuri muzicale. Cortegiul va avea o lungime de 4 km și orașul s-a pregătit pentru asaltul a circa 200.000 de spectatori.+ + + + + + Meteorologii anunță pentru ziua de azi furtună în zona Ingolstadt. Cine citește istoria orașului - există mai multe opere de diferiți autori - va primi o impresie despre sensul cuvântului „furtunos”.

Și Nicolas Cage (42) vrea să se întoarcă în evul mediu. Artistul american, purtător al premiului Oscar, a cumpărat acum castelul Neidstein din regiunea bavareză Oberpfalz. Castelul are 900 m² de spațiu locativ și este înconjurat de 165 ha de păduri și pășuni. Nu se știe cât a plătit Cage, dar oferta de vânzare era de 1,9 milioane €. + + + + + + În lunile de vară peste Germania se lasă de regulă un văl de nostalgie cu multe activități culturale și folclorice, câteodată și cu o tentă scurilă.

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!