poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7508 .



Raluca Sterian Nathan - «L’âme tatouée»
articol [ Carte ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Marina ]

2008-12-26  |     | 



Editura L'Archipel
ISBN : 9782809801026


În data de 5 noiembrie 2008 la Institutul român din Paris a avut loc lansarea unei cărți autobiografice apărute la editura Archipel din Paris «L’âme tatouée» (Sufletul tatuat) de Raluca Sterian Nathan, o cunoscută actriță și producătoare de film din Franța.

Volumul, prefațat de către Samuel Pisar, unul dintre supraviețuitorii Holocaustului, cavaler al Legiunii de onoare din Franța, cunoscut jurist internațional, și care subliniază necesitatea cunoașterii unei lumi a extremelor trăite de către atâtea generații, este o mărturie integrală și dură a unui interior sufletesc marcat de evenimente majore, tragice.

Despre conținutul șocant al acestei cărți, Brigitte Fossey afirmă «din Bucureștiul în plin război până la Parisul lui Mai 1968, Raluca surprinde prin pudoarea din confesiunile sale cele mai impudice».
Cu precizia unei eviscerări psihologice nu numai în scop terapeutic, viața autoarei este devoalată în toate detaliile sumbre ce i-au marcat întreaga existență, începând cu o copilărie dintr-un București al celui de-al doilea război mondial, al atrocităților Gestapoului, al bombardamentelor și o adolescență abuzată și marcată de lipsurile de după război unde se instaurează implacabil un regim totalitar.

Provenind dintr-un mediu intelectual, născută într-o familie celebră din protipendada Bucureștilor, stră-strănepoată a Aristizzei Romanescu, nepoată a pictoriței Margareta Sterian, fiica unui arhitect român renumit, medaliat cu ocazia Olimpiadei din 1924, și organizator al Expoziției Universale din 1937, și a unei intelectuale de origine evreiască, creștinate, care nu va pleca din țară de teama delatorilor și a torționarilor, fără propria fiică, Raluca Sterian-Nathan va cunoaște ororile Securității și va supraviețui unor încercări de eliminare prin otrăvire, și va căuta permanent o altă definiție a libertății reale, a «fericirii remanente» cum îi place să o definească, dincolo de sloganele propagandei comuniste, în lupta sa de a-și întâlni cu adevărat destinul, în 1968: acesta fiind viitorul său soț, cunoscutul editor francez Jean-Jacques Nathan.

«L’ame tatouée» (Sufletul tatuat) nu este o simplă descriere a evenimentelor trăite de altfel, de mulți dintre bunicii sau părinții noștri, ci un act de curaj față de propriul ego, ce își caută liniștea și purificarea prin sinceritatea propriei oglindiri în cele mai ascunse riduri ale conștiinței.

Ce este șansa, va căuta să explice Raluca Sterian-Nathan în această carte-confesional?
O pasăre rară care zboară, trebuie să zboare pe deasupra sufletelor noastre de două sau de trei ori în viață: secretul este de a păstra permanent palmele deschise, ridicate pentru a o prinde.
O carte despre moarte, dragoste și credință exprimate într-un mod neașteptat de sfâșietor, cu durerea mărturisirii totale încrâncenate în căutarea propriei eliberări.

Raluca Sterian-Nathan nu este numai o autoare-personaj pe care o veți însoți necondiționat, din primele pagini ale cărții până la ultimele, cu disperare, durere și revoltă, ci femeia care va descoperi puterea credinței în miracolul și sensul vieții.

Volumul «L’âme tatouée» va fi prezentat de către Raluca Sterian-Nathan și în 17 martie 2009 între orele 16-18 la Salon du livre, standul Institutului cultural român, la Paris, Porte de Versailles.



.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!