poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 7385 .



Festivalul de Poezie \"Poezia în avangardă\"
articol [ Evenimente ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [m ]

2006-04-07  |     | 



Pentru cei mai mulți dintre poeții tineri ai anilor optzeci, Sighișoara era aproape un loc conspirativ, deși n-aveam naivitatea de a crede că lucrurile nu sunt „sub control”. Începând cu 1981, Sighișoara a început să adune tineri scriitori, cărora li s-au alăturat nume grele, între care Norman Manea, Florin Mugur, Al. Paleologu, Mihai Șora, în cadrul unui Festival de Poezie, care ne dădea, multora dintre noi, sentimentul disidenței, al rezistenței prin cultură. Nu cred că cineva își propunea atunci să întreprindă acțiuni de schimbare a regimului, dar ceea ce se făcea acolo era un gest de refuz al alinierii la ideologia roșie, o delimitare față de politica zilei. Bătea un aer de libertate la Sighișoara, ne simțeam liberi, cei care veneam dinspre "Echinoxul" clujean, dar și „lundiștii” bucureșteni sau „dialogiștii” ieșeni, cărora li se alăturaseră mulți poeți din toată țara.
Cât de mare era dorința de libertate ne-o argumentează și faptul că doi participanți la acest Festival, Emil Hurezeanu și Matei Vișniec, au „fugit” până la urmă în Occident.
Sigur, după patru ediții, i s-a pus botniță Festivalului, dar spiritul lui nu l-a putut încarcera nimeni.
Din păcate, în cei 16 ani postdecembriști, încercările de a reînvia „spiritul Sighișoarei” n-au avut decât de câteva ori sorți de izbândă. Noua cenzură, cea economică, a fost mai dură decât cea ideologică, astfel că s-au mai putut organiza doar cinci ediții de Festival. Niște ediții mai mult nostalgice decât de „asalt” poetic. Miza era alta, timpul altul, locul poeziei în viața multor altor autori a fost schimbat de alte tentații, de alte ademeniri.
După șase ani de „hodinit”, Festivalul de Poezie de la Sighișoara mai are o zvâcnire. Poate una de orgoliu, pentru că gazda și organizatorul Festivalului, prof. Ovidiu Munteanu, se va pensiona în curând, și mai vrea „să mai ridice o dată în brațe”, copilul său de suflet.
Între 5 și 7 mai, Sighișoara va deveni Capitala poeziei. Nu știu câți din cei peste o sută de autori care s-au perindat la cele nouă ediții de Festival vor veni la această ediție jubiliară. Oferta este una provocatoare: lecturi de poezie și lansări de cărți, dezbateri pe diverse teme („Mizele poeziei actuuale”, „Underground reconfigurat”, „Poezia de azi: ieșirea din underground sau exilul/dizidența continuă”), spectacole de teatru, „comunicări libere în agora” – Poet’s Corner, nocturne de poezie și muzică, happeninguri…
Iată și câteva repere pentru cei interesați: e-mail: munteanuo@linuxmail.org, tel.0265/771045, o745592686, persoană de contact prof. Ovidiu Munteanu.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!