Comentariile membrilor:

+ "Cred că o să mă mărit cu Cipi. Taică-su are Lada."
Leonard Ancuta
[10.Aug.08 01:20]
o scriitura atenta, detalii copioase, o poveste care creste in doua planuri si se sustine pana la final. atmosfera e duioasa la inceput, insa apoi se tensioneaza, se calmeaza si apoi irumpe tristetea. toate din taieturi precise, ca si cum ai decupa dintr-un ziar, reusind sa surprinda revolta sufletului ucis de nesansa. alternarea planurilor, menita sa arate o anume solidificare a copilariei, a inocentei, in sufletul omului matur, precum apoi, pierderea ei din cauza destinului, creeaza o emotie autentica. am gasit in final, un text care merita evidentiat.

 =  hei
Dana Stanescu
[10.Aug.08 08:31]
am citit amandoua textele si m-au bucurat, asa de dimineata. o fi fost muza adormita dar uite ca, daca o scuturi, scoate texte bune. mai vrem.

 =  părere
Paul Bogdan
[10.Aug.08 09:19]
După opinia mea textul nu este bine scris. Construcția lasă de dorit.

-Ne-am căsătorit devreme, dintr-un impuls de moment și dintr-o iubire nebunească și efervescentă, așa cum numai la 20 de ani ai îndrăzneala să o încredințezi unei căsătorii.(Ce să încredințezi unei căsătorii, iubirea nebunească?);

-Alex le încerca pe propriile lui papile gustative. (propriile papile-balast);

-Atunci, blocată de teamă, într-un atac de panică, aproape de creastă, atârnată cu palmele ude de lanțuri, am avut prima oară revelația căderii în gol în propria mea viață și căsnicie. (Atunci... unde? Care lanțuri? Telescaun?! Creasta nu are lanțuri.);

-ceream mirarea primelor respirări și întregirea prin concretul vieții.(poetizare forțată);

-Nu eram pregătită pentru compromisul vieții personale. (... nu eram pregătită pentru a-mi compromite viața personală? Nu eram pregătită pentru acest compromis din viața mea personală? Cititorul se oprește din lectură căutând sensul frazei. Nu este bine.);

-Mă surprindeau noi posturi și situații de viață pe care nu le anticipasem niciodată și care nu-mi erau tocmai confortabile (postură-situație... sinonime)

-Îl suspectam că mă înșeală, fără să pot dovedi, mă suspecta de depresie și isterie, înfigând cuțitele propriilor mele angoase.(unde înfigea cuțitele? folosindu-le ca arme în discuții, este clar dar...);

-Fiecare zi ce trecea, însoțită iar de cantități uriașe de teste de sarcină, accentua obsesia procreării ca și vechile mele însoțitoare, migrenele.(migrenele accentuau obsesia procreării?)

Din păcate nu am timp să parcurg textul până la final.
După cum observați, pasajele din jurnalul copilăriei sunt reușite. Frazele scurte și lipsa detaliului din dorința de a construi o imagine în jurul unei idei vă este favorabilă.


Să fiu concret. Cele scrise de mine mai sus nu exclud talentul. Lăsați textul câteva zile și recitiți-l. Veți simți nevoia de a face curățenie, de a înlătura balastul și de a limpezi frazele.
 =  marine, marine...
dorin cozan
[10.Aug.08 12:13]
eram casatorit de un an si jumatate cu o colega de facultate si banuiam ca ma inseala. aceasta e nirvana unui text, pt ca el sa ti intre in memorie pour toujours. altfel, e complicat. doar un ex: nu explici intr un text cuvinte de tipul grafologie
felicitari pt sorescu

 =  so
Elena Marcu
[10.Aug.08 11:36]
Leonard, nu știu ce să răspund comentariilor steluțiste, mă inhibă, așa că mulțumesc doar.

Dana, long time, no see. așadar mai bagi un ochi pe-aici... o surpriză mare și foarte, foarte plăcută. mă bucur să te întâlnesc din nou pe site.

Paul Bogdan, așa-i. mai cu seamă planul 1 al textului trebuie lucrat, am recitit exemplele din comentariu și o să mă gândesc cum să le reformulez. am făcut chiar un exercițiu citind textul pe bucăți, adică separat pe fiecare plan și văd și eu că scârțâie. încă nu mi-am luat elanul să-l perii, dar cu siguranță o să-l revăd. mulțumesc pentru părere.

 =  Ca musca-n oală
Dan Norea
[10.Aug.08 12:10]
...vin cu o singură mică observație - creasta ARE lanțuri, la strungile din jurul Negoiului. De fapt cabluri, dar amănuntul mi se pare nesemnificativ. Am intervenit pentru că, atunci când urcam pe Strunga Ciobanului, am avut exact senzația de panică descrisă în text. Timp de o secundă am rămas agățat cu o mână de cablu, cu cealaltă de o piatră, cu rucsacul greu și rigid la ceafă, care mă împiedica să ridic capul și să am vizibilitate, și credeam că nu voi mai ajunge vreodată sus. Mi-a trebuit un efort deosebit, mai întâi psihic, apoi muscular, ca să mă smulg din starea aceea.
Strunga Dracului e și mai dificilă, dar acolo am mers lejer, fără rucsacuri, ca o încercare a forțelor, așa încât impresiile nu mai sunt la fel de puternice.


 =  Lanțuri
Călin Sămărghițan
[10.Aug.08 14:39]
Lanțurile mi-au părut și mie de mare efect. Nu le știu pe cele din Făgăraș, dar le știu pe cele din Bucegi, doar că acolo nu ne puteam agăța de ele, le vedeam însă sub noi, acolo unde straturile de zăpadă dezgoleau stânca. Ele sunt puse în așa numitele "hornuri" unde nu ai de ce să te prinzi. Senzația de limită e bine redată și primește deplin efect în comparație cu viața personală. Pasajul mi-a trezit terifiante amintiri. Acolo o mână întinsă la locul potrivit de un sublocotenent de vânători (de munte), ori o bună pătrundere a psihologiei celui care a clacat, îți poate salva viața.

Textul mi-a plăcut, are stil de jurnal, adică multe lucruri se presupun ca fiind cunoscute și nu mai intră în detalii.

 =  .
Paul Bogdan
[10.Aug.08 15:19]
Îmi pare rău pentru lanțurile din Făgăraș. N-am fost acolo niciodată. Fraza mi-a indus un scrânciob. Elementele notorii, într-adevăr, nu au nevoie de detaliere. După opinia mea, nu este cazul. Pentru a fi mai concis: o operă, pentru a fi reușită, trebuie să fie traductibilă.

Oricum, textul este o reușită per ansamblu. Discursul alternativ diferit nu este ușor de realizat. Crează totuși o problemă: discursul dintr-o parte a textului susține sau elimină valoarea celeilalte părți, subliniindu-i valențele, repsectiv defectele.

Cele spuse mai sus sunt doar opiniile unui cititor, nu au valențe critice. De aceea, trebuie tratate ca atare.

Să auzim de bine!

 =  * * * * * * *
ionela chiru
[10.Aug.08 15:35]
mie mi-a plăcut mult textu' ăsta.
am rezonat pesemne...

nu importă că mai trebuie lucrat pe ici pe colo. importă că există condei bun acilea. talent.

ajunge până la cititor.
cu nici două săptămâni în urmă am pierdut o sarcină. gemeni.
ai dreptate. îți moare sufletul și nici măcar nu poți acuza pe cineva pentru asta...

cu rugămintea de a mă ierta dacă acest comm este oarecum pe lângă, permite-mi să te salut cu prietenie și să mă înclin.

primește te rog de la mine 7 stele mai puțin lucioase dar la fel de "inimoase"

mai trec.

 =  o să
Elena Marcu
[10.Aug.08 19:52]
Dorin, nu știu ce să zic cu exemplul ăla, e o însemnare din jurnalul unui copil, în care își explică, dar am priceput ce era de priceput și că nu bați doar în el. o să țin cont. auuummm

Eeee, Norică, am zis oricum “aproape de creastă” și da, sunt lanțuri, dar am înțeles referirea lui Paul Bogdan mai degrabă ca sugestie asupra claritasului exprimărilor. Și e drept că am destule cam scuipate, ceea ce distorsionează și logica, și sensul frazei. O să.:p
Mulțumesc pentru intervenție.:)

Călin :), pesemne ești unul dintre cei care știu cum muntele te dezbracă până la os, mai ales în situații limită. Măcar și pentru asta, mă bucur că ai trecut pe-aici și cu atât mai mult că ți-a plăcut.

Paul Bogdan, în puține ocazii am avut parte de comentarii critice detaliate, clare, echilibrate, argumentate, pertinente și mai ales de bună intenție. Ca pe un astfel de comentariu l-am primit pe cel anterior. Ultimul lucru pe care mi l-aș dori în cazul de față, ar fi să las impresia că aș fi deranjată de asta. Dimpotrivă, am nevoie de astfel de păreri și îmi folosesc, sunt recunoscătoare pentru ele.

Ionela… mi-e și greu să spun ceva. Ar fi de-a dreptul idiot să mă bucur pentru rezonanță. Cred că e prima oară când nu pot răspunde așa la un comm. Mă bucur mult însă că ai lăsat semnul ăsta și prețuiesc cele 7 steluțe.:)

Vă mulțumesc pentru sugestii, păreri, aplecarea pe text și toate cele.

P.S. N-am știut cum sa folosesc alt font, italic să spunem, pentru paginile de jurnal, ca să scap de delimitările alea obositoare. Dacă îmi puteți spune cum să fac vraja asta, v-aș fi recunoscătoare. Măcar să știu pentru data viitoare.

 =  *
alice drogoreanu
[10.Aug.08 22:43]
pentru italic pui în fața cuvântului /frazei respective
<
i
>
și închizi cu
<
/
i
>
eu am scris răsfirate grupurile de semne, consideră-le pachet primul de 3 ,ultimul de 4 semne

de plăcut nu pot să folosesc noțiunea de plăcut , textul e excelent , subiectul mi-a lăsat nod dureros în gât
la ambele planuri
 =  *
dan herciu
[10.Aug.08 22:57]
un text foarte bun...copilărie și "real life" combinate cu talent pe două planuri care se întrepătrund ...(îmi amintește de cella serghi)
...felicitări!

cel mai mult mi-a plăcut:
"Azi mi-am bătut păpușile, mai puțin pe Ana. Ana are ochii albaștri și părul negru. Aș vrea să am ochi albaștri. Mama spune că mi se vor face dacă sunt cuminte. Cred că nu voi avea niciodată ochii albaștri.”
nota 10
cu prietenie
dan h.

 =  mmmbop
Elena Marcu
[11.Aug.08 00:10]
yesss! Alice, mul-țu-mesc-din-su-flet!

Dan, ești generos, e măgulitor entuziasmul tău, mă străduiesc să nu fie și contagios că acușica mă văd în picaj din corcoduș. mulțumesc.:)

 =  HTML
Paul Bogdan
[11.Aug.08 16:31]
http://www.ecursuri.ro/cursuri/html-introducere.php

 =  :)
Elena Marcu
[11.Aug.08 21:45]
mulțumesc, mă scoate la liman.

 =  da
Nicoleta Tase
[24.Sep.08 07:13]
Am citit si textul si comentariile. Nu stiu ce pot sa mai adaug. Poate doar ca eu am citit pe nerasuflate si ca inserarea "jurnalului" din copilarie imi pare foarte inspirata. Mie textul imi curge, nu m-am poticnit. Nu vad imperfectiunile, daca exista intr-adevar. Bravo, Elena.

 =  heheee
Elena Marcu
[24.Sep.08 19:59]
textul ăsta a adunat în subsolul lui câțiva oameni dragi și unora le simțeam lipsa, nu neapărat în subsolurile mele, ci așaaaa... pe site. mă bucur mult de revedere, am un motiv în plus să deschid site-ul mai des. bine ai revenit!!!!

 =  prea multe mi-au placut
Anni- Lorei Mainka
[02.Nov.11 00:43]
abia acum am descoperit textul
e excelent
nu am avut probleme nici cu jurnalul intercalat
nici cu scrierile pe mai multe planuri - porti f. bine cititorul printre planuri
el, cititorul nu e nici orb si nici surd in cazul de fata...

o lume in care m-am regasit, am umblat cu tine si te felicit.

 =  peste timp
Elena Marcu
[03.Nov.11 13:57]
Anni, iți multumesc pentru semnul empatic și generos la acest text peste timp. Sunt recunoscătoare că ai revenit în pagina mea, mai cu seamă că am tot absentat.:)
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !