Comentariile membrilor:

 =  celule
diana sima
[11.May.07 00:47]
Am citit aici un poem scris in forta asa cum asteptam de la poeta Dana Luca de o vreme de cand o citesc. Si nu e vorba de revolta ci de androginism aici, cel putin asa am citit eu. Dualismul este si va ramane mereu samanta revoltei impotriva a ceea ce suntem noi, condamnate... then we took Berlin. Zic si eu,
Lara

 =  mai mult decât semn
Ligia Pârvulescu
[11.May.07 01:11]
Un poem excelent, mi se pare că dacă aș spune mai mult i-aș sfâșia frumusețea.

 =  Diana, Ligia
Ela Victoria Luca
[11.May.07 01:30]
Diana, voi întreba celulele câtă inutilitate simt, cum vor face să se reanime și cât din cuvinte mai rămân vii, în dualismul inerent al lumilor. Mulțumesc fiindcă ai perceput forță, inutil să spun că era latentă.

Ligia, mă tem să privesc această poezie încă o dată, de e frumoasă, cel puțin în ochii cititorului-ce-ești, așa să rămână. Mulțumesc, poți sfâșia, când scriu sunt anesteziată. :)

Ela

 =  despre durere
Fluerașu Petre
[11.May.07 01:44]
Daniela, vad aici o revolta interioara, vad multa tristete... Femeia infirma are in final o alura spectrala, determina in mod esential intregul poem...

Ai reusit sa construiesti foarte bine atmosfera, cadrul este unul sumbru, in care putini dintre noi ar vrea sa se regaseasca...

Vorbesti despre durere si stii sa o faci intr-un mod foarte personal...

felicitari sincere

te citesc cu drag

petre

 =  hipocalcemie
Ioan-Mircea Popovici
[11.May.07 04:26]
Se zice ca-n timpul operatiei se intampla ca sufeltul sa se ridice si sa priveasca toata intamplarea din afara povestii. O situatie similara-mi pare in povestea aceasta a ta spusa pe-un ton fireasc, bland, aproape a indiferenta si parca un pic a renuntare, o renuntarea din zona zadarniciei, chiar foarte departe de ceea ce s-ar numi revolta, ori zvacnire din front. as zice ca-i o contemplare portrivita unui final de drum in care a tesut toate variantele si-n final ai avut revelatia inutilitatii. As zice ca e si o durere profunda marturisita in versul doi (toate cuvintele sunt moarte pe dinăuntru). Si totusi, daca reiau lectura, apar starile contradictorii (simt cum fiecare secundă se dilată se extinde/ explodează)...

 =  un lăuntric continuu activat
Heghedus Camelia
[11.May.07 07:54]
Tumultul sufletesc se revarsă din albiile ființei. Poezia este (la tine) destin, este încercarea de a vindeca rănile unei arderi întotdeauna vii. Prin cuvântul niciodată mort.

 =  Ela
Bargan Ecaterina
[11.May.07 09:21]
Neîndoienic e inutil e să suferi din durere fizică cînd ai un suflet atît de larg încît să nu-i mai rămînă loc unde să se reverse, misterul se ascunde în dreptul inimii.

Între mișcare și nemișcare am amorțit, noroc de cuvintele care curg cu acea intensitate, cu care ar putea cutreiera veacuri.

O fidelă cititoare,
Katy

+ I wanna be sedated
Adela Setti
[11.May.07 09:42]
era o piesă destul de electrizantă, în ciuda mesajului transmis. cred că asta se întâmplă și cu textul de față. dincolo de anestezie, se presimte un clocot interior nestăpânit. o stare atât de acută, în fapt, încât se traduce ca nevoie de anestezie: și este un vers care trădează această nevoie: "anesteziază-mă lent de la măduvă până în suflet"
eu îl citesc ca pe o poezie a ebuliției din interiorul crizei ce precede o izbucnire. poetică, din ceea ce știm deja :)
Adela, cu drag

 =  stiu si eu
Gabriela Marieta Secu
[11.May.07 10:40]
stiu si eu, poate daca ar fi poemul meu as renunta la ultimile doua versuri... sau as pune la amers altceva nu celule, poate aura gandurilor mele, oricum de la verticalitatea, chiar si rezemata a pereților, in locul tau nu m-aș lăsa fărimițată, dacă in clipă nu ești puternică ar trebui să fii, si să iei si niste calciu, uneori poeyiile noastre vb si de starea de sănătate... sa nu te superi, dar eu te vad asa de puternica....

 =  mulțumesc
Ela Victoria Luca
[11.May.07 11:04]
Petre, e metaforizarea inutilului, mai mult decât a durerii, e ca și cum ai depăși stadiul durerii și ai dori ca această transcendere să se perpetueze. Deși, dacă în poezie se poate, în viața reală e cam greu, isn't it? Mulțumesc, e grav tonul, e sumbru cadrul, dar cuvintele mele rămân vii.

Ioan_mircea, e nu știu cum este sub operație, nu pe propriul meu corp, dar știu alte experiențe. Interesant e că aș numi aici un balans între hipo și hiper (nu calcemie, dar mai știi?). Inutulitatea este și ea o evidență ,ca și contradicția/polaritatea. Mulțam.

Camelia, dacă poezia e la mine un destin, atunci chiar nu am trăit inutil. Tumultul sufletesc rămâne în matca lui, așa cum îl cuprind "digurile" spiritului. Mulțumesc.

Katy, misterul se ascunde mereu într-o inimă. Numai cel ce nu vede inima se amăgește că totul se poate trăi de la frunte în sus, "rațional" și "perfect logic". Dar între inimă și rațiune, aleg înțelepciunea, cumva echilibrul dintre. Mulțam frumos.


Adela, voi asculta melodia atunci când o voi găsi. Da, am încercat să închipui starea de după "explozie", starea de după pierdere. Când e inutil să mergi în urma timpului. Nu are cum să nu se simtă clocotul vieții, câtă vreme poezia etse în sine viață.

Gabriela, nu, versurile finale dau tot rostul celor ce preced. Fiindcă dacă și atunci când celule sunt infirme, pot merge, pot urma detsinul, atunci forța interioară, forța spiritului este, în verticalitatea ei, înălțătoare și pentru suflet-trup. Hei, sunt vie, sănătoasă, Slavă Domnului (dacă m-ai vedea, ai râde), râd în hohote, lucrez, iubesc, scriu, mă joc cu copiii, și așa mai departe. Aici e poezie, în real nicio infirmitate. Mulțam fain.

Ela

 =  semn de citire
Vasile Mihalache
[11.May.07 12:01]
Amicale,

Există o convergență veche
A drumurilor
Pe care se rostogolesc vorbele-

În urma tăcerii
Sunetul doar le memorează.
Cortul trupului
Nu-l mai așezi,

Zăpada te surprinde
În trecători.
Ca pe un sâmbure
Te acoperă omătul.

De unde ai urcat
Lângă dunga cerului
Floare-de-colț?

 =  Stare latenta ce sta sa explodeze
razvan rachieriu
[11.May.07 14:00]
Cuvintele tale nu “sunt moarte pe dinăuntru”, ele exprimă la superlativ imagini puternice , își multiplică sensurile în toate direcțiile și au o forță nemaipomenită de evocare și sugestie.
Este o poezie pesimistă, care comunică celui care o lecturează emoții paroxistice și posedă în miezul ei o stare latentă ce stă să explodeze.

 =  oh, da...
Romulus Campan Maramuresanu
[11.May.07 18:06]
Hmmm,

realism sublim, final extraordinar.

citindu-te.

 =  super poema dar...
Doina Stefanescu
[11.May.07 20:11]
inutility e cumva o licenta poetica?, pentru ca nu exista in dictionarul limbii engleze.

 =  Vasile, Răzvan, Romulus, Doina
Ela Victoria Luca
[11.May.07 21:00]
Vasile, mulțumesc pentru versuri-floare-de-colț, mi-au tare plcăut primele două strofe îndeosebi. Și, da, mie îmi plac mult florile-de-colț.

Răzvan, nu știu cât de puternic am reușit în expresie și în imago, așa cum nu realizez cât pesimism percepe cititorul, am scris totul într-o anume liniște, cu ochii larg deschiși. Mulțumesc.

Romulus, mi-e greu să răspund la cuvinte mari. Ar fi fain să desfășori ghemul lor, ai destule lucruri a spune. Da, e și un realism în compoziția aceasta.Mulțam fain.

Doina, desigur că "inutility" e o joacă a mea. Altfel cum? Doar mă joc și cu cele din română, de multe ori, și cu cele din franceză, uneori. Nu am vrut nici needless, nici useless, nici wantonness. Și am ales așa. Mulțam.

Ela


 =  re-Doina
Ela Victoria Luca
[11.May.07 21:55]
uite că joaca mea are și spațu corect de desfășurare:

in·utile·ly adv.
inu·tili·ty (ny-tl-t) n.


The American Heritage® Dictionary of the English Language, Fourth Edition copyright ©2000 by Houghton Mifflin Company. Updated in 2003. Published by Houghton Mifflin Company. All rights reserved.


ThesaurusLegend: Synonyms Related Words AntonymsNoun

1. inutility - the quality of having no practical use
unusefulness, uselessness
quality - an essential and distinguishing attribute of something or someone; "the quality of mercy is not strained"--Shakespeare
futility - uselessness as a consequence of having no practical result
worthlessness - the quality of being without practical use
impracticality - concerned with theoretical possibilities rather than actual use
impracticability, impracticableness - the quality of not being usable
usefulness, utility - the quality of being of practical use

 =  rămâne de văzut
Valentin Nicolae
[11.May.07 22:38]
poți scrie mii de versuri astfel...

sunt anemic, sărăcit
capătul capului meu este gol, înlăuntrul lui
mâinile mele arse de bruschețe delirează bolborosind
era într-adevăr frig
limba corpului îmi era năclăită
de neșters
îmbâcsindu-mi inima...

fariseimul s-a încheiat.
rămâne de văzut cum simt condamnații la moarte.
probabil că diluarea vine din nonpersonal, din livresc.

îți doresc numai bine.

 =  Valentin
Ela Victoria Luca
[11.May.07 22:47]
Corect, se pot scrie mii, dar prefer sa scriu doar 15. La versurile tale, as continua, dar nu am inima naclaita si nu stiu cum este capatul capului. Multumesc pentru urare, si tie la fel.

Ela

 =  you're right
Doina Stefanescu
[12.May.07 10:58]
dap. mie mi se paruse destul de ciudat cuvantul asa ca l-am cautat pe msn encarta dictionary. nu era acolo.


anyway, nu prea conteaza titlul, cat textul in sine. have a nice day :)

do

 =  vederea dinlăuntru
Gheorghe Pașa
[13.May.07 11:21]
risipire de sine și recompunere înlăuntru
căutare de sens printre secunde moarte
celulele merg în urma celui ce a fost singurul care a fost
germinația acelui cuvânt
și explozia de lumină ce va fi

 =  Pașa
Ela Victoria Luca
[13.May.07 19:03]
Germinarea nu poate fi înspre viu fără o anume explozie sau implozie, fără o "eclatare" a materiei din care să se dezvăluie o treaptă a spiritului. Mulțumesc pentru acel sens ultim inclus.

Ela

 =  Ela,
Odãgescu Bogdan
[15.May.07 11:48]
ultimele doua strofe sunt geniale, desi inceputul e putintel loc comun. negatiile absolute la inceput de poezie inchid oarecum textul, e un fel de confundare a incipitului cu o concluzie pe care cititorul ar trebui sa si-o formeze.

doar o opinie...

 =  Bogdan
Ela Victoria Luca
[15.May.07 11:52]
Exact aceasta a fost intenția: trecerea de la spații închis-generalizante la cele deschis-profund-particulariante, care să dea cititorului revelarea din final. Mulțumesc.

Ela
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !