Comentariile membrilor:

 =  !!!!
Fluerașu Petre
[09.May.08 01:58]
Il rog si eu pe editorul care a bagat textul acesta aici sa se explice, e chiar ridicol. Ce are textul asta?

Astept un raspuns.

fara respect

Petre Fluerașu

 =  .
Vasile Munteanu
[09.May.08 07:23]
păi, Petre, ridicol este că, sub pretextul recenziei unei cărți ce - tematic și stilistic - mustește de "modernitate", reușești un lung șir de construcții sforăitoare, clișeistice, mostră de platitudine și dovadă crasă de gândire certată cu legile elementare ale logicii. Exemple:

- "cărțile sale polițiste, care urmăresc de fiecare dată aventurile fostului ofițer american"; ce ar fi trebuit să urmărească o carte polițistă? demonstrarea marii teoreme a lui fermat? "de fiecare dată"? ce bine, pentru că, dacă s-ar fi întâmplar cumva ca "uneori, nu", probabil că n-ar mai fi aparținut genului;
- "reușind să îl țină pe cititor alert de la prima până la ultima pagină"; platitudine clișeistică (a cărei sinceritate trebuie remarcată: cel puțin nu pretinde că ai la ce să te gândești după ce ajungi la ultima pagină);
- "Descoperi o dată cu personajele secrete șocante, iar anumite scene impresionează prin cruzimea dusă până la extrem."; în primul rând, în prima propoziție, lipsesc virgule (virgule care, de altfel, lipsesc de-a lungul întregului text; dar voi ignora mai departe acest aspect, pentru a nu pretinde că sunt cârcotaș); în al doilea rând, dacă a impresiona ar fi avut valențe negative, azi, n-am mai fi vorbit despre "impresionism", ci despre "cruzism"; ba, nu-i așa, de o "cruzime dusă la extrem"; cum ar suna o cruzime relativă într-un roman polițist? ceva de genul: "îl tăiase puțin" sau "îi tăiase unghiile"?

Iar acesta este primul paragraf.

Următorul paragraf:

- "bazându-se pe forța pumnului și pe încrederea insuflată celorlalți, Reacher își dovedește încă o dată puterea"; (fără comentarii)
- "reușind să rezolve problemele și să îi salveze pe cei din jurul său de o soartă mai rea decât moartea"; (idem)
- "Ai nevoie de o doză mare de cinism pentru a suporta imaginile adesea de o cruzime inimaginabilă"; (idem)

- uite și o mostră aparținând autorului (posibil traducătorului): "Au scos afară vreo duzină dintre noi. Probabil că aveam toți aceeași zi de naștere"; eu am curajul să suțin că "sigur nu aveau aceeași zi de naștere"; tu ce crezi?


Și așa mai departe. Timpul și disponibilitatea mea sunt limitate.

Se poate scrie despre orice (ai demonstrat asta în nenumărate ocazii), dar, atunci când este scris "oricum" (de această dată, te-ai autodepășit), concluzia este una singură: Atelier.

 =  fara respect vasile, fara numar
Fluerașu Petre
[09.May.08 22:37]
Vasile, daca tu chiar crezi aberatiile pe care le-ai insirat aici, mi-e mila sincer de tine:

Ai citit cartea? Atunci de ce naibii vorbesti? Doar pentru ca ai un nivel care cica iti permite. Sa stii ca penibilitatea nu o rezolva nimic.

1. Cartile lui Lee Child sunt speciale tocmai pentru ca el a creat personajul Jack Reacher, care apare in FIECARE carte. Si da, spre dezastrul tau intelectual, o carte politista poate sa urmareasca si altceva. Sau si miss Marple si Poirot erau fosti ofiteri americani? :)

2. Explica tu senzatia unei carti care realmente te tine treaz, alert, altfel. Mie imi place sa spun exact ce am simtit. Pana la urma, sa stii, iubirea e cel mai mare cliseu. Pacat ca habar nu ai de ce ;)

3. La virgule esti iara patetic. Te rog, guru-ule, spune-mi, unde lipsesc. Daca eu asa vreau sa sune fraza aia, fara pauze, e dreptul meu. Exista diferite grade de cruzime, care poate fi impinsa le extrem sau nu. Citeste cartea, sau macar citeste paragrafele alea si o sa intelegi. Daca poti. ;)

La urmatoarele. Daca nu ai ce spune, taci, nu mai vorbi ca sa te afli in treaba. Aia e atmosfera din carte si aia trebuie sa inteleaga si mai ales sa simta cititorul acestei recenzii, indiferent daca le convine puritanilor din peisajul literar romanesc.

Iar autorul si traducatorul nu au gresit acolo. Barbatii aia erau torturati si pierdeau cate un picior pentru ca era ziua lor. Repet, citeste cartea sau taci.

Observ ca de ceva timp editorii de aici au inceput cu faze de genul asta. Probabil ca voi nu realizati ca aceste functii nu va confera dreptul de a emite judecati de valoare absolute. Mai ales tinand cont ca majoritatea nu ati ajuns acolo pe merit, ci pe prietenii... Nu e nicio problema, atata timp cat respectati o minima decenta.

Asa ca Vasile, eu inteleg ca ai ceva cu mine, dar nu ai decat sa plangi in pumni acasa. La fel, inteleg ca ai ceva cu acest tip de literatura, dar parerea ta nu conteaza.

Astept daca ai alte comentarii care sa justifice aceasta decizie, daca nu, ai macar tupeul sa spui ca asa vrei tu. Oricum nu conteaza, dar macar fi naibii barbat!

fara respect

petre

 =  .
Vasile Munteanu
[09.May.08 23:21]
"Vasile, daca tu chiar crezi aberatiile pe care le-ai insirat aici, mi-e mila sincer de tine:

Ai citit cartea? Atunci de ce naibii vorbesti? Doar pentru ca ai un nivel care cica iti permite. Sa stii ca penibilitatea nu o rezolva nimic."După cum văd, tu întrebi, tu răspunzi; dar nu mă miră - așa o fi "noua cultură". Dacă nici numărându-ți-se pe degete nu poți pricepe că discursul tău e format în întregime din erori logico-semantice pe cm liniar, nici pot avea pretenții de la o astfel de gândire (care se scuză prin "Daca eu asa vreau sa sune fraza aia, fara pauze, e dreptul meu".) să pricepă ceva și nici atât să-și recunoască acest tip de erori. Însă mă surprinde că nu sesizei că exprimări de genul: ""bazându-se pe forța pumnului și pe încrederea insuflată celorlalți, Reacher își dovedește încă o dată puterea" sunt la limita dintre cultură și incultură.


cât despre referirile de prost gust pe care îți permiți să le faci vis-a-vis de mine sau de site, consideră această intervenție un ultim avertisment.


iar cu respectul tău - nu am ce face; ți-l poți păstra, probabil că ai o cantitate limitată.


 =  tremur tot, uite, tremur ;)
Fluerașu Petre
[10.May.08 00:02]
vasile,

e mare lucru sa stii sa insufli incredere celorlalti.

Da, e dreptul meu, si asta vei intelegi si tu pana la urma.

Eu consider discutia incheiata. Nu te mai chinui sa imi raspunzi, oricum o sa sterg textul asta in cateva zile. Vreau doar sa vad ce zic si editorii coordonatori despre comportamentul tau. :)


P.S. am murit de frica. uite, vezi, am murit. :D

petre

 =  erata
Fluerașu Petre
[10.May.08 00:03]
erata

intelege, evident.

catastrofal, nu-i asa? :D


petre

 =  ...
Paul Bogdan
[10.May.08 08:04]
Nu cred că este necesar a citi cartea pentru a aprecia calitatea actului critic.

Un editor coordonator a citit comentariile până la fraza cu virgula pe post de pauză a lecturii și, dându-și seama că nu se află la ora de muzică... "sfios tăcu".

Suficiența, după opinia mea, este inamicul numărul unu al omului de cultură.

 =  pumnul si litera nu pot face casa
heghedus camelia
[10.May.08 10:49]
si am mai spus-o asta, altfel, altundeva
nu sunt de acord cu instigarea la violenta, destul de prezenta in articolele tale. stiu ca parerea mea nu conteaza (deci, printr-o logica simpla, nici a ta).
zau, petre. e pacat ca te incrancenezi asa in niste idei - fixe? oare chiar crezi in ele? modul tau de a demonstra nu convinge, dimpotriva. nu stiu ce-o sa gandesti dar m-am oprit aici cu buna intentie.
uite ce m-a socat pe mine in articolul asta: "Pășiți alături de eroul care a fascinat America într-o lume paralelă, unde vinul este mai dulce iar sângele nu pătează. Lee Child ne invită să o luăm încă o dată de la capăt. Tot ceea ce ne trebuie avem deja în noi înșine. Iar gloanțele se găsesc pretutindeni..." adica?

e pacat, de asemenea, de cantitatea de munca depusa. fiindca e.

 =  ...
Fluerașu Petre
[10.May.08 11:25]
Paul, prima fraza din comentariul tau sper sincer ca ai spus-o numai ca sa ma contrazici. Cum adica nu trebuie sa citesti cand nici unul nu stiti ce se afla in cartea aia, de fapt nici macar nu va inchipuiti? Cum adica nu trebuie sa cititi? Da ce faceti, sunteti mediumuri... Recenzia e buna sau nu doar privind prin prisma cartii. Publicului, atat conteaza.

VÍRGULÃ s.f. 1. Semn de punctuație care arată o pauză foarte scurtă în citire și care separă diferitele părți ale propoziției sau unele propoziții în cadrul frazei. ♦ Semn care arată când trebuie făcută respirația în timpul unei interpretări muzicale vocale. 2. (Mat.) Semn care separă partea întreagă a unui număr de partea sa fracționară. [< fr. virgule, cf. lat. virgula – vărguță].

Dex - Daca tot a tacut, hai sa taca pana la capat. A, si eu am tot spus, nu sunt om de cultura, sunt entertainer.


Camelia, repet, citeste cartea, eu intr-o recenzie nu spun parerile mele, ci intru si sugerez atmosfera cartii. Iar literatura violenta este frumoasa. Place publicului.


Toti cei care au vorbit aici au evitat un lucrur foarte simplu: astept si eu un argument care sa justifice prezenta textului la atelier. Si nu parerile voastre personale, care nu conteaza - sunteti editori, deci trebuie sa fiti impartiali. Poate atunci nu v-ati mai mira de ce va injura lumea - stiu si eu ce inseamna sa fii editori si nu m-am certat niciodata cu cineva din cauza asta - pentru ca stiu sa respect munca oamenilor indiferent daca am eu frustrari in ceea ce il priveste.

E chiar ridicol sa nu fiti capabili sa dati niste argumente decente si totusi textul asta sa fie la atelier. Eu stiu ca va aparati unul pe altul, dar haideti fratilor, aveti si voi tupeul sa recunoasteti cand ati gresit. Nu de alta, dar textul asta a fost publicat deja in mai multe reviste decat cele in care veti aparea voi toti la un loc... Dar stiu, toti sunt prosti. ;) Nu-i asa? Toti sunt salbatici. Trebuie sa le plangem de mila puritanilor literaturii... Bietii de ei. :D

petre

 =  .
Vasile Munteanu
[10.May.08 12:53]
Petre, eu încerc, deși-i zadarnic...

după cum am recunoscut mai sus, e inutil a-i explica unei minți nedeprinse cu exercițiul logic care sunt erorile semantice; simplu, nu va pricepe; așa că, te rog să mă scuzi, am să încerc să mă exprim pe înțelesul tău: "limbajul" se realizează într-o "limbă"; ei bine, textul tău e la atelier fix din această cauză, pentru că o exprimare mai proastă decât asta se poate realiza numai într-un limbaj dezarticulat; mai simplu? e scris FOARET PROST.

cât despre regulile de utilzare a virgulei, ce să spun, dacă le-ai învățat din DEX, e "nasol" (scuze, mă exprim așa ca să pricepi și tu); chiar n-ai ținut în viața ta în mână o GA (pentru tine, Gramatica Academiei) sau măcar o Șetafnia Popescu? dar nu știu de ce mă mir...

în plus, chiar raportându-ne la definiția aia cu caracter general luată de pe net, Paul Bogdan încerca să îți explice că textul nu e o "exprimare eufonică", deci nu e vorba despre pauze în citire (deci nici atât despre pauze muzicale) și, da - culmea! apare în definiția aia amărâtă dată de tine - "separă diferitele părți ale propoziției sau unele propoziții în cadrul frazei".

dacă ai citit asta și ai mai dat acest exemplu, ce să spun, sau ești semiagramat și/sau nerușinat de-a dreptul.

 =  .
Vasile Munteanu
[10.May.08 12:58]
erată: "FOARTE PROST","Ștefania Popescu".

 =  ...
Fluerașu Petre
[10.May.08 18:00]
Vasile, tu nu vei fi niciodata in stare sa scrii la fel de bine ca mine, asa ca nu te mai obosi. Nu de alta dar chiar nu ai vrea sa descoperi cat de nerusinat pot fi.

Si da, asta e o amenintare. :)

P.S. Atitudinea asta de profesor universitar ratat, inchis in turnul lui si dezgustat de lumea care nu il intelege, te prinde foarte bine. Continua. Cu Stefania Popescu o sa ramai. Sau cu GA. :D

e ultimul meu raspuns pentru tine, chiar nu meriti sa iti spun ceva, iti fac prea mare publicitate.

Nu mai sterg textul, sa intre toata lumea sa vada cat de penibili pot fi niste asa-zisi literati.

Auzi, virgule... :D

petre

 =  am cravata mea sunt pionier
emilian valeriu pal
[15.May.08 07:58]
La inceput am ris. Apoi am ris cu hohote. Apoi am ris cu lacrimi.
Cred ca textul asta ar trebui bagat intr-un manual de psihologie care sa fie folosit in sedintele terapeutice la care se duc cei cu probleme de automotivatie.
Sunt sigur ca daca ar citi aceste text nivelul increderii in sine ar creste brusc la cote cit se poate de rezonabile.
Eu am citit textul, iar increderea in scriitura mea a luat proportii alarmante. Pe linga penibilul acestui text, imi dau voie mie insumi sa ma cred un adevarat bard si deschizator de drumuri in literatura.
E jalnic sa nu-ti stii valoarea, penibil sa persisti in prostie.
Si te mai intrebi cine dracu l-a avortat pe Becali pe scena politica.
Cu o astfel de incultura mi se pare normala aparitia acestor monstri.
Mai mai sa te intreb Petre daca esti membru PNG.
Nu ma intereseaza ceea ce spun editorii, dar in fata argumentelor de bun simt ai raspuns cu atacuri care frizeaza atit penalul ca ultim standard de viata cit si Codul penal.
Si pt ca tot esti entertainer iti sugerez un articol dupa acest nemurotir fragment:
Trista este caprioara
Ratacita printre munti
Dar mai trist este copilul
Ce nu are parinti.

 =  pacat ca pionierii sunt prosti ;)
Fluerașu Petre
[15.May.08 18:50]
emilian, inainte sa vorbesti invata sa scrii in romana.

cat despre ce e penibil, ma bucur ca ti-a crescut increderea in sine. Ai nevoie de ea, te asigur eu, martirii ratati gen bukovski sau miller nu mai sunt de mult la moda.

si totusi, dupa ce ai citit amenintarile si tot ce am spus, e admirabil ca ai avut curajul sa scrii asta aici. :D Te stimez pentru asta, sa stii.

Cat despre text, te invit sa te intorci aici, in paginile mele. Entertainmentul este viitorul, oricat de mult ar sari in sus ipocritii.

p.s. repet ce am spus mai sus, nu iti bate capul sa raspunzi, refuz in viitor sa iti mai acord atentie. Inainte, trebuie sa o meriti. Nu-mi plac anonimii cu gura mare...

petre

 =  ce m-am ris
emilian valeriu pal
[15.May.08 19:04]
petre, cind confunzi o greseala de tastatura cu nestiinta, cazi in patetic. Ar trebui sa aduci niste bocitoare.
Apoi, prefer sa ramin in anonimatul meu(care fie vorba intre noi, e mai cunoscut decit ai putea fi tu vreodata).
Apoi, amenintarile tale ma lasa rece. Stii cum se spune, cind te pisi impotriva vintului pisatul se intoarce impotriva ta.
De regula, cind beau fara masura si patru imi spun ca-s beat, ma duc sa ma culc.
Cit despre atentia ta, multumesc lui Dumnezeu ca m-a ferit de asta. Daca ai fi avut talent, nu mult, macar o tira, daca ai fi avut bun simt, nu mult, macar o tira, daca ai fi avut cultura, nu mult macar o tira, poate ai fi inteles.
Ma amuza teribil incercarile tale.
Onorat de comparatia cu bukovski si miller. Chiar daca ratati, macar aia aveau ceva in cap.
Textul tau e probabil mutatia genetica a unuia care a supravietuit Hiroshimei. Cit despre tendintele tale grandomane, iar rid.
In psihiatrie e un simptom de schizofrenie.
Te pup dulce petrica si ai grija de tine.


 =  Chiar nu inteleg
Vlad Solomon
[14.Jun.08 14:13]
Petre, ce rost are aceasta polemica? Daca consideri ca ai fost nedreptatit, fiind pus la atelier, de ce te incapatinezi sa lasi textul pe site si nu il retragi?
Daca se trece la calificative neplacute si atacuri la persoana, nu vad ratiunea pastrarii unui text, la ce te astepti, sa-ti sara colegii in ajutor?
Pacat de timp si energii risipite, din toate partile.
Aprecierea unui text va fi intotdeauna subiectiva. Si am impresia ca simpatiile si antipatiile personale au pondere foarte mare, in comentarii si raspunsuri. Rolul atelerului ar fi ca oamenii sa ajute, cred eu, in ameliorarea unor texte. Pentru aceasta insa, e nevoie de dragoste de oameni, nu de insulte si ironii rautacioase.
Si parerea mea e ca nu-i necesar sa citesti o carte pentru a analiza o recenzie, din punctul de vedere al calitatii sau relevantei ei.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !