poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 10112 .



Festivalul Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”
articol [ Regional ]
Ediția a XIV-a, 10-12 mai 2013 Colecţia: Texte umoristice

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Casiopeea2008 ]

2013-05-15  |     | 



La începutul lui Florar, când castanii își îndreaptă candelabrele spre cer, epigramiștii se îndreaptă spre Buzău, unde se desfășoară Festivalul Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”. Festivalul s-a desfășurat și anul acesta, pentru a XIV-a oară consecutiv, în perioada 10-12 mai. Organizatorii acestei importante acțiuni au fost Casa de Cultură „Ion Caraion” a Municipiului Buzău și Cenaclul „Nicolae Grigore Mihăescu-Nigrim” Buzău.
Vineri, 10 mai, umoriștii au început să sosească la Hotelul „Pietroasa”, situat în Piața Dacia, unde se desfășura o altă acțiune: „Zilele orașului Buzău”, începută la 12 aprilie, de Sfântul Sava, patronul spiritual al ținuturilor buzoiene.

 photo DSC_1713_zpse723e13d.jpg

După-amiază, în Sala de festivități a Primăriei Buzău, a avut loc deschiderea oficială a festivalului. La prezidiu, s-au aflat domnii Viorel Pietrăreanu (directorul Casei de Cultură), George Corbu (președinte al U.E.R.), Mihai Sălcuțan (vicepreședinte al U.E.R., președinte al Cenaclului Umoriștilor Buzoieni), prof. Theodor Codreanu, Petre Gigea-Gorun (vicepreședinte al U.E.R.), dr. Elis Râpeanu și epigramistul George Zarafu.

 photo DSCF6059_zpse7e6e471.jpg

Încă de la început, am fost anunțați că festivalul a ajuns la vârsta de paisprezece ani, adică vârsta… buletinului:

Terminăm de-acum cu gluma,
Anul ăsta-ncepe chinul,
Uit de tată și de muma…
Că ne scoatem buletinul!


Domnul procuror Ionuț-Daniel Þucă, membru al Clubului Umoriștilor Constănțeni, i-a atenționat, însă, pe umoriștii buzoieni că…

Ajunși la vârsta unui buletin,
N-o spune-aici deschis satrapul:
Deloc nu-i vremea astăzi de festin,
De-acum răspundeți, deci, cu capul!


Portretul îndoliat de pe masă, aflat în dreptul locului ocupat, de obicei, de scriitorul Paul Nicolae-Mihail, ne-a făcut să simțim că maestrul este prezent printre noi.

 photo DSC_1731_zps58f3445d.jpg

Comunicarea domnului Mihai Sălcuțan „Pe Caraiman s-a mai înălțat o cruce” ne-a emoționat, dar emoțiile și lacrimile sunt firești, când e vorba de un confrate dispărut. Datorită tehnologiei, maestrul Nicomah a fost, pentru câteva minute, printre noi, pe ecranul imens din sală proiectându-se o înregistrare cu dumnealui. Doi dintre confrați i-au dedicat câte un catren:

Regretatului maestru Paul Mihail – Nicomah
Te-ai dus, maestre-acolo, Sus
Și nu e doar părerea mea,
Doar din motivul că ți-a pus
Ceva nebuna în cafea!


(Dan Căpruciu – Galați)

Madrigal, lui Nicomah
S-a dus în lumea de apoi
Și un regret ne-ncearcă tare,
Că nu mai este printre noi,
Dar el trăiește-n fiecare.


(Ionuț-Daniel Þucă – Constanța)

A urmat o lansare de carte, fiind prezentate volumele „Zbor cu prapOanta” și „Umor pe toate fețele” de Mihai Sălcuțan. Doamna profesoară Lina Codreanu, scriitor și critic literar a prezentat o cronică a volumului de epigramă „Zbor cu parapOanta”.

 photo DSC_1750_zps6771ab2e.jpg

Volumul „Umor pe toate fețele”, apărut anul acesta, te îmbie să-l citești de cum îi privești coperta inspirat realizată de Marian Comăniță. Prezentarea volumului a fost făcută de cel care l-a și prefațat – domnul George Corbu. În primul capitol este prezentată istoria Cenaclului „Nicolae Grigore Mihăescu-Nigrim” și a Festivalului Național de Epigramă „Cât e Buzăul de mare”. În capitolul următor, umoriștii buzoieni „vă salută optimiști/ cu deviza Voie bună!”. Voia bună este asigurată de textele umoristice (mai ales epigrame, dar și alte genuri) semnate de domnii Nicușor Alecu, Buga Grigore, Culicovschi Dan, Culicovschi Gheorghe, Cuțulencu Mihai, Ion Mitică, Ion Romanescu, Mihai Sălcuțan, Ica Ungureanu și Constantin Voicilaș. De remarcat că, în capitolul al treilea, sunt prezenți elevi de liceu, „boboci de epigramă”, dintre care, poate, peste ani, unii vor „înflori”.

Este deja cunoscut faptul că, la Buzău, sunt decernate, pe lângă premiile speciale ale festivalului, premiile U.E.R. și premiile Concursului Național „Mircea Trifu”.

Premiile U.E.R, pe anul 2012:

• Titlul de „Epigramist al alnului 2012” – Rodica Hanu
• Premiul „Opera omnia” – Dan Căpruciu
• Premiul Special al președintelui U.E.R. – Lucian Perța
• Premiul pentru activitate managerială de cenaclu – Ioan Șiman
• Premiul pentru un autor de epigrame, de peste hotare – Ion Cuzuioc
• Premiul pentru culegeri / antologii – “Caragiale și mileniul trei” – selecție de Ion Bindea, Eugen Pop, Aurel Buzgău, Eugen Albu, Silvia și Marian Popescu
• Premiul pentru reviste umoristice și / sau de cenaclu – „Cugetul” – revistă a Cenaclului Epigramiștilor Olteni (la 5 ani de la apariție)
• Premiul pentru volum de debut – Cornel Udrea, pentru volumul „Portocala, mecanicul” - premiu acordat în nume propriu și sponsorizat de domnul Mihai Salcuțan
• Premiul pentru realizarea de volume aniversare / comemorative – Ionel Iacob-Bencei, pentru volumul „Un senior al epigramei: Dimitrie Jega – 100 de ani de la naștere”(premiu acordat în nume propriu și sponsorizat de domnul vicepreședinte Petre Gigea-Gorun)
• Premiul pentru devotament în organizarea și susținerea mișcării epigramatice naționale – Florentin Popescu, poet, prozator, eseist, istoric literar, editor, redactor șef la „Bucureștiul literar si artistic”
• Premiul pentru distincții obținute cu prilejul festivalurilor naționale de umor și epigramă – Ion Diviza

 photo DSC_1758_zps484431c0.jpg

La cea de-a VIII-a ediție a Concursului Național de Epigramă „Mircea Trifu”, desfășurat la începutul anului, au participat 63 de concurenți. Juriul, alcătuit din prof. univ. dr. Ștefan Cazimir, președintele U.E.R. George Corbu, prof. George Zarafu, prof. Nicușor Constantinescu și prof. univ. dr. Elis Râpeanu (care este, de fapt, și organizatoarea concursului) a stabilit următoarele premii:

Marele Premiu „Mircea Trifu”: Vali Slavu (Aninoasa)
Premiul I: Gheorghe Bâlici (Chișinău)
Premiul al II-lea: Ștefan-Cornel Rodean (Sibiu)
Premiul al III-lea: Gheorghe Bălăceanu (Iași)
Mențiuni:
Ica Ungureanu (Buzău)
Ionuț-Daniel Þucă (Constanța)
Epigramele premiate au fost publicate în volumul-oglindă al concursului, intitulat „Prietenul anevoie se cunoaște”.

 photo DSC_1768_zpsf5e8fccc.jpg

Când i s-a înmânat premiul, umoristul Gheorghe Bâlici, de la Chișinău, a ținut să precizeze că…

Oricât am fi de optimiști,
De mândri și de importanți,
În Rai primesc epigramiști,
Nu fel de fel de… premianți!


În încheiere, s-au discutat unele probleme organizatorice, privitoare la U.E.R.

A doua zi, după micul dejun, a urmat obișnuita fotografie de grup, în Piața Dacia, fotografie pe care, la cină, a primit-o fiecare participant, de la domnul Mihai Cuțulencu, secretarul cenaclului buzoian.

 photo Epigrama_zps17205ed7.jpg

Am pornit, apoi, spre Râmnicu Sărat, pentru a vizita Complexul Brâncovenesc, care cuprinde palatul domnesc, biserica și stăreția, înconjurate cu ziduri groase de peste un metru și înalte de opt metri, edificii ctitorite de Constantin Brâncoveanu și de spătarul Mihai Cantacuzino. Lucruri interesante despre istoria locurilor și despre obiectivul pe care urma să-l vizităm, am aflat pe parcursul călătoriei, de la domnul avocat Mihai Sălcuțan, care ne-a impresionat și de această dată cu vastele dumnealui cunoștințe.

 photo DSC_1860_zps5f9de0dd.jpg

Ajunși în orașul „râmnicenilor sărați” (sintagmă pe marginea căreia s-a tot glumit), se poate spune că am trăit adevărate lecții de istorie (vizitând expoziția de arheologie), arte vizuale (rămânând… tablou, în fața atâtor picturi remarcabile, unele aparținând Patrimoniului Național) sau de etnografie (admirând obiecte tradiționale). Dar cea mai mare încărcătură emoțională a avut-o vizitarea bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, unde părintele paroh Gheorghe Bivolaru ne-a primit cu cozonac și vin și ne-a vorbit despre istoria bisericuței, despre personalitățile al căror nume sunt legate de acel locaș de cult.

 photo DSC_1826_zps61f33d1a.jpg

Ca să nu uite că oaspeții sunt niște… drăcușori de umoriști, confratele Gheorghe Bâlici a recitat următoarea epigramă:

Fariseilor
La sfânta slujbă, când vă închinați,
Cum stați lipiți ateu lângă ateu,
Nu pot răzbi cei drepți și luminați
Și-abia de mai încape Dumnezeu!...


Trecerea umoriștilor pe acolo a fost consemnată de doamna dr. Elis Râpeanu, în Cartea de onoare, unde a scris următorul madrigal:

În Săptămâna luminată, cu gândul la Basarabia și Bucovina
Se toarnă-n suflet liniștea pascală,
Simțim pe frunte stropii de agheasmă,
Se-ntinde Þara, ca o catedrală,
Cu două lacrimi pe catapeteasmă.


Spectacolul de gală a avut loc seara, în Sala Mare, a Consiliului Județean Buzău. Pe hol, invitații au intrat în atmosfera specifică unei manifestări umoristice, privind caricaturile expuse de artistul Milică Ene, iar de la standul de carte au avut ocazia să cumpere cărți scrise de umoriștii pe care, apoi, i-au văzut, pe scenă.

 photo DSC_1882_zpsff6ee62a.jpg

Recitalul de epigramă a început în forță, cu președinții cenaclurilor de umor, prezenți la festival: Corin Bianu (președintele Cenaclului „Cincinat Pavelescu” București), Ananie Gagniuc (președinte de onoare al Clubului Umoriștilor Constănțeni „Prăvălia cu umor”), Ion Moraru (președintele Clubului Umoriștilor „Verva” – Galați), Ștefan-Cornel Rodean (președintele Clubului Umoriștilor „Nicolaus Olahus” – Sibiu) și Mihai Sălcuțan (președintele cenaclului-gazdă).

 photo DSC_1896_zpsb6a15aad.jpg

Au urmat epigramiștii buzoieni: Dan Culicovschi, Gheorghe Culicovschi, Mihai Cuțulencu, Ion Mitică, Ion Romanescu, Florin Rotaru și Constantin Voicilaș.

 photo DSC_1904_zps835ffe4e.jpg

Următorii umoriști care au înseninat chipurile spectatorilor au fost: Laurian Ionică (Boureni, Dolj), Radu Munteanu (Fetești), Cătălina Orșivschi (Vama), Virgil Petcu (Ploiești) și Elis Râpeanu (București).

 photo DSC_1927_zps37fdfd26.jpg

Recitalul de epigramă a fost continuat de epigramiștii care au obținut Premiile U.E.R.: Dan Căpruciu (Galați), Ion Cuzuioc (Chișinău), Ion Diviza (Chișinău), Petre Gigea-Gorun (Craiova) și Florentin Popescu (București).

 photo DSC_1935_zpsfb231cf9.jpg

Alternând epigrama cu muzica, s-a obținut un adevărat spectacol, apreciat de public. Ne-au încântat cu melodii populare artistele Irina Loghin și Gabriela Bolocan, micuța Diana Mihalașcu, o adevărată prințesă a muzicii ușoare, a demonstrat că talentul nu ține seamă de vârstă, iar George Mitrea (fost component al formației „Savoy”) a încercat, pentru câteva clipe, să fie și epigramist.

 photo DSC_1913_zps0ebfbc50.jpg

În acea atmosferă de gală, a avut loc festivitatea de premiere. În urma Concursului de Epigramă pentru elevi de liceu „Boboc de epigramă” a cărui temă a fost „Ani de liceu”, au primit premii de debut elevele: Mihaela Alion, Lucia Jipa, Andreea-Aura Păun și Diana-Alice Racu, toate de la Liceul „Mihai Eminescu” din Buzău. Premiu pentru epigramă a fost acordat elevului Aureliu Perdeleanu de la Liceul „Spiru Haret” din Buzău.

 photo DSC_1901_zps28aceeb6.jpg

Ca o recunoaștere a activității desfășurate pe tărâmul epigramei, au fost acordate premiile speciale ale festivalului, domnilor Gheorghe Bâlici, Theodor Codreanu, George Corbu și George Zarafu.

 photo DSC_1946_zps72989100.jpg

La Concursul Național de Creație Literară, s-au acordat următoarele premii:

Ionuț-Daniel Þucă, Medgidia, pentru volumul de epigramă „Srăjer pe reduta satyricon”.
Vasile Larco, Iași, pentru volumul de proză umoristică scurtă „Circul fără cupolă“.

Premiile Concursului Național de Epigramă, la care au participat 101 concurenți, s-au acordat, separat, pe teme. Astfel, la tema „Înălțarea domnilor” clasamentul a fost următorul:

Premiul I: Florian Abel, Grindu, Ialomița:

Per aspera, ad astra!

În cariere-nfloritoare
Ai noștri domni când se răsfață,
Cunosc o singură-înălțare
Și sute de schimbări la față.

Premiul al II-lea: Nichi Ursei, Râmnicu Vâlcea:

Vorbe...

Spune-o vorbă, dragii mei,
Care lămurește treaba:
Poți să te înalți cât vrei
Dacă nu ești Domn... degeaba!

Premiul al III-lea: George Petrone, Iași:

Propulsie

Că azi e sus, nu-i de mirare:
L-a dus spre culme, apriori,
Perseverența lui cu care
Și-a tămâiat superiorii.

Mențiune: Vali Slavu, Aninoasa

Destăinuirea unui parlamentar

Chiar de-s înălțat în fruntea țării,
Banii nu sunt totul pentru mine,
Am valori cu mult mai acătării
... Undeva, în băncile străine.

La tema „Apă de ploaie”, au obținut premii următorii epigramiști:

Premiul I: Gheorghe Constantinescu, Brașov

Apa de ploaie

Când se scurge în canal
Este, azi, impozitată
Și devine, anormal,
Pentru noi o apă plată!

Premiul al II-lea: Constanța Apostol, Galați:

Pluvială

Când secetă e pe ogoare
Dar și la mine-n buzunare,
În market-uri de dau o tură
Îmi plouă totdeauna-n gură!

Premiul al III-lea: Gavril Moisa, Cluj-Napoca:

România mea

Mai ieri, când alt destin avea,
Făceam, în țară, apă grea...
Guverne s-au schimbat, o droaie,
Dar toate fac apă de ploaie!

Mențiune: Laurențiu-Florentin Ghiță, București

Apa de ploaie

Acest lichid posedă, din păcate,
Și conotații supranaturale:
E un solvent de bună calitate
Pentru promisiuni electorale!

 photo DSC_1967_zps2201d413.jpg

Ca participantă la acest festival, am avut ocazia, pentru a doua oară, să-mi petrec, la Buzău, ziua de naștere, alături de prieteni dragi. La cea de-a treizeci și… treisprezecea aniversare, mi s-a cântat „Mulți ani trăiască!” tocmai în beciul palatului domnesc de la Râmnicu Sărat. După aceste trei zile de neuitat, mă bucur că am ocazia să consemnez cele întâmplate acolo.

 photo DSCN9566_zps679d55e0.jpg

Și, dacă am început cu o fotografie a membrilor acestui site, închei tot cu o fotografie a “agoniștilor”, cu aproape aceeași componență: Ion Diviza, Florian Abel (pe rândul de sus), Ion Cuzuioc, Vali Slavu, Ștefan-Cornel Rodean, Ananie Gagniuc și Florin Rotaru (pe rândul de jos). În fotografia din prima zi, nu a fost prezent Florin Rotaru, dar a fost Ica Ungureanu.

 photo DSC_1791_zps8a97d69b.jpg


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!