Comentariile membrilor:

 =  Semn de lectură...
Iulia Elize
[15.Aug.21 18:49]
Foarte frumoasă culegere de îndeletniciri sătești!! Și relativ, unde este cazul, mai ales cronologic ocupațională!

Nu ne mutăm la sat, Cristina? :))):)))

Satul este, de fapt, ”adunarea bogățiilor în hambar”, dar, oare, nu așa este și viața? Mă refer la ”bogăția spirituală...” Amintiri, împliniri și vise.

 =  Iulia,
Cristina-Monica Moldoveanu
[15.Aug.21 19:26]
Bună seara. Da, este acum timpul de cules, și oricum se apropie toamna, mie așa mi s-a părut, după Sf. Maria se simte alt aer. Mulțumesc pentru semnul de lectură, acestea sunt mărgăritare de preț pentru mine - fiindcă am copilărit în vacanțe cu ele.

 =  Semn
nicolae tomescu
[16.Aug.21 11:18]
Acea înșiruire de patronime din Pomelnic și de toponime din Locuri, coroborată cu Acte și tablouri îți poate aprinde imaginația gândind la oamenii care le-au folosit prin secolul XX și începutul celui de XXI-lea ( cred, totuși, că au fost folosite cu mult înainte transmise fiind din generație în generație).
Sensul multor cuvinte s-a pierdut. Cine ar mai înțelege azi, în totalitate, înjurătura unui bătrân, de demult, care se ferea să ia în derâdere cele sfinte: .. tuți hurduzăul și ceglăul lingura și meștecăul
Hurduzău : funie groasă din cânepă care fixa prăjina pe fînul transportat în căruță
Ceglău: locul din căruță pe care ședea cel ce mâna boii
Meștecău: lemnul cu care se mesteca mămăliga

 =  Domnule Tomescu,
Cristina-Monica Moldoveanu
[16.Aug.21 11:54]
Exact așa este, aveți dreptate: sunt cuvinte transmise din generație în generație și poartă în ele ceva sacru, ceva durabil și o anumită ordine spirituală. Cât despre hurduzău - e unul din cuvintele bine cunoscute de mine, era o sfoară groasă folosită la cărat fânul sau la urcat în pod de exemplu - căci aveam în casă o scară cu trepte late care ducea în pod și hurduzăul atârna din tavan ca să ne ținem cu o mână de el.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !