Comentariile membrilor:

+ Am primit
Liviu-Ioan Muresan
[24.Jul.15 18:59]
cartea doamnei Nache Mamier Angela și mi-a făcut plăcere să o citesc. Aș fi dorit să scriu ceva despre. Însă tomai imaginea pe care o am despre Nicolae Tzone m-a inhibat. Prin acest material m-am edificat. Felicitări doamna Nache Mamier Angela, meritați mai mult decît atît!

+ Merci Lim
Nache Mamier Angela
[24.Jul.15 22:49]
merci LIM ,pentru simpaticul cuvânt ,adaug o completare la aceasta cronica,fiindca s-ar parea ca va avea o"urmare"( pentru ca nu o fac prea des si pentru ca suntem la "personale",cartea are deja doi ani..) deci nu mi se pot reprosa intentii obscure ...au urmat dupa o lunga tacere cartile mele bilingve ,ori în franceza în edituri franceze(,care nu sunt incluse în antologia aceasta) .vol..".Dolor "Editions ClapAs,vol."Celebratio" (Editions Kogaïon), vol."Memoria"(Editions Clair de Plume) si e-bookul "Exilium" (Editions Thau info ) ... plus "madame bovary,votre fidèle et savante lectrice " (antologie în franceza Editions Vinea -2014) ...Succes cartilor tale ...

 =  eugenia reiter ,va rog ...
Nache Mamier Angela
[25.Jul.15 09:29]
din neatentie am adaugat o stea acestei pagini perso ,va rog remediati si scuze ...

+ Visătoarea călătorește clandestin
Ioan-Mircea Popovici
[26.Jul.15 15:29]
Ca o partitură grea, Poezia Doamnei Angela Nache-Mamier, nu se lasă descoperită la prima citire. Emoția în fața coloanelor cu versuri apare ca-n fața amețitorului Titanic al Poeziei, pe puntea căruia Visătoarea călătorește clandestin. E nevoie de citire și recitire, la o anumită distanță, într-o lumină potrivită. Nimic nu-i lăsat la întâmplare. Perle la tot pasul, în cele mai comune locuri. În bucătărie, în piață, la masă, la bătătorul de covoare, la locul de joacă al copiilor. O partitură grea, care merită redescoperită și pusă-n circuitul jocului secund, răsturnat. Rădăcinile plajei cu suflet au făcut “tulpini aurii”. La „scara b apartamentul 3” au venit actorii, recitatorii.


„sunt numai răni fiindcă te mai caut
nu mai sunt chiar o pasare
dar mai sunt o aripă roșie o floare purtată
un contur amestecat
ca și cum tragedia nu s-a-ntâmplat
.....................


sufletul nu mi-l mai văd
câtă noapte-n orice intenție
umezeala frigul nu pot fi țărmuri
de locuit
.........................


viața posibiă a visătoarei ce sunt
crește-n tulpini netede aurii
.........................


vă dezvălui sentimente emoții
rațiunea demnă terestră de-a fi
nesfârșit de vie
să nu-mi mai sfâșie gândul
vina feroce
de-a mă umili-răstigni”

 =  merci poetului Ioan - Mircea Popovici
Nache Mamier Angela
[26.Jul.15 22:01]
surprinzator de riguroase si exigente,altruiste si eomotionante,caci ne stim de o vreme pe agonia si stiti ca uneori am încaput pe mâna unor indivizi neinspirati ,fara har si nechemati în literatura, care nici nu ma citisera vreodata de fapt,dar confundau literatura si acest site cu o jungla ...nu dau nume ,ca nici nu AU ,i-am uitat ,vazându-mi de crezul meu literar pe care am încercat sa nu-l tradez vreodata ...ca sa nu le fac placere, am ramas pe acest site,unde am întâlnit autori seriosi ca dvs.,cu care dialoghez respectuos,consructiv,fiind autor român
fiecare pasare pe limba ei piere ...le doresc limpezimea constiintei mele ,care a traversat timpurile grele ,când multi au dat dovada de lasitate ...

 =  ...
radu stefanescu
[27.Jul.15 15:32]
stimata doamna, din respect pentru dvs, nu comentez oportunitatea acestui autoelogiu (in opinia mea, o solutie nu neaparat mai etica, ci doar mai eleganta, si cu impact de marketing net superior, ar fi fost sa-l rugati pe d-l Tone sa-l posteze sub semnatura proprie), si nici faptul ca (probabil din viteza) l-ati autoinstelat; la o singura intrebare as dori sa-mi raspundeti, daca si numai daca nu va inflamati. ati spus: "limpezimea constiintei mele ,care a traversat timpurile grele ,când multi au dat dovada de lasitate ..." alaturi de alte milioane, eu unul, in acele timpuri, am ramas in tara. dupa parerea dvs, am fost un laș? un naiv? un sentimental? in fine - va rog, nu ma menajati: un prost?

 =  radu stefanescu dixit
Nache Mamier Angela
[27.Jul.15 17:01]
chiar si la "personale" ,dupa doi ani de la aparitia acestei antologii(prima la 65 de ani,când unii apar in antolgii deja la 35 de ani ),nu am dreptul sa public ce doresc pe pagina mea ? am plecat în 1987 ,din motive foarte personale si pâna in 1987 am publicat multe poeme anticeausescu în presa de rezistenta ,în care nu v-am vazut vreodata ... poate ca acest "curaj",oboseste,poate ca milioanele de români plecati ,si-au salvat viata,familia,ce stiti despre ei ,ce resimt...? nu am plecat împotriva României ,uneori destinul hotareste pentru noi ... nu am de dat socoteala nimanui ... domnul Tzone face ce vrea,nu mi-as permite sa atentez la libertatea sa de expresie ,a publicat-o într-o revista de literatura fara îndoiala ,cum procedeaza de obicei ...tot la personale ,am editat cronica scrisa despre aceeasi carte de catre Felix Nicolau ... vorbeam de autorii "lasi" ,nu de poporul român ...cei care scriau laude Geniului Carpatilor ...nu modificati cuvintele mele ... astept sa citesc cronicile la cartile dvs. într-un context la fel de discret ,va doresc un sfert din activitatea mea literara si publicistica si abia dupa aceea vom putea discuta ...multi pleaca ,putin rezista unui exil ...v-am lasat un loc ca sa reusiti ,un loc liber ...eu nu as fi geloasa,as aplauda,va asigur...caci eu ioiubesc lietratura adevarata ,codul uman al bunului simt elementar

 =  ...
radu stefanescu
[27.Jul.15 17:35]
doamna Angela, prima mea tentativa literara (o sa spuneti, un esec ca atatea altele, si n-am sa va contrazic) dateaza de prin 2006-2007; in 1986, va rog sa ma scuzati, in lipsa unui nume, ma afirmam stand la cozi - benzina, ulei, faina pui si oua, si sticle goale la schimb. de ce faceam asta? pentru ca domnul Tzone sa poata posta ce doreste pe pagina de facebook a domniei sale, pentru ca dvs. sa puteti publica ce doriti pe pagina dvs, si eu sa pot comenta (aproape) ce doresc pe pagina dvs, astazi, acum, aici, pentru ca dvs, astazi, sa ma detestati amical, si eu sa va dau dreptate... va doresc numai bine.

p.s. cand voi debuta print, promit, nu o sa va anunt...

 =  veste buna...nu astept nimic
Nache Mamier Angela
[27.Jul.15 18:11]
eu eram la aceleasi cozi,diferenta este ca eu am dovezi "negru pe alb" ...doua carti de "supravietuitor" ca autor,ca femeie ,generatie sacrificata pâna la os,"cozile "sunt în cartile mele ,pe care nu le-ati citit ,caci arta mea(si aici) a servit adevarul cel mai pur ,cât de tragic a fost ...sunt marturia vie ca a existat o cultura si o arta care a rezistat inchizitiei si conditiei feminine de atunci...(multi critici o spun pentru mine) pentru o carte ,trebuia câstigat un concurs national (multi talentati au sfârsit intr-un sertar) ,se astepta trei ani publicarea unei carti ,sa debutezi in literatura in acelasi timp cu debutul unei dictaturi murdare ,nu o doresc nimanui ...in 1980 ,când am câstigat concursul Daciei ,un alt câstigator se numea Octavian Soviany ...acreala dvs. va va dauna scrisului ,vom cumpara otet... cartile mele de acum 40 de ani ,sunt aripile mele,ma apara de nuisibles în vecii vecilor,amin...asta va este insuportabil ? ce pot face ?

 =  binevenita
felix nicolau
[27.Jul.15 22:48]
bine facu maestrul Tzone ca a purces la asa analiza. Volumul merita cu prisosinta, ca si autoarea, atat de activa pe taramul literar autohton si francez

 =  stima rciproca
Nache Mamier Angela
[27.Jul.15 23:28]
Felix Nicolau ,ati gasit timpul de a emite o analiza,va multumesc...Stima mea este reciproca ...

 =  erreur
Nache Mamier Angela
[27.Jul.15 23:30]
Reciproca...emotia ...

+ ca să
Ottilia Ardeleanu
[28.Jul.15 00:20]
fie generația de azi, trebuie să trecem prin generația de ieri, nu se poate fără continuitate, nu se poate fără principii, nu se poate fără combatanți, nu se poate fără martiri, nu se poate fără elită. pe Angela o văd ca pe un purtător de stindard, un om la locul potrivit, fără pretenția de a ocupa un alt loc decât acela care i se cuvine. fără pretenții deci, fără sclifoseli, este poeta care atrage atenția asupra generației dumneaei. atâta tot. și este suficient pentru cei care preiau ștafeta. mai departe, să critice criticii!
apreciez opinia critică de mai sus, nu pentru că este a unui cunoscut în materie de literatură, ci pentru că este fair play vizavi de o colegă de breaslă, iertată fie-mi alăturarea.
nu aș putea să scot gheare și să zgârii acolo unde, la vremea respectivă, s-a riscat pe propria viață.
o fi hilar pentru generația noastră?!

 =  Ottilia ,merci
Nache Mamier Angela
[28.Jul.15 11:53]
Ottilia,ai mult discernamânt si îti multumesc,plus o perceptie plina de empatie ,ne cunoastem de o vreme si stim ca e mai bine sa fim "cei judecati" decât cei care "judeca".Un om de bine este exigent cu sine,un om mic,cere mult de la ceilalti ...m-am obisnuit si cu asta ...acum la ora "bilantului"
noli me tangere
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !