Comentariile membrilor:

 =  emma
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
ce mai faci tu... emma? sigur e emma?:) parca nu era emma.
pana la 'subconstientul' mi s-a parut promitator, suna chiar foarte bine. mai departe insa te pierzi si-ti lungesti unele propozitii inutil. de exemplu:

La lumina felinarelor puteai vedea cum vântul împrăștie picăturile, nu gândeam nimic sau poate mă gîndeam cât de furios e vântul și cum împrăștie picăturile.

daca vei citi cu voce tare, vantul ala de doua ori suna destul de nasol. doi la mana, propozitia ta ar trebui sa se termine la "picaturile". Ia citeste cu voce tare, acolo trebuie sa pui punct nu virgula. Nu-ti zgarie deloc timpanul ritmul ala anost?


asta de exemplu e un fragment care mi-a placut:

"Seara s-a lăsat așteptată de o mulțime de oameni așezați cu mâinile în poală pe băncile de pe faleză.
Am urmărit apusul soarelui așa cum ai număra ultimele ore dintr-un an.
Binefăcătoarea umbră a adus o ușoară adiere de vânt și s-au pornit cântecele și turiștii au invadat faleza, unii însoțiți de cîini, alții de copii, se buluceau la terase sau cumpărau înghețată și se simțea armonie și totul era tolerat. "

dupa copii ai putea pune iarasi punct. si sa continui. Se buluceau la terase sau cumpărau înghețată. apoi pui punct si continui cu se simtea armonie si totul era tolerat. ai niste probleme de apreciere a ritmului si a semnelor de punctuatie. uite o varianta

"Binefăcătoarea umbră a adus o ușoară adiere de vânt și s-au pornit cântecele și turiștii au invadat faleza. Unii însoțiți de cîini, alții de copii care se buluceau la terase sau cumpărau înghețată. Se simțea armonie și totul era tolerat." iar de aici ar trebui cumva sa continui intr-o nota asemanatoare.

inca un exemplu

"Margareta nu m-a însoțit, așa cum făcea de obicei și m-am bucurat că voi putea să privesc nestingherită spre larg. Nu se vede nimic în larg, poate tocmai de asta e plăcut. "

poti zice "Acolo nu se vede nimic, si poate tocmai de asta e placut".
caci repetand 'larg' iar suna nasol fragmentul, zici ca-i robotizat.

in concluzie, scrii binisor proza dar nu prea iti apreciezi bine frazele/propozitiile si pierzi mult. ai unele idei/imagini care chiar imi plac.

 =  până la subconștient (și spre Claudiu Toșa)
Alina Mihai
[14.Feb.12 10:24]
Ce e promițător în "apele năvălesc pe sub tunel"? Mie mi-a sunat a "traversăm pe sub pasaj". Și de ce e virgulă după "tulburându-l" când musai era necesar un punct? Dar în "plouă ... picături" ce sună promițător?
Am citit tot textul și mărturisesc că am tăcut fiindcă, de-aș fi scris ceva l-aș fi înroșit cu pixul. Emma are o predileție pentru ritmul ăla anost, mi se pare potrivit pentru reverie, dar nu cred că aici e buba.
Cred că mai e mult de lucrat la tehnica redării detaliilor.

Că se poate scrie foarte bine, uite-o frază bună, cu mențiunea că am rezerve în privința "gradelor de înălțare":
"Emoția unanimă s-a mai înălțat cu cîteva grade atunci cînd din mulțime și-a făcut loc, cu tot cu scaun, un tânăr infirm care avea să filmeze pentru arhiva personală, mi-am spus eu, fiecare grimasă sau zâmbet, mîinile babelor încrucișate pentru rugăciune sau gurile căscate ale tinerilor contrariați de ineditul situației, vreo pală de vînt fluturînd rochiile ușoare ale femeilor, pe scurt, tot ce imaginația sau poziția în fața scenei i-ar fi creat posibilitatea."

 =  Claudiu și Alina
Emma Greceanu
[14.Feb.12 17:06]


înainte de vă răspunde, am corectat.
cam acesta e ritmul in care scriu eu. pe lângă neglijența pe care apoi, semnalată de alții, o regret, cad probabil în capcana frazelor aiuristice completată cu un fel de lene în exprimare.
aș fi ipocrită să spun că nu mă interesează parerea celorlalti, însă am crezut ca optând pentru repetiții și ptr frazele lungi, voi accentua apatia.
nu a iesit.
sunt convinsă, aș spune. pentru că apreciez mult observațiile voastre.
în ce privește a scrie anost, aș avea mici rezerve, dar ele sunt subiective…

probabil nu eu ar trebui sa cred ceva despre ce scriu, ci ceilalti.
în mod sigur m-ați făcut atentă și apreciez mult, deși habar nu am dacă aș putea scrie altfel…
mulțumesc și vă mai aștept.

 =  ...
Rodica Vasilescu
[09.Oct.12 17:25]
bineinteles ca ai putea. cu conditia sa scrii mai putin sau sa fii un pic mai severa/selectiva cu tine, sa citesti mai multa 'proza aerisita' (si s-o mai si asimilezi) si sa ai capacitatea de a te distanta de texte pentru a le putea citi obiectiv, nu din postura ta (cea care cunoaste exact ce a vrut sa spuna) ci din postura cuiva care citeste pentru prima data textul. ca un sfat, eu iti recomand sa eviti lecturile de genul kafka - metamorfoza sau ce scrie in general boris vian. nu din cauza ca ar fi niste lecturi nasoale, dar te pot contamina foarte tare daca nu prea esti cu picioarele pe pamant. in general e bine sa pornesti de la lecturi simple, nepretentioase ca fond ci ca idee, in care nu se descrie prea mult, apoi sa treci mai departe.

 =  Simplu și inteligent
Constantinescu Gabriel
[22.Jan.13 06:02]
Ema, îmi place foarte mult cum scrii și nu mă refer doar la acest text, mă refer în general la tot ce am citit scris de tine până acum. Ai un talent deosebit în arta descrierii, pe care o aplici simplu și inteligent reușind să creezi imagini de vis care nu sunt la îndemâna oricui. Ai un scris clar prin care m-ai prins repede transformându-mă în cititorul tău fidel. La această frumoasă poveste începutul, după părerea mea are puțin de suferit datorită amalgamului de personaje care apar pe hârtie dintr-o dată, fără o pregătire prealabilă iar acestă scăpare m-a cam pus în încurcătură. Spre exemplu următoarea frază
"Așa cânta Giani. Nu e ceea ce cred eu, mi-ar plăcea să cred că amintirile se pot duce cumva, dar nu e esențial, eu privesc râul și când nu mi-e frică de el că va inunda etajul inferior al casei, mă gândesc la Giani și la felul cum a sfîrșit el"
nu cred că își găseste locul așa repede în frumoasa ta proză este prea devreme chiar dacă vrei să reprezinți direct gândurile pe care le aveai atunci privind pe geam și trăgând din țigare. Pusă mai încolo, poate chiar spre sfârșit această frază devine importantă și utilă per ansamblu. Acolo Gianni este doar un nume aterizat din senin într-un amalgam de alte nume descrise sumar care poate dezorienta cititorul punându-l pe moment în încurcătură și acesta se va întreba ca și mine poate, de unde o mai fi apărut și Giani ăsta.
Altfel, proza ta, felul cum scrii și ce scrii merită numai aprecieri.
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !