poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 1640 .



meandre 68
proză [ ]
la tribunal

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [viorel-dona ]

2017-01-09  |     | 



Meandre 68- la tribunal
Duă venirea acasă, a doua zi dimineață, Mihai a plecat la Petroșani să cumpere un paltonaș și lenjerie fetei. A mai cumpărat și două cărți cu povești, un ceas deșteptător și niște citrice.
După amiaza trebuia să intre din nou în șut. Mihai și-a pus ceasul să sune și s-a culcat. Fata era la școală și urma să vină. Mihai a mers la popotă, a adus mâncarea și a lăsat fata să-și facă lecțiile.
Coborârea în subteran nu-i provoca teamă ci o oarecare stare de nervozitate. Șobolanii își vedeau de treaba lor, soldații munceau cu râvnă dar starea aceea nu-l părăsea.
La ieșire, după ce au ajuns la cazarmă, Ofițerul de Serviciu i-a prezentat un nou ostaș care-l înlocuia pe Neluțu.
-Cum te cheamă, ficior?
-Ianoș, să trăiți.
-Înțelegi limba română?
-Puțin!
-Când intrăm în subteran să stai mai mult pe lângă mine!
-Am ințeles!
Soldații au plecat la masă și apoi la odihnă.
Paltonașul îi venea bine fetei. Mihai îl cumpărase de o culoare gri-cenușiu, ca să nu mai fie la fel de vizibil slinul care se așeza pe la mâneci aproape instantaneu.
Cărțile de povești au bucurat copilul dar fetița, glumind, i-a spus:
-Ce crezi că acum, dacă știu bine de tot să citesc, nu te mai pun să-mi spui povești! Hoțule, nu scapi așa ușor!
Grijile îl măcinau profund și starea aceea rea se extindea și se aprofunda.
A doua zi de dimineață Floricica făcea paturile.
-Și acum să scuturăm perna lui tata de plânsuri...
Mihai o asculta și nu-i venea să creadă că acea mocirlă în care încerca să supraviețuiască avea să atingă și viața fetei...
După câteva zile câțiva soldați i-au făcut cadou peste zece păsărele prinse în pădure, scatii, cintezoi. Sau cine știe cum se mai numeau.
-Metre, a cuvântat hoțul, marfă a-ntâia, furată de la sursă!
Mihai a dat drumul păsărelelor în camera cu bradul, apoi le-a pus apă și a coborât și a cumpărat miez de nucă și arpacaș.
Dimineața devreme ciripitul păsărilor îi mai alungau grijile.
Zilele, egale și monotone, treceau ca un tren de marfă la deal!
De a doua zi intra în libere. Urmau trei zile în care avea timp să stea mai mult cu fata. Și-a planificat să meargă la plimbare spre Câmpul lui Neag, la Valea de Pești.
Comandantul a trimis pe sergentul de serviciu să-l caute.
-Comandantul a ordonat să mergeți la el.
-Tovarășe lentmajor, ori facem serviciu ori ne plimbăm la București. Aveți o citație pentru tribunal.
Colonelul i-a înmânat citația spunând:
-Și nu o mai lălăiți cu tribunalul ăla. Terminați mai repede pentru că altfel nu vă mai permit părăsirea garnizoanei.
Mihai a salutat și a ieșit cu hârtiile de la tribunal în mână. Era chemat pentru audierea minorei în vederea încredințării...
Imediat și-a amintit că amicul lui îi spusese că audierea nu îi va fi favorabilă dacă fata nu are zece ani împliniți. Opțiunea pentru un părinte sau altul nu va fi luată în seamă.
Mihai s-a dus la medicul unității rugându-l să-i dea un certificat medical că fata este bolnavă de o boală a copilăriei care se tratează într-un timp mai îndelungat.
A doua zi a plecat la București. În holul acela lung și neprietenos a văzut-o pe Mariana însoțită de un domn cu robă de avocat.
Mihai a cerut dosarul la bară, a citit atent apoi a ieșit afară, îndreptându-se spre avocatul Mihaelei, repetându-și în gând cele citite: „ viața alăturid de pârât a devenit imposibilă, acesta consuma în exces băuturialcoolice făcând scandal în domiciliul conjugal, adesea lovindu-mă... „.
-Am onoarea să vă salut, maestre.
-Bună ziua.
Mihaela, cu o furie de nestăpânit, s-a adresat avocatului:
-Domnule avocat, e un mincinos. Nu-l ascultați că spune numai prostii.
-Maestre, clienta dumneavoastră vă pune într-o situație dificilă ascunzându-vă probe și fapte. Vă propun să cerem o amânare, pe care o voi solicita eu din lipsă de apărare și apoi să putem discuta condițiile și faptele.
-Nu avem ce discuta, mergem la câștig, domnule avocat! Ne judecăm!
-Maestre, credeți că vom ajunge la un caz penal pentru adulter? Pot dovedi cu înscrisuri și martori.
Avocatul a tresărit. Mihai , profitând de clipa de uluială, a scos din dosarul care-l avea sub braț declarația dată și semnată de martori.
-Eu vă propun, momentan, doar o amânare.
La apelul părților Mihai a solicitat o amânare pentru lipsă de apărare, avocatul Marianei a fost de acord și s-a decis amânarea.
La ieșirea din sală, Mihai s-a apropiat de cei doi, avocat și clientă:
Doamnă și domnule, am să vă explic ce strategie am, fără ascunzișuri și fără minciuni.
Mihai și-a deschis dosarul unde actele erau așezate cronologic.
-Aveți aici o anchetă socială din care reiese că doamna nu a permis relații normale minorei vis a vis de familia mea.
Aveți aici o adeverință de la medicul neonatolog în care este menționat, negru pe alb, că nu a văzut-o niciodată pe mamă și că numai tatăl s-a prezentat cu copilul de fiecare dată, la controlul periodic și la vaccinuri.
Mihai a mai scos o hârtie.
-Aveți aici declarația , semnată și parafată, de la directoarea Creșei Cerceluș din care rezultă că nu o cunoaște pe mamă, că aceasta nu s-a interesat niciodată de viața copilului la creșă. Vă mai prezint hârtii de la grădiniță, de la învățătoarea din București, de la învățătioarea de la Lupeni.
Vă propun un divorț din vina ambelor părți, las pe clienta dumneavoastră să rămână în casă și din bunurile comune nu voi pretinde decât un pat și cărțile mele, în jur de nouă mii de volume. În schimb cer ca fiica noastră să îmi fie încredințată spre creștere și educare, așa cum clienta dumneavoastră a fost de acord în scris, așa cum rezultă din această declarație.
Avocatul a cerut răgaz de câteva minute să se consulte cu Mariana.
După cinci-șase minute acesta s-a întors.
-Și dacă dorim să ne judecăm?
-Voi fi necruțător! Voi face denunțul la procuratură pentru infracțiunea de adulter. Clienta dumneavoastră va fi dată afară din armată și riscă chiar o condamnare. Pe acest fond, procesul de divorț nici nu poate să mai ridice probleme și voi avea totul, copil și casă. Are și tupeu, doamna. Nu v-a povestit că ea cu mama și bunica ei m-au bătut la mine în casă, nu v-a spus că nici măcar când am prins-o călare nu am lovit-o și nici măcar nu am înjurat-o!
Cred că vă dați seama că aveți libertatea apei în țeavă. Clienta dumneavoastră v-a mințit și dacă doriți, ne judecăm , în penal și în civil. Dacă după ce se va pronunța hotărârea de divorț, așa cum v-am promis, sub cuvânt de onoare, veți inainta recurs, nu voi mai avea nici măcar o clipă de rezervă. Merg direct la procuratură.
Apoi, adresându-se Marianei:
-Și să-ți spun un adevăr crud, nici de curvă nu ești bună! Ai să mori de foame tipărind chitanțe de telefoane! Ai să mori nemăritată!
Fără să mai aștepte, Mihai a plecat direct la gară.
Era un pachet de nervi.“Curvă proastă, ea dă și ea țipă! „

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!