Comentariile membrilor:

 =  Adam mănâncă fructe
Tamara Zub
[30.Oct.06 18:45]
Imaginea unui Adam care stă și mănâncă fructe de toate felurile, nu doar de pe pământ, dar și din grădina raiului, îmi pare foarte interesantă. Poemul e o pornire spre imnesități, dar rezolvarea e previzibilă. Cu stimă, eu.

 =  Adam
Dragoi Ana-Maria
[31.Oct.06 09:19]
Imi place poezia- poate chiar pentru ca imi da impresia ca printre randurile ei rasfirate flutura in voie libertatea

 =  Despre fructele lui Adam
Jianu Liviu-Florian
[31.Oct.06 09:20]
Da, Tamara, este previzibilă... pentru mine, din 2004. Îți mulțumesc pentru vizite și cuvintele pline de pâine și sare.

POPA LIBERTATE
“Binele nu este bine, când nu se face bine”
Arhimandrit Cleopa Ilie

Hirotonisit Preot, Popa Libertate și-a început activitatea misionară prin a face salam caii. Această nevoință i-a adus lacrimi de mulțumire în ochii dreptcredincioșilor, flămânzi cu libertatea, dar tari cu duhul libertății, din fire.
Popa Libertate – indiferent de culoarea politică a credincioșilor – aripa Vest, sau aripa Est, le-a dat la toți, ca misiune pe pământ, creșterea nivelului de libertate. Mai multă carne pe cap de locuitor. Mai mult petrol. Mai mult aer. Mnogo – pe limba pravoslavnicilor de la Răsărit. More – pe limba celor apuseni. Ca să fim mai nuanțați, să apelăm și la dialectul francofon: Mieux.
Rar s-a văzut un preot cu mai mare aplecare de carne precum popa Libertate. Venea unul la el: “Părinte, e bine să fac dragoste liber?” “E bine”, spunea popa Libertate. Venea altul: “E liber să iau petrolul altuia?” “E liber”, spunea popa. “E liber să îi iau nevasta?” “Apoi cum să nu”, spunea popa. “E bine să fac ceva anume?” “Nu e bine”, spunea popa. “Fă și tu nimic, că doar de-aia ești liber. Fură, mănâncă până nu mai poți, bea, veselește-te, că ai o singură viață. Petrece cu prietenii. Trăiește-ți viața. Gândește pozitiv. Nu-ți mai face gânduri negre, că are cine să se ocupe de toate ale tale, tu să nu ai nici o grijă.” “Dar cine se ocupă, Părinte, de ale mele?” “Domnul Libertate”, spunea, smerit, cu lacrimi de fericire în ochi, popa Libertate. “El se ocupă de toate. Tu ascultă numai tot ce se scrie în jurnale, tot ce se va vedea mai târziu în televizoare. Să nu care cumva să citești alte cărți sectare. Că ele îți vor întrista cugetul, și îți vor amărâ viața. Fii fericit, fiule! Astăzi, sunt permise toate. Mulțumește și tu Domnului Libertate, și roagă-i-te așa, când nu poți în gura mare, în gând: Mai mult!”
Venea un părinte la popa Libertate: “Ce să fac, părinte, că nu mă mai înțeleg cu fiu-meu...” “Ia mai lasă tineretul în pace, să trăiască cum vrea el”, spunea popa Libertate. “Nu vezi că ești un retrograd? Bine că nu îți dă, micuțul de el, în cap. Dar lasă că reclam eu la Patriarhie. Să nu mai zică nici mâlc părinții când îi bat copiii.” Venea altul: “Părinte, mă înșeală nevasta, ce să fac?” “Du-te și tu la altele, ce, ești mai prost decât ea?” Venea altul: “Părinte, soțul meu bea, ce să fac?” “Cumpără-i, dragă, băutură, și nu uita că de pe urma ei va beneficia și pofta ta de a te bucura de carnea asta care stă bine pe tine, hai să bem și noi, mielușeaua Domnului, ceva împreună. “
Popa Libertate era pentru: jocuri de noroc, prostituție, homosexualism și lesbianism, avort, băutură, droguri, arme, ce mai, toate virtuțile, și, colac peste pupăză, pentru creșterea nivelului de trai. Mai multe televizoare pe cap de locuitor. Mai multe frigidere. Mai multe mașini de spălat. Mai multă carne. Mai multă pâine. Mai multă știință. Mai multă informare. Mai multe locuințe. Mai multe vehicule. Temple cu piscină. Mai mult consum de libertate.
Dar pe lângă toate astea, minunile lui au întrecut orice închipuire. Căci el a făcut Duh Liber din aproape tot ce a făcut natura, energie, în ere geologice de trai încuiat. Popa Libertate a fost cu toate partidele. Cu toate aripile partidelor. Cu toate sectele. Cu toate credințele. A fost, cu adevărat, un preot Liber. A ridicat Dumnezeului Libertății, chiar, o statuie. Dar cel mai mult și mai mult, popa Libertate a purtat de grijă economiilor. Oamenilor, ca oamenilor. Dar Economia a fost la popa Libertate sfântă. Era strâns rău la mână. Cu alții. Cum liber era cu sine. Dar să vedeți ce strâns era la inimă. Căci dacă ai fi întrebat un vecin: “Măi, l-ai văzut vreodată pe acasă pe Popa Libertate? El ți-ar fi spus: niciodată. El este permanent în fruntea obștii. Mai ales în străinătate. Se ocupă de destinele noastre. El ne lasă pe toți în pace, pentru că adevărat a spus Domnul Libertății: “Ia mai lasă-mă în pace, omule, cu viața ta cea proastă...”.
Ce a rămas în urma popii Libertate pe pământ este o bucurie duhovnicească: păduri, ioc. Petrol, ioc. Gaze, ioc. Cărbune, ioc. Energie, ioc. Dar, popa a pus ochii acum pe apă. Să te ții joc. Da’ el zice că o ia de pe Marte. Că fiind liber, nu are securitate să îl toarne. Cumpătare, ioc. Înțelepciune, ioc. Prostie însă, cât cuprinde. Ba chiar prostie cu stele pe bot. Bașca că s-a umplut cu fum visteria Raiului. Căci Raiul – sub popa Libertate – a fost, este, și va fi, pe pământ.
După câte minuni a făcut pe pământ, Popa Libertate a fost chemat la Domnul Lui, Domnul Libertate. Și Acesta i-a spus: “Măi, popo, mânca-te-ar Libertatea, îmi vine să te pup pentru câte ai făcut. Că ai făcut Rai pe pământ. Și Rai și pe lumea cealaltă. Sunt încântat de realizările tale. Te felicit. Te decorez. Ai merita și premiul Nobel, dar mă mai târguiesc cu niște popoare. Te înnobilez cu Duh Liber. Și îți mai dau încă o misiune sub acoperire, sub sutană. O misiune din partea Dumnezeului tău. Care este Libertate. Și tu, neascultătorul lui. Să faci tot pământul un lagăr al credinței. Că vezi și tu unde a dus Libertatea. Să pui sub cheie toate. Întâi și întâi, Duhul Libertății. Apoi, carnea. Căci Lumea este Carne. Porcii, măgarii, oile și caprinele. Etc. Și oamenii. Toate. Să aibă câte o serie de identificare. Ori pe cap, ori pe mâna dreaptă. Iată, suflu peste tine Duh Informatic. Și tu îi vei readuce pe toți la cartele, inclusiv banii, și la rație. Și cine va rămâne în afara rației, va fi vai de Democrație și Libertate. Vom trece la Dumnezeul Rație. Tu să faci precum ți-am poruncit, deși ești Liber. Și îți voi da mai multe Rații. Inclusiv de Libertate. ”
Popa Libertate a ieșit de la Dumnezeul Libertății fericit. Și s-a oprit direct într-o bancă. Acolo slujește și azi, și se roagă să dea Dumnezeu, la toți, Duh, că Liber, mă rog, se poate vedea cu ochiul liber, azi nu mai există bani, pentru că toate seifurile, ca și mormintele, s-au deschis...

13 februarie 2004

Cu respect,
Jianu Liviu-Florian


 =  Ana-Maria
Jianu Liviu-Florian
[31.Oct.06 10:07]
Din eternele păcate, libertatea adamică ne duce - fără să ne dăm seama, măcar - pe urmele lui "Popa Libertate"...Mulțumesc pentru vizită și semn...
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !