Comentariile membrilor:

 =  Poezia la ea acasă
Călin Sămărghițan
[27.May.09 10:20]
Pentru că vine uneori un timp în care poeziei i se face dor de acasă. Pentru că uneori ar trebui să ne amintim și de așa ceva. Ca să aflăm că poezia mai și cântă. Să o asculți susurând ca pe o apă.

Se mai scrie așa astăzi? Iată că se mai scrie. Și se scrie chiar bine. O glosă perfectă în care fiecare vers e-o armonie. Iubirea ca un evantai parcă în sepia; ”un melc timid ce nu mai înflorește” e-un vers mărturisind despre gingășia de neuitat a poeziei. Ochiul de pește, cel fără inflexiuni, sugerează tăcerea; ”gropița dragă arsă-n pernă” sfidează uitarea.

Pentru această poezie mărturisește armonia ei interioară, perfecțiunea ritmului, balansul măsurii și al accentelor, armonia rimelor. Mărturisește însăși seninătatea ei, eliberată de încrâncenarea textelor absconse ori subtilitățile poeziei de idei.

Am așezat-o aici ca să ne amintim.

 =  semn..
Petruț Pârvescu
[10.Dec.18 14:27]
Viorel,
si eu sunt de parerea lui Calin. ce e bun si frumos... este. un pohem reusit. felikcitari!

n.b.Rămâi tăcută ca un ochi de pește,
EL n-are ani, TU minte nu mai ai?
E-un melc timid ce nu mai înflorește.
Ți-ai strâns iubirea ca pe-un evantai.

cu prietenie,

 =  stop
Mihai Constantin
[10.Dec.18 14:27]
înainte de orice - dumnezeule mare! - ce e acela POHEM, petruț?

lămurește-mă și pe mine odată pt. totdeauna, te rog mult, din tot sufletul meu pur: de ce folosești absolut peste tot acest cuvânt, fie că e glossă scrisă de viorel gongu, fie că e text despre onanie pe care-l scriu eu însumi, fie că e panseu semnat de distinsul domn hamat petru sebastian?

.

ref. la textul de aici, mi-a plăcut doar atât "Ți-ai strâns iubirea ca pe-un evantai." mi se pare o construcție elegantă și expresivă.

în rest, e un text care probabil că emoționează altă categorie de oameni ("glossa nascutului de multa vreme"), căci enăchiță, întru cârlova, dintru priviți, privighetoarea cântă... dar e ok, oricum. am și eu mamă, bunici, mătușă. și-i iubesc pe toți, deopotrivă.


 =  plus
Mihai Constantin
[27.May.09 10:55]
viorel, corectează typo din subtitlu

petruț, mai exact, întrebarea mea e: ce este (pentru tine) un POHEM, petruț?

 =  question
Sebastian Breștin
[27.May.09 12:16]
Ahhh, mda, o glossă. Și eu aș vrea să scriu una. Poate doar peste câțiva ani când voi avea mai multă experiență și cunoaștere.

Eu din câte știu glossa e un tip de poezie al curentului clasic care are formă fixă. Știam că strofa trebuie să dețină 6 sau 8 versuri. Greșesc?

 =  .
alexandru moga
[10.Dec.18 14:27]
da un poem teribil de frumos se poate spune fara teama de a exagera ca autorul este un adevarat artist un geniu al poeziei

el este o exceptie pe site e limpede ca de foarte devreme poetul iese din standardele obisnuite gasindus-si lumea artistica proprie lucru remarcat de altfel si de editori care il promoveaza pentru talentul lui inegalabil

versuri ca:
"Rămâi tăcută ca un ochi de pește"
"Ți-ai strâns iubirea ca pe-un evantai"
"E-un melc timid ce nu mai înflorește" fac deliciul lecturii

autorul nu este un simplu poet: practicarea poeziei la el este dublata printr-o reflectie asupra ei si printr-o deschidere catre alte universuri artistice.


intr-un cuvant o poezie demna de site-ul agonia asa ar trebui sa arate toata pagina principala

 =  eleganta ca un evantai
MORARU ANDY GABRIEL
[27.May.09 14:14]
atat de rar gesesti o poezie
printre mii de poezii
te felicit si ma bucur
ca te-ai apucat s-o scrii.

 =  "iubire bibelou de porțelan"...și timpul trece...clipa...
ioana matei
[27.May.09 14:40]
aici iubirea ne amintește că are (atâta!) nevoie de cuvinte...într-un poem profund vorbitor și foarte aproape de inimă...cu priză directă la receptivitatea cititorului...

și ce frumos spus:

"Nu adăsta în brațe să-l cuprinzi,
E-un melc timid ce nu mai înflorește."

 =  Multumiri pentru indrumare.
viorel gongu
[27.May.09 21:28]
Domnului Calin S. ii multumesc pentru criticile anterioare.poate a remarcat ca am fost"cuminte" si am incercat sa mai "carpesc" din rele.Multumesc mult pentru aprecieri

 =  Aferim, efendi!
viorel gongu
[27.May.09 20:40]
Domnului Mihai Constantin o reverenta pentru vizita si apreciere.Gandesc , poate gresit, dar ar fi mai bine pana la haiku si rabayate sa incepem cu "amarata turturea" apoi sa comitem oaresce Vlahuta(ca poet),ceva Alecsandri, Nitel Cosbuc cu o pauza de tigare intr-un Bacovia(cind ploua) , un bob zabava prin Eminescu, apoi sarind gardul pe la frantuji si americani.Dupa asta ne oprim prin teoria poeziilor cu schema fixa urmata de un pic de titnes mimetic.Aceasta "cura" nu este o "curara" si nu va strica nimanui.In medicina se spune ca "daca nu face rau se poate intampla sa faca bine" iar daca nu a facut foarte rau si nu ne-a ucis"ce nu te omoara te intareste. =  Cu drag,cel nascut de multa vreme.
viorel gongu
[27.May.09 21:29]
Domnului Sebastian Brestin adresez multumirea pentru vizita.Daca ti-ai pus problema se pare ca vei "comite" glossa.E mai comod sa "evitam" versul clasic ce ne incorseteaza in rigori.Poate ca ar fi bine sa ne mai plecam un pic, macar pentru savoare.Te astept la o glossa!

 =  Serbet de trandafiri cu apa rece.
viorel gongu
[27.May.09 21:29]
Domnului Alexandru Moga multumiri pentru ingaduinta si aprecierile prea putin meritate.Ma bucur ca v-a placut "gindul in truda de bijutier necunoscut".Promit ca voi recidiva cit am sa pot.

 =  Inca nu-mi iubesc si dusmanii dar sint pe cale.
viorel gongu
[27.May.09 21:29]
Domnului Moraru Andy Gabriel in primul rind multumiri pentru vizita si aprecieri.Nu incui usa, nu inchid telefonul, iubesc prosteste pe toata lumea si mai am loc.Multumesc si eu clipei care a poposit cu acel cosulet plin cu aceasta glossa.

 =  Esti una dintre iubitele mele,uitate, nascute si inca nenascute.Multumesc!
viorel gongu
[27.May.09 21:29]
Draga Ioana Matei, ma bucur ca mi-a scris dupa vizita si o fata.
Eu pentru voi am scris toata viata, daca voi nu ati exista nu ar exista poezia.Fetelor, "si baietii plinge cite-odata!"

 =  Posibil ca glosa să aibă și un alt înțeles, decât asta teluric prins de mine. Or
Dragus Andreea
[27.May.09 21:29]
N-am cetit o glosă așa duioasă de ceva vreme. Nu cred că trebuie să emoționeze o anumită categorie de oameni, trebuie doar să fie cetită fără ochi, apoi trezirile emoționale, inevitabil te vor apuca. Frumos portretizat aspectul uitării, care nu acceptă înăbușirea.

"În calea lui cu dragoste te du
Și despre rană și iertare îi vorbește." - Partea mea favorită. Aici, mă așteptam ca ..evantaiul să înceapă să se deschidă. Cum femeia-mamă este îndrumată să meargă în fața lui, să-i spună cu ochi calzi despre nevoile ontologice..cum zice americanu':"honestly, I can hear her whisper."

Și totuși, de ce ochi de pește?

 =  viorel
Mihai Constantin
[28.May.09 00:01]
dintre români, pe toți cei pe care m-i enumeri tu i-am citit și răscitit. e drept, între 12 - 14 ani. :) mai revin și acum la unii din ei, pentru că îmi plac. nu toți, dar uniii da.

iar poeții simboliști francezi au venit imediat după, adică prin adolescență (17 ani, parcă). americanii mai încoace un pic. și doar vreo 2-3, de ce să mint.

deci... nu prea înțeleg unde bați cu comentariul tău.

mai ales că te referi la haiku etc. ce legătură are comentariul meu, sau textul tău (pt. că ăsta e subiectul discuțiilor din acest subsol) cu haiku?

 =  typos
Mihai Constantin
[28.May.09 00:02]
mi-au migrat "i"-urile de la un cuvânt la altul :)

 =  părere
Marius Surleac
[28.May.09 12:09]
Mie textul de față nu îmi aduce nimic nou, unele rime și imagini mi se par destul de "cum o veni", transparente chiar. O poezioară de amor la fel ca majoritatea poemelor de genul. Glossa de față e undeva la mijloc, un hibrid - nu merge nici pe stilul clasic, dar nici nu aduce o notă de modernism, dacă este să încercăm această formă mai scurtă.

Tare de tot cum se focalizează concentrarea spre înapoi.

 =  .
Mihai Robea
[28.May.09 17:27]
destul de simpatică, s-ar mai putea face câteva mici schimbări...

cât despre stil, exercițiu, de ce nu?

în ce mă privește prefer așa ceva, chiar cu stângăcii, unor aberații grandilocvente sau unor platitudini stoarse prezentate drept artă de care un copil s-ar rușina(copiii mai au așa ceva)
pentru a nu mai discuta de cazurile clinice...


 =  Poezie
Anca Zubascu
[28.May.09 22:33]
Parcă venită să ne amintească ce este poezia. Aceasta este poezia de care m-am îndrăgostit. Elegantă, subtilă, atât de...fragilă. O lectură plăcută. Îmi era dor să citesc așa ceva. Se poate scrie frumos, natural și cu rimă. Mulțumesc. Mi-ați făcut seara mai frumoasă.

 =  Un text pe care scrie "Atelier"!
Ioan Jorz
[28.May.09 23:19]
Această "tentativă de glosă" trebuie expediată, urgent, la "Atelier"! Nu pentru scrierea cu inițială majusculă, în interiorul textului(impardonabilă) ci pentru naivitatea discursului liric - care nu este unul sentențios, filozofic - cum se cere la o glosă! Ar mai fi și rimele: tai-ai; rai-tai; dai-ai; du-nu etc. E prea mult! Pe lângă glosa de tip francez(șase strofe) mai este cunoscută, în literatura română, cea de tip german(zece strofe) a lui Mihai Eminescu. Nu ne putem juca, în niciun fel, cu formele fixe ale poeziei! Rog ca un editor să repare această eroare! Cu stimă,

Ioan Jorz

 =  nu pot sa cred
Veronica Valeanu
[28.May.09 23:52]
mi se pare flagrant cum de acest text sta la reco - e uluitor!
am scanat si cele 5 pagini de poezioare, adica de texte de atelier ca sa ma documentez
sa fi avut cineva o zi proasta - autorul cred ca nu, el e imperturbabil in avantul lui
nu si-a dat seama nici cand Alexandru Moga a scris un comm foarte ironic (deghizat in pretios), deci i s-a parut un elogiu
sper ca nu trebuie sa existe un target de reco pe zile
V.V.

 =  Ioan Jorz & Veronica Valeanu
GHERMAN ADRIAN
[29.May.09 14:23]
la dresa clasicului am obsevat o critica mai incisiva decat asupra vulgaritatii. Probabil o fi avand domnul Viorel poezii slabute, probabil este neexperimentat in domeniul I.T. Insa, poezia detine acea autenticitate/integritatea omului dintre flori. Sa va mai spun ca: e suava si vibreaza la ochiul sensibil? Ca... "tacerea ochiului de peste" tine de "evergreen" si arunca cititorul in mistica poeziei? Pana si regulamentul rigid - paleste in fata ei. Sper sa nu-mi ajunga si acest comentariu offtopic!

 =  parere
Luna Tudor
[29.May.09 18:17]
Sincer, exprimarea "ca un ochi de peste" imi pare deplasata...desi cred ca autorul traieste cu o anumita gingasie de-a lungul versurilor, "ochiul de peste" rasare dintre ele total inoportun. Cel mai rau este insa ca distrage cititorul (adica pe mine), alungandu-i ceea ce ar fi putut fi o experienta lirica agreabila...
"Ti-ai strans iubirea ca pe-un evantai" imi place in schimb, cu toate ca, per total, nu prea inteleg firul logic al poeziei. Cred sincer ca ar mai trebui cizelata nitel...

 =  Ochiul de peste.
viorel gongu
[30.May.09 20:08]
Am scris de atitea ori Lunei de ce nu as recidiva?
"noli tangere" alaturi de ochiul de peste sint referiri la cercuri.Ochiul unui peste cuprinde doua cercuri concentrice asa cum"El n-are anii tu minte nu mai ai".Ochiul de peste este o luna plina cu haloul rece.Noaptea, chiar noapte e luminata in speranta ca "evantaiul se poate redeschide.Este aiurea sa explic ceva dar imi asum riscul si imi fac autocritica: nu am reusit pe deplin".Am sa mai incerc chiar daca voi mai supara cite o "veronica" ce are mai draga engleza decat romana.Apropos ...daca as avea caractere chineze (pe tastatura)poate ca as putea da subtitluri sau expresii ce ar putea face pe cititori sa exclame:"mama ce le are!"Nu este suficient vocabularul limbii romane pentru a transmitem ce avem de zis?Romana sa fie un fel de "romani" care imprumuta cuvinte si expresii din orice domeniu pentru ca are o baza saraca?Comentariul privitor la limbile straine nu e pentru duduca Luna(sa ma ierte).
Voi pare "naturalist" dar te indemn sa privesti atent un ochi de peste mare si mort asa cum te-as ruga sa privesti si o piatra comuna.Priveste-le atent!Iti multumesc pentru comentariu.

 =  tu ramai la toate rece
Veronica Valeanu
[30.May.09 20:58]
domnule G.,
unde vedeti dvs vreun "noli me tangere" (cuvintele lui Iisus catre Maria Magdalena" dupa ce a inviat din morti) in acest text? Cumva in versul "Nu adăsta în brațe să-l cuprinzi" sau in "Rămâi tăcută ca un ochi de pește" genul turamailatoaterece?
comentariile dvs ma lasa fara comentarii

offtopic-
fisa mea de prezentare e in lb.engleza fiindca prestez pe versiunea engleza a site-ului
semneaza:
vreo veronică

 =  ma regasesc in ce spui aici....
rafael andrei
[31.May.09 00:57]
o poezie care m-a prins in cliseul ei.

 =  ca o musca
Andreea Samsher
[31.May.09 20:37]
autorul se invarte in jurul unui miez/sa zicem in jurul unui balon ca-n jurul unei cozi; balonul asta se comporta ca un concept, ceea ce foarte bine, insa aici se merge prea mult pe aceasta idee. inteleg ideea de refren, care de altfel e desueta, dar nu trebui nici sa tragem de corzi pana la elasticitatea maxima; cu cat fortam mai mult, cu atat isi pierde din elasticitate. asadar, pe langa anumite imagini chiar frumoase si de bun simt, nu vad nimic deosebit la aceasta poezie. eu cred autorul acestui text ii este nepot persoanei care l-a recomandat, sau ceva de genul, altfel nu-mi explic de ce asa si pe dincolo.

 =  "a gresi e o meneste dar a persista..."
viorel gongu
[01.Jun.09 07:40]
Cu ceva vreme inainte de Iisus CINEVA a spus(a rugat) sa nu-i fie atinse cercurile.Nu neg ca ar fi posibil ca Hristos sa fi stiut limbi straine.Nu este vorba de "nu ma atingeti ci de nu atingeti cercurile mele".Expresia nu este consacrata in engleza de aceea mi-am permis sa o redau in limba romana pentru cei care au evadat prea mult din ea.

 =  viorel,
Andreea Samsher
[01.Jun.09 11:00]
ăsta-i un răspuns?
nu voiam să te scuzi în vreun fel, sau să persişti în acelaşi nămol
voiam un răspuns care, ba să justifice ceea ce ai făcut tu aici, nu tehnic vorbind, ci ca trăire/simţire, ba să-mi dea dreptate în mare parte
tu baţi câmpii pur şi simplu, poate pt. că genul ăsta de aluzii mă lasă complet rece

 =  cam mult pentru cât vrei să...
Petru Fiștoc
[01.Jun.09 17:18]
Just, o formulă valabilă. Nu e tocmai pe gustul meu, dar asta nu se pune. Înțeleg nevoia ca textul sa fie redundant, până la un punct... Poezia, în schimb, se termină după a doua strofă. Cam multe cuvinte pentru cât vrei să comunici; sau, ca să nu-mi dați în cap cu "poezia nu comunică - poezia este", pentru ce vrei să fie textul.

 =  declaratie de dragoste
viorel gongu
[01.Jun.09 21:35]
Nu-ti raspund pentru ca esti atit de rece si ramai asa.
Acel "noli tangere" a fost spus cu 500 de ani inainte de Hristos de un savant ce desena cercuri pe nisip.Oare Iisus le vorbea oamenilor in greaca?
Eu cred (cuvintele nu-mi apartin dar subscriu)ca rostul poeziei este sa creeze emotii.Toate acele aprecieri pozitive dar si inversunarile au reusit sa-mi demonstreze ca telul a fost atins.
Am fost banuit a fi "nepot".Ei bine nu sint nepot al nimanui pentru casint bunic.Unchii sau matusile mele se odihnesc deja.

In plus e bine de stiut ca pe mine m-a facut o matusa cu un locotenent venit in permisie deci mama nu am.Totodata e bine de stiut ca sint frate cu tata iar surorile imi sint nepoate.Ajuta cuiva chestia asta?
Va iubesc pe toti chiar daca nu va pasa.
Sper din toata inima ca si in generatia actuala se va tremura in asteptare la o intilnire, ca sexul nu se va face englezeste ci sub clar de luna in iarba, ca femeia va ramine o portocala care miroase frumos si pe care va trebui sa o decojesti cu drag ca apoi sa te bucuri de aroma ei nicidecum o "dama" nervoasa cu ceasul la mina si in pielea goala, ramasa fara tigari.
Chiar si pe cea care nu stie cum se cheama tigarile cu calul , o iubesc.

 =  o, doamne...
Mihai Constantin
[01.Jun.09 23:49]
eu nu înțeleg de ce trebuie să spui asta: "Sper din toata inima ca [...] femeia va ramine o portocala care miroase frumos si pe care va trebui sa o decojesti cu drag ca apoi sa te bucuri de aroma ei nicidecum o "dama" nervoasa cu ceasul la mina si in pielea goala, ramasa fara tigari."?

viorel, tu îți dai seama că jignești minoritățile sexuale prezente în această comunitate, prin inocularea idei că erotismul este doar între o femeie și un bărbat?

călin, cu tot respectul și de aici din ultima bancă de la fereastră, părerea mea e că acest autor nu merita reco. mai mult, acest text putea fi semnat și de Cesare Pavese (acceptând că acesta în anii 40-50 scria glosse, sau poezii cu rimă...) și tot degeaba, nu era nici măcar un text de pagina 1.

 =  Fiti liberi sa spuneti si sa faceti ce si cum doriti!
viorel gongu
[04.Jun.09 06:50]
Privitor la homosexuali nu am adversitati.Eu am spus punctul meu de vedere.Prin "femeie" am inteles ce am crezut eu.Iubiti-va cum simtiti voi.Cu aceeasi dragoste acelasi om.

 =  Mihai
GHERMAN ADRIAN
[10.Jun.09 18:39]
"viorel, tu îți dai seama că jignești minoritățile sexuale prezente în această comunitate, prin inocularea idei că erotismul este doar între o femeie și un bărbat?"
:)))))
Mihai. "Minoritati sexuale"? tu iti dai seama cat de aberant suna conceptul?
Azi maine apare apare P.S.E sa ne reprezinte in lume. Adica: partidul scizofrenico-epileptic. Nu te gandesti ca si eu ma simt jignit datorita deviatiilor acestora? nu te candesti ca imi simt compromisa umanitatea? in fine... bomba e pe drum.

 =  ingradirea neingradirii.....
Anni- Lorei Mainka
[06.Jul.09 03:58]
un poem citit din virtualul ce nu are orizont

o forma respectata - uitata - dar gustata....
un poem in care tacerea deplina se respecta in ochiul de peste....
ti-au reusit formele, sper sa iti pastrezi spiritual continutul

 =  Cu dragoste același "născut de multă vreme."
viorel gongu
[06.Jul.09 09:04]
Vizita pe care ai comis-o mi-a făcut plăcere și mi-a adus bucurie chiar dacă a venit ca frunzele la magnolia. Mă vpoi strădui ca spiritul să rămină același.
Chiar dacă oamenii pe care îi iubești te uită, nimic nu te poate opri să iubești în continuare. Eu vă iubesc pe toți.

 =  INTRE CERURI
Cârnaru Alina - Veronica
[06.Jul.09 21:53]
Am avut rezerve de a face comentarii la acest text la momentul la care numarul cititorilor"a explodat", am citit multe opinii "pro" si multe opinii "contra", si am pastrat tacere pentru a da timp sa se aseze.
Este un poem care te retine si pentru mine personal a rezonat prin caracterul romantic, prin vibratia"aducerilor-aminte"eminesciene. Cu aceste fire ne-a prins pe toti cei care ne-am aplecat asupra acestui text. Este un text cu suflet. E ca o descoperire care a iesit la lumina ca harul lui Costel Busuioc! Se incadreaza unui gen literar de nisa, dar acest aspect nu a impietat asupra notorietatii textului pe acest site.E o dovada ca autorul"are ceva-ul"acela rar si o nazuinta ca va sa se coboare si alta data harul cu carul intru buna simtire si bucuria noastra neasteptata! Inchei cu o reverenta si sugerez schimbarea titlului! Aduce mai mult cu DOI INTRE CERURI! Nota bene - Cerurile sunt ierarhiile de ingeri. E o poveste de iubire in care protagonistii sunt in ceruri diferite!

 =  am citit cu placere
Ionut Caragea
[30.Jul.09 15:45]
versificatia e curata, ritmul curge, sensibilitate. iata ca rabdarea si truda se rasplatesc uneori. numai de bine.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !