Comentariile membrilor:

 =  :)
Carmen-Manuela Macelaru
[17.Nov.08 22:00]
fiecare paragraf este original, pe alocuri usor ironic, usor amuzant, atat cat sa-i vina bine textului. uneori grav dar nu greoi, grandios dar nu emfatic, curajos dar nu temerar.
ar trebuie sa citez multe randuri, ma opresc doar:
respirtia-fandoseala optionala,poarta e dreapta tu esti oval,

ceea ce a început ca un turnir a devenit abonament. e bun de motto.

repede mai trebuie să mă separ. dacă anunț că mă sinucid mi-e frică că îmi va fi prea jenă să mă răzgândesc. umblu.am obs ca dupa fiecare paragraf ai venit cu o expresie f scurta/transanta, de ex:servesc rece, umblu,sunt straveziu, mi-e frica, radical. original.

e trist că nu cred în reîncarnare. trebuie să mă sinucid live. încă îmi place de mine...
un text de multe stele.
mcm

 =  Sturm und drang und spleen
florian abel
[18.Nov.08 11:55]
Amigo, rien a dire, asta nu mai e de personale, aici e poezie de o scrijelire la nivel subcuantic, cu o forma concret - palpabila, fiecare paragraf e o oglinda sparta in capul meu si in toate cioburile revad instantaneu ceea ce stiam dinainte de a se sparge, nu e cuvant in care sa nu ma regasesc, iar chestia cu Isus e de pus in cartea de capatai a poeziei lumii.
Sunt curios ce or sa mai falfaie din penaj corbii la catamai hoitul de dinozaur le-ai aruncat.

Thanks, FA

 =  Carmen, staying alive
Victor Potra
[17.Nov.08 23:54]
Aș vrea să spun ceva drăguț... Dar sunt foarte amar în seara asta...
Îmi urăsc ura, și ea era unul din piloni.
Mulțumesc.

 =  citeste biblia si cantarea cantarilor...dragostea va cuceri si salva lumea
Anca Beidac
[18.Nov.08 11:56]
exact ce ziceam, victore, draga. textul e foarte bun, mult mai bun decat multe pe care le-am mai citit, pe sarite, recunosc, in pagina ta, dar e atat de personal si autobiografic, ca ma doare, sincer, capul(bine, poate si din cauza ca m-am trezit de la 3 azi noapte, convinsa si hepi ca e sambata, nu m-am dumirit decat peste juma' de ora ca e marti, si asta doar cand m-am uitat la telefonul mobil ce data e, ca altfel nu credeam) si de atunci lucru nonstop, deci, na, ce sa zic! imi pare rau de tine, sa stii ca, si daca esti oval, tot poti sa incapi pe poarta dreapta, numai sa vrei, ca de putut poti sigur, cu conditia sa te scapi de ura. e cel mai nociv si mai distructiv, si nu vorbesc din perspectiva celor pe care ii urasti, ci din prisma ta, a celui care uraste, sentiment posibil, si ai sa te simti ingrozitor si ingrozitor pana nu reusesti s-o elimini complet din sistem. atunci o sa vezi, o sa crezi si o sa stii ca Dumnezeu e peste tot, dar mai ales in noi, ca dragostea chiar cucereste totul si ca, fiind bun si iubind tot, pentru ca peste tot si in toate, pornind de la painajenul mic din coltul camerei, pe care il ucizi, dar ar trebui doar sa-l dai afara din casa, nu sa-l kilaresti, si pana la ET si nave spatiale, este Dumnezeu. si atunci o sa fii hepi, radios si multumit cu tine insuti si cu lumea din jur. n-o sa mai vrei sa te sinucizi, nici in mic, nici in macar in mare, ca vei intelege de ce sinuciderea e un pacat capital, si pentru ca viata e cel mai de pret dar pe care ni-l face Dumnezeu, si nu putem sa ne batem joc de ea, si, implicit, de El, terminand-o inainte ca El sa decida asa. si, crede-ma, love is all around, Life is Go-o-d si Dumnezeu chiar e prietenul meu cel mai bun! sper sa devina si al tau!

 =  :-)
Ela Covaci
[18.Nov.08 12:27]
Victor am citit si recitit cu placere textul tau. Imi pare spovedania unui ateu prea lucid in cautare de epifanii.
Las si eu semn de trecere,
cu simpatie!

 =  ??
Anni- Lorei Mainka
[18.Nov.08 14:13]
"ca prima curva".....cum adica....prima cind?
da, ai talent
nu inteleg ce vrea ei cu atelierul

 =  Mulțumiri - Carmen, A.Beideac, floribel, ElaC. & Anni-Lorei
Victor Potra
[18.Nov.08 20:07]
Carmen, revin, aseară eram prea trist. E unul dintre puținele mele texte pe care le-am recitit cu surprindere a doua zi. Felul cum ai punctat tu arată că am reușit, cel puțin pentru unii, să iau din interior și să pun pe masă :) E un text alături de care sunt împăcat, și fără stele :)) Mulțumesc.

Anca, îmi aduc aminte de niște versuri din Vama Veche: "măi băiete, ești netot,/Dumnezeu e peste tot". O precizare: nu intenționez să mă sinucid de-adevăratelea. Nu încă. :)

Ela, "ateu prea lucid in cautare de epifanii" e o sinteză care m-a surprins. Pentru că este probabil adevărată. E neașteptat să te definească cineva, fie și parțial, tocmai când tu începi să nu mai înțelegi nimic din tine însuți. Mulțumesc pentru "semn", pentru mine a fost mult mai mult! :)

Anni-Lorei, prima curvă e proaspătă ca o fecioară, pentru că e prima. Prima din viața ta. Te-nfrupți din ea cu o poftă nebună, de fruct oprit. De aceea e copioasă... :)) Nu cred că vrea nimeni nimic cu atelierul în ce mă privește, cred că e vorba de un îndemn în termeni ceva mai duri de a-mi perfecționa tehnica poetică :)) Mulțumesc pentru aprecieri.


 =  floribel...
Victor Potra
[18.Nov.08 20:16]
Copy-paste e o treabă grea, deh, răspunsul pentru tine s-a pierdut din comul anterior... :)) Mă bucur că revii pe textele mele. Pentru mine ești o persoană proaspătă, cu o perspectivă care evită oboseală preștiinței, atât de răspândită, atât pe aici, cât și pe aiurea... Apreciez îndeosebi în reacțile tale că te pui și pe tine la mijloc, că-mi relatezi trăirile personale. Pentru mine asta e prețios, alături de aspectele "tehnice". Corbi nu vin unde nu au ce ciuguli :)) Oricum reține, și pentru uzul tău personal, că nu există pedeapsă mai mare decât să fii lăsat în pace... :)) Cu drag, V.

 =  e trist. nu e trist. e azi, si e doar putin mai greu.
Dana Stefan
[18.Nov.08 21:17]
tu nu te marginesti sa fii doar la discretia vazului si auzului altora. ai substanta si calitatile care stiu sa-ti intretina arderea pentru care ti-au fost date: indoiala, amaraciunea, da, insa si cautarea, tu, in raport cu tine.
in acest fel, te poti feri.
"încă îmi place de mine..."
foarte bine. sa-ti placa! ai si de ce.

Linea


 =  APOFTEGMÃ LA ADAGIU
Nicole Rossen
[18.Nov.08 21:44]
ești foarte calculat, aproape fără de greșeli. Isus scris cu majuscule, nu cumva să omită onorata audiență că e scris cu un singur (i)
speculativ, vorbe îmrăștiate, dar ce mă bag eu... se poate și așa.
unii inspirați, alții calculați...
apropo de text... ce ai dorit să scoți în prim-plan, Isus cu un singur (i) și singurul scris cu majuscule sau sinuciderea live?
nu poți să ai o răzvrătire de sine, cănd îți aduci OSAN'ALE paragrafice.
recunosc, materialul scris are valoare, iar dumneata ești un fin cunoscător în zămisliri și tâlcuiri, doar că până una alta ești prea greu pentru tine și asta devine insuportabil uneori. căratul sinelui e o povară prea grea, atunci când știi prea bine, că povara nu ești tu Omul hărăzit cu har, ci doar un Individ al socialului.
(PROMIT CÃU NU TE MAI BÂNTUI, DECÂT DINCOLO, BU-HU-HU)

 =  Dana Ștefan, ne răsucim :)
Victor Potra
[18.Nov.08 21:43]
... în mormânt, sau pe oriunde nu e loc destul și se presupune că trebuie să stăm liniștiți. Recunosc că, cel mai adesea, nu mai am spațiu în mine. "Încă îmi place de mine" suficient de mult încât să am curajul de a mă expune târnoselilor :) Îți mulțumesc pentru faptul că alegi să crezi într-o sinceritate atât de expusă încât a fost (și va mai fi) adesea privită cu suspiciune. Știi, e chiar amuzant uneori... Oamenii bănuitori nu-nțeleg că eu nu mă am decât pe mine: nu sunt nici deosebit de cult, nici deosebit de inteligent, în raport cu media de aici. Sunt însă turbat după viață, după degustări noi. Uneori obosesc să ard furios. E momentul când rezonanța e mai prețioasă decât orice. Mulțumesc :)

 =  Nicole, vrei să fii sauna mea?
Victor Potra
[18.Nov.08 21:58]
De obicei folosesc aburul fantomelor la saună. Tu de care tip ești, Nicole, rece sau fierbinte?
Crezi sau nu, textul ăsta a fost scris în zece minute, furios, fără nici o re-evaluare. Cât am tastat și l-am postat.
Uneori mă-ntâlnesc cu Isus în poveștile mele. Deci povestesc și despre el. Deși am ales să fiu propriul meu Don Quichote. Și merg și în alte locuri. Cum să-l scriu cu i mic, mi-e drag... :) deși eu îl consider un prieten de demult...
Da, Nicole... Cred că tu ești tipul căldicel... Și am să te scuip afară din sauna mea, din gura mea, nu am ce face cu tine...

 =  opinie
Andu Moldovan
[19.Nov.08 02:02]
Victor Potra este poate una dintre cele mai inteesante achizitii hai sa le numesc asa ale site-ului de cand nu am mai calcat pe aici. Deocamdata insa este excesiv haotic, intr-un fel anume imi aminteste de cheevas tot la tinerete insa sunt inca punti pe care Victor nu le-a trecut la vremea cand cheevas aplica pentru postul lui apolodor din damasc. O sa mai citesc, ma voi stradui desigur, insa Potra face deseori mult zgomot pentru nimic si imi perturba lectura (nu ma refer la comentarii ci la texte) dar nu renunt eu asa usor. Pe text, sumarizand, prea multe elemente de legatura frivole, prea putin lirism (nu ca as fi un adept, dar nuin forma asta), prea schematica abordarea, la o tigara. Poate prinde la unii dar pe mine ma lasa rece. Un fel de bravada literara pe cai mari care in lumina ultravioleta devin gandaci rosii de bucatarie.

 =  Călare pe herghelia gândacilor de bucătărie
Victor Potra
[19.Nov.08 02:22]
Nu e trist că nu știu cine e Cheevas? N-am să mă prefac că știu, căutând pe google. Domnule Moldovan, sunt un produs. Al unei epoci de miloc. În loc să mă fardez, încerc să mă reinventez. Urăsc mașinile și armăsarii mi-au pierit de mult. Deci nu am nici o jenă să călăresc gândaci roșii de bucătărie.
Sunt atât de obișnuit să mi se spună să-mi văd lungul nasului (nu că asta ați fi spus) încât efortul maxim se îndreaptă acum spre evitarea imunității.
Am să pun mâna să citesc cine e Cheevas. Pe de altă parte nu trebuie să vedeți în mine alt spectacol decât acela al simplului fapt că respir. De acolo provine totul...
Mulțumesc pentru forarea în adâncime...

 =  ok
Anni- Lorei Mainka
[19.Nov.08 02:32]
la prima - vezi - eu m-am gindit la prima , aceea, princeps.....de la o vreme incep sa pun iar intrebari si vad ca e bine ca sa nu ne mai rastalmacim fiecare prin intunericul lui
sau cum spui mai
sus
pe gindacul lui
vai
nici nu vreau sa imi imaginez ---- si ii mai definiti si prin culori.....sper sa scap cindva de aceste insecte

 =  Anni-Lorei, ok :)
Victor Potra
[19.Nov.08 09:50]
Anni, important este unde trimite textul în gândul cititorului. Da, trimite și acolo. Acum ce să zic, că mă gândesc la princeps ca la... sau că era o... și da, și nu, și vorba ta - "fiecare cu întunericul lui"... :))

 =  micile sinucideri de zi cu zi ale oamenilor
Dana Banu
[19.Nov.08 10:34]
nu comentez never ideile oamenilor pe agonia, le privesc, încerc să le înțeleg, trec mai departe, aici am rămas un timp apoi am plecat, apoi m-am întors, m-am foit pe scaun, am fumat o țigară(două, trei:)) mi-am spus, iar zburdălnicește Victor cel Potra prin agonia, apoi mi-am spus, nu, omul ăsta e viu, nu vine dintr-un virtual al măștilor inutile, omul ăsta chiar vorbește cu el, cu alții, cu nimeni și cu toți, așa mi-am spus citind ce ai scris tu aici

mi-am mai spus, lasă un semn acolo, cum că ai citit și ai înțeles, da, omul ăla e viu, e dincolo de literatură, de făcături și de construcții mai mult sau mai puțin artificiale, pentru că, nu-i așa? cum dracu să fii viu dacă nu stai față în față cu posibila ta moarte în fiecare zi?

și iată-mă cu semn în pagina ta pentru că au fost zile în care am gândit și eu gândurile tale de aici, oamenii au parte cu toții(părerea mea filozofardă pe care s-ar putea să mi-o schimb până mâine în bunul meu stil:)), de sinuciderile lor zilnice...ai găsit un punct de legătură între tine și oameni iar asta te face, în opinia mea, un creator

sunt zile care pleacă de la noi și din păcate sau din fericire nu se mai întorc niciodată intacte, la fel, se pare că tu ai avut aici parte de o zi inspirată(vorbesc despre momentul în care ai scris textul acesta),
vezi tu, Victor Potra, eu cred că se întoarce la noi doar ura despre care vorbești tu în primul paragraf de aici, da, ea se întoarce mereu, atunci când ne așteptăm mai puțin...totul e, zic eu, să ne punem masca și să zâmbim ca și cum cuvintele noastre ar fi doar așa, niște semne pe nisip...

cu respect și apropiere față de ce ai scris tu aici,

dana banu

 =  mica sinucidere?
Doru Dorian David
[19.Nov.08 14:08]
de la jurnalul sincer(....), trecem prin jurnalul fericirii si ajungem in final la un jurnal iluzoriu... ne indepartam de sensul de zidire in cuvant, devenim un produs artificial, altceva decat cei ce suntem! paradoxal nu-i asa? ma refer la faptul de a ne deserta zilnic cuvintele tainuite in jurnalul nostru zilnic!

Andrei, aici iti vad launtrul, interiorul gandurilor tale, rostogolirea sufletului tau, drumul pana la fapta... pana in puctul unde ne aprindem si-i dam drumul cuvantului sa iasa in lume! framantari zilnice, zvarcoliri care se insumeaza si te definesc, te individualizeaza! aceste noduri de cuvinte sunt sincere si traiesc, misca, vietuiesc!

prietene, sincer!!!

m-a surprins titlul, nu incerca persiflarea( DDT....), cum dumnezeu, "MICA sinucidere"? titlul n-am reusit sa-l pricep decat partial!

 =  Dana Banu, bat cuie cu microscoape...
Victor Potra
[19.Nov.08 18:18]
Zilnic îmi folosesc intensiv creierul pentru activității cu totul în afara scopului pentru care a fost proiectat. Este prima sinucidere. Zilnic sunt în lume, în loc să fiu pentru ea. A doua sinucidere. Zilnic aștept să fiu fericit, în loc să fiu. A treia.
Zilnic mi-e dor de mine, Dana...

 =  mica sinucidere ca în "mica Odessă", DDD
Victor Potra
[19.Nov.08 18:27]
În primul rând, DDD, sper că nu ai confundat textul cu unul al lui Andrei, pentru că în com apare "Andrei" :=)))
Dar, asumându-mi ceea ce spui, mulțumesc pentru perceperea sincerității care respiră în text. Dacă am reușit să transmit ce este clocotit în interior, e îndeajuns.
Mica sinucidere, pentru că viața care generează rândurile de față este în minorat. Deci o sinucidere ca o oricare alta, a unuia dintre "small peoples" :)
Cu aceeași prietenie, V.

 =  Victor, da
Cornel Ștefan Ghica
[19.Nov.08 18:49]
(cred că) întreaga personală gravitează în juru' lu' "recunosc, sunt talentat. mă pot angaja ca paratrăznet în purgatoriu. sunt un magnet pentru focul concentric. induc atâta realitate încât am început să mă plimb cu imaginația de mână, pe stradă lumea ne strigă măscări, mi-e rușine, ea râde. „paștele tău de evadat” zice, copioasă ca prima curvă" - un pasaj de excepție, în opinia mea, un punct de referință în poetica potrariană; aici este punctu' forte, pe care se bazează această "mică sinucidere".
mi-o plăcut (mult) ideea acestui text (dar) și expunerea ei într-o formă revoltă-toare.
frumos.

cu stimă, Cornel Ghica

 =  Cornel, ai pus degetul pe rană :)
Victor Potra
[19.Nov.08 19:01]
Ai identificat corect momentul de revoltă maximă a textului... Oricum, ce scriu eu acum sunt gândiri post-scriere... Descopăr aluturi de voi înțelesuri - și nu e o metaforă! Poate am căzut și peste o nouă formă de cunoastere de sine? (valabilă pentru mine, desigur, nu am pretenția că am reinventat roata)...
Mulțumesc, foarte aducător de repere comentariul tău...

 =  erata
Doru Dorian David
[19.Nov.08 20:01]
Scuze, Victor, o scapare de moment.... Ei, "mica Odessa" suna perfect... mi-am spus parerea sincer! era doar un gand, titlul nu m-a multumit chiar si impins in marginea aceea de nesemnificativ, chiar daca este a unuia dintre "small peoples" ! Ganduri bune.

 =  je plonge
Adrian Firica
[19.Nov.08 20:06]
pfiu ...

ce plonjon!

câtă mizerie ascund aste jocuri cu mărgele de sticlă

o nu
nu-i de-nchipuit

 =  je t’embrasse comme un marais
Victor Potra
[19.Nov.08 21:09]
oau ...

ce plonjon!

câtă mizerie împrăștie aste jocuri cu mărgele-ale plăcerii

o da
nu-i de ratat

 =  Recomandat VP: o nouă categorie de texte în pagina mea.
Victor Potra
[25.Nov.08 19:23]
Dat fiind dreptul la liberă exprimare, doresc să introduc o nouă categorie de texte între cele scrise de mine: cele pe care eu le consider valoroase.

Recunoașterea din cadrul agoniei este importantă, și chiar obiectivă, prin combinarea subiectivității indivizilor cu putere de decizie. Dar este important și feedbackul autorului. Chiar determinant uneori.

Aceasta e o declarare de asumare necondiționată.
"Recomandat VP" înseamnă că acel text mă reprezintă în totalitate.

Deocamdată această distincție se decernează doar textelor "Plămâni" și "mica sinucidere".
Candidați posibili: "Omul fără povești", când va fi terminat.

Mulțumesc pentru libertatea de exprimare.
Victor Potra
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !