Comentariile membrilor:

 =  greutate
Laurențiu Orășanu
[28.Jun.10 20:18]
Excelente! Una poate fi considerată "excepția de la regula" (temei):
Castigat ridendo mores

Cu-acest proverb latin, în gând,
Îți spun ceva de te crucești:
Moravuri poți să-nvăngi râzând...
Dar nu pe cele românești!

Antologică și "In anno domini - 2050".

O forțare în exprimare, parcă, la prima "Râzând cu pofta-acea cu care". Și una prozodică, așa mi se pare mie, la ultima: "Că-abia l-au șters la-autopsie"

Greu e să te dea jos cineva de pe podium!

Calimero

 =  Cele mai reușite...
Gârda Petru Ioan
[28.Jun.10 21:04]
...mi se par cele cu președintele (cred că și "In anno domini-2050 este cu el).
Calimero este un observator avizat, sunt de acord cu el.
Ca să fac un pic de gât, aș spune că și primele sut epigrame foarte bune, dar sunt trase un pic la temă.
Succes la concurs! Personal, mi-ar conveni să fiu acolo, chiar dacă ar trebui să mă uit în sus către n.bun. ("visez adesea că....").

+ Ce-i al lui, e pus deoparte!
Laurentiu Ghita
[29.Jun.10 08:44]
Brandul Bunduri nu se dezminte. Jos pălăria și sus steluța!

 =  Măcar atât
nicolae bunduri
[29.Jun.10 08:49]
Mulțumesc Laurențiu pentru steluță. Măcar atât că la GH nu se știe ce va fi pe criza asta Cu bine și succese și ție

 =  Foarte bune
Florin Rotaru
[29.Jun.10 11:02]
Un grupaj excelent, marca Nae Bunduri. Prozodie excelentă, ironie, poante - o lecție despre cum ar trebui scrisă epigrama.
Felicitări!

 =  Nu pot ocoli pe Nae Bunduri!
Constantin Iurascu Tataia
[29.Jun.10 18:55]

Ce pot să spun? Cînd intră Nae Bunduri în ring ceilalți pot să zvîrle mănușile în capul juriului!Mi-au plăcut îndeosebi năravul de parvenit, Remediu,nu se îndreaptă moravurile naționale și Miting pașnic. Cele care atacă rîsul lui Băsescu și rîsul premierului proporțional cu statura, sunt locuri prea bătătoritede analiștii superficiali.Iar cea cu anul 2050 este prăpăstioasă și apocaliptică așa cum a fost și moțiunea privind "genocidul" susținută de neisprăviții ce ne-au adus în situația de azi. Nae, tremur de emoție lîngă un concurent ca tine! Succes deplin îți dorește Tataia.

 =  Tataia, Calimero, Petru,Florin, Lau LGH...
nicolae bunduri
[29.Jun.10 21:18]
Vă mulțumesc pentru intervenții și sper să ne întălnim cât mai repede pe la festivaluri Cu bine și succes n.bun

+ Cu emoție...
Rodean Stefan-Cornel
[30.Jun.10 10:32]
Am amânat puțin comentariile la aceste epigrame, iar apoi, văzând că au fost evidențiate de alți colegi (chiar înstelate) am spus că este de ajuns, că nu mai este nevoie să repet și eu, pentru a nu știu câta oară că Nae Bunduri ne dovedește încă o dată... așa și pe dincolo...
Și totuși... doar câteva cuvinte:
1. Remarc, în primul rând, la acest grupaj o "unitate în diversitate"(scuze dacă această sintagmă se folosea odată pentru mișcarea muncitorească internațională), care asigură de la început un plus de valoare, la o evaluare globală:
- unitate, în sensul că: toate sunt la temă; toate dovedesc un foarte fin spirit de observație, aplicat la realitățile românești, dar atacând în același timp tare universal valabile; toate sunt construie "ca la carte", cu titlul scurt, sugestiv, dar fără să divulge poanta, sau să contribuie exagerat de mult la pregătirea ei, cu expunerea temei făcută clar, în cuvinte simple, cu poanta "la locul ei" și realizând efectul efectul scontat;
- diversitate, în sensul că: se mizează atât pe ironie (majoritatea), cât și pe autoironie (mai ales prima); epigramele sunt de mai multe tipuri, alternându-se cele aforistico-umoristice, care amuză, dar și pun pe gânduri (mai ales prima și a șaptea), cu cele în care umorul este debordant, direct (ca de ex. la a șasea și la a opta); tehnicile de realizare a poantelor sunt diversificate, rezultând atât în urma unor "întorsături spectaculoase" de situații, cât și din comparații sau paradoxuri.
2. În opinia mea, trebuiesc remarcate în mod deosebit epigramele "In anno domini - 2050" (pentru modul original în care adaptează la condițiile politice actule și viitoare, contradicția (relativ "uzată") între a muri de râs și a muri de foame) și "Castigat ridendo mores 1" (pentru autoironia superioară și pentru multiplele tâlcuri pe care le include).
3. Urmare la punctele 1 și 2, pun o stea cu emoție că sunt în pagina unui maestru...
Cornel

 =  Cornele...
nicolae bunduri
[30.Jun.10 10:45]
...sincer să fiu...m-ai copleșit cu vorbele tale frumoase și stilul academic cu care faci micile recenzii. Chiar îmi făceam probleme că nu te-am mai văzut si mă gândeam că am gresit cu ceva față de tine. Mă bucur că totul e OK și îmi doresc din suflet să mă întâlnesc cu tine si cu ceilalți confrați Te salută cu drag nae bunduri

ps Felicitări și mulțumiri pentru carte(35) o adevărată operă Sunt convins că vei primi premii pentru acest frumos si cuprinzător și ultradocumentat volum Succes

 =  Excelente
Dan Norea
[30.Jun.10 22:21]
Nae, demult (de fapt, cred că niciodată) n-am mai citit un șirag atât de mare de epigrame bune, scrise pe aceeași temă. Sunt niște satire feroce, adevărate pamflete în patru versuri, fără a fece rabat de la regulile stricte ale unei epigrame.
Preferata mea este:


Castigat ridendo mores

Cu-acest proverb latin, în gând,
Îți spun ceva de te crucești:
Moravuri poți să-nvăngi râzând...
Dar nu pe cele românești!

Felicitări !

P.S. Cum eu am o părere bine formată despre concursul de la Gura Humorului, sunt tare curios dacă te anunță să participi la festival. =  Părere
Lacatus Daniel
[30.Jun.10 22:29]
Un grupaj mai mult decât bun. Umorul este de ce-a mai bună clalitate. Nimic de reproșat cât privește prozodia.

 =  Dane,
nicolae bunduri
[30.Jun.10 22:37]
Mersi de aprecieri.La GH sunt slabe speranțe să ajungem Banii, banii...Dacă ar fi să parafrazez pe cineva aș zice: "toată lumea e săraci!"

 =  Daniel,
nicolae bunduri
[30.Jun.10 22:38]
multumesc și mă bucur că tinerii ca tine "vin din urmă"

 =  :)
Vali Slavu
[30.Jun.10 23:19]
"Cum eu am o părere bine formată despre concursul de la Gura Humorului..."
(Dan Norea)

Dane, e regula mușchilor. Știi tu mai bine cum se aplică... :)

 =  Vali
Dan Norea
[01.Jul.10 00:42]
...cumva ai dreptate, la GH se aplică regula mușchilor. Dar așa cum o zici, laconic și aluziv, ești nedreaptă față de mine. Eu am enunțat regula asta nu cu privire la stabilirea clasamentului și a premiilor, ci strict cu privire la invitații hors-concours, al căror număr și componență fiecare organizator le stabilește după propriile criterii. Și nu are de dat socoteală pentru asta.
Constat că și tu ai aplicat regula mușchilor. Adică mi-ai interpretat spusele așa cum a vrut mușchiul tău.


 =  Dane,
Vali Slavu
[01.Jul.10 01:08]
Ai zis: "...sunt tare curios dacă te anunță să participi la festival".
Nu ai precizat dacă în calitate de premiant sau hors concours? :)

 =  Vali
Dan Norea
[01.Jul.10 01:30]
În mod evident, după ce i-am lăudat epigramele lui Nae, mă refeream la invitație în calitate de premiant. De altfel, la GH nu sunt invitați epigramiști hors-concours, acolo sunt la mare cinste caricaturiștii.

 =  nivel
Eugenia Reiter
[08.Jul.10 10:58]
începând de astăzi puteți evidenția epigramele cu bune, adică foarte bune:)

vă rog să citiți regulamentul de acordare steluțe și să vă completați biografia, care trebuie să conțină minim: data nașterii, locul de domiciliu, ocupația, realizări literare, în cazul în care acestea există.

succes!

 =  Eugenia Reiter
nicolae bunduri
[08.Jul.10 11:23]
Vă mulțumesc

 =  Aoleu!
Gârda Petru Ioan
[08.Jul.10 11:29]
Sper că nu poate și să ia steluțe! :)
Felicitări!

 =  maestre
milos petru
[08.Jul.10 12:10]
Felicitări sincere de la un bănățan, de la nivelul mării!

 =  Petru G și Petru M,
nicolae bunduri
[08.Jul.10 13:21]
mersi ptr felicitări.

 =  Jos palaria!
Chitul Grigore
[09.Jul.10 21:08]
Grupaj excelent,banuiesc ca l-ai scris pe nerasuflate... Preferata mea "Castigat ridendo mores 1".
Intr-o vreme cand impostura a ajuns deasupra in mai toate domeniile,este reconfortant sa vezi ca mai exista situatii cand valoarea este recunoscuta.Ma bucur ca ti-a crescut nivelul si ai primit cheia de la seiful cu stelute!Sper sa-ti creasca cat de curand si contul cel putin tot la acelasi nivel!

 =  Mersi Grigore...
nicolae bunduri
[09.Jul.10 22:04]
...și mă bucur de două ori. O dată că mi-ai vizitat pagina și a doua că ne-am revăzut după 23 de ani. Era prin 1987 când ne băteam în rebus. A trecut timpul dar noi suntem tot tineri. Și mai ales tu. Îți spun doar ție că alții poate nu mă cred sau mă consideră infatuat. Grupajul de mai sus l-am făcut într-o dimineață de duminică în max 4 ore cu cosmetizare cu tot. Apoi am dormit toată ziua. E extenuant. Dacă nu te concentrezi la max nu faci nimic. Apoi cosmetizare e strict necesară. În grupajul de mai sus, o singură hibă nu am rezolvat-o de dragul poantei. E vorba de ultimul vers cu "...șters la-autopsie" dar orice modificare strica ideea. De aceea recomand multă, foarte multă concentrare la producerea poantei si atenție la cosmetizare. Fără astea iese ceva superficial. Cu nivelul de acces aici e bine cu nivelul contului bancar e...catastrofal. Să auzim de bine și să ne vedem cât mai curând
Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !