Comentariile membrilor:

 =  subiect interesant, vin cu o intrebare
Ramon Aurel Foteanu
[04.Mar.06 11:42]
astazi, total intamplator, am facut o legatura intre "dreapta" si "dreptate". nu am reusit sa gasesc un motiv pentru care "dreptatea" sa fie un derivat al "dreptei", referindu-ma la directie, "mana dreapta".
totusi, fiindca te-ai referit la imprumuturi recente ale limbii, am descoperit o analogie foarte suspecta, pe care n-am reusit sa mi-o explic. in engleza avem "to be right" = "A avea dreptate" cu acelasi sens ca si in romana: "drept=corect=just". surpriza este la "stanga-dreapta" unde regasim, ca si in romana, acelasi cuvant: "left-right". sa fie asta o dovada a unui imprumut de limbaj foarte vechi sau exista o explicatie care tine de tehnica lingvistica?!

 =  Familia
Camelia Tripon
[04.Mar.06 22:09]
În urmă cu două secole europenii au descoperit legăturile dintre sanscrită și limbile europene. Atunci a apărut ideea unui popor indoeuropean din care au evoluat limbile, unele dispărute precum ale hitiților, dar și cele actuale. Eu nu fac decât să raportez un cuvânt la termeni mai vechi. Același lucru fac și specialiștii europeni, care consideră că separarea de sanscrită s-a făcut acum 6000-8000 de ani și că acesta este filonul cel mai vechi și mai apropiat de limba poporului indoeuropean de la origini. Deci în concluzie afara de un lexic comun pot exista și moduri comune de exprimare. La un an după ce am scris "gândul" în revista Magazin a fost publicată informația că: Cercetătorii englezi au descoperit legături între alterarea mirosului și apariția schizofreniei, deci legăturile pe care eu le sesizasem în eseu între gândire și miros. Sînt lucruri uluitoare și se pare că așa cum afirmă și kabaliștii cuvintele au mult mai multe sensuri decât apar la prima vedere...

 =  Calea cea dreapta
Dan Norea
[04.Mar.06 23:07]
Am si eu o teorie: pe vremuri calea cea dreapta era aratata cu sabia intinsa in fata de catre conducatori. Ori sabia era tinuta in mana dreapta. Se pare ca alegerea a fost facuta in timpuri stravechi: scutul era tinut in mana stanga pentru a proteja inima, iar mana dreapta a devenit cea folosita uzual, cea indemanatica, cea "dreapta".
Deci, paradoxal sau nu, dreptatea (logica) si inima sunt doua lucruri opuse.
Faptul ca e la fel si in engleza dovedeste ceea ce era de banuit: limbile, cel putin cele din Europa, sunt mult mai strans legate decat banuim. Probabil datorita unui trunchi comun vechi, cum zice Camelia, de multe mii de ani.

 =  Nu promit
Camelia Tripon
[05.Mar.06 12:43]
Nu promit, dar poate voi încerca să caut legăturile și înțelesurile dintre dreptate și dreapta...deocamdată am în editare o "prezicere" dintr-un text apocrif.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !