Comentariile membrilor:

 =  ela
Carmen Mano
[02.Oct.05 19:06]
faci tu ce faci, si ma pui in imposibilitatea de a sti pe care din marile tale sa o aleg
fiecare din ele are alt parfum, alta alcatuire, alta briza...
"carari indigo"
"lebede pale"
mare in haiku-uri...
ma uimesti
cu drag,

 =  Iasomie, tie, Ela
Ela Victoria Luca
[02.Oct.05 19:06]
Iasomie, cum marea este altfel cu fiece clipa, si totusi peste timpuri aceeasi, incercarea mea este de a-mi tine promisiunea pina la capat. Sa o arat lumii in forme diferite, pe fond de cuvinte. Ma bucura ca ai lasat prima un gind. Imi calci pasii lasati pe nisip. Drag, Ela

 =  Danielă,
ioan peia
[02.Oct.05 19:06]
Of! dacă nu m-ar scoate atâta din sărite haiku-urile astea! Aporape că-mi întunecă definitiv perspectiva... Da', hai să mă fac că nu le văd, și să le înșir pe orizontală pentru a desluși mai bine... Remarc:
"cărări indigo/ nocturnă dinspre șoapte/doruri de perle"
precum și:
"lebede pale/ adâncuri iar răscolesc/corăbiile"
A!...uite, acum observ că și carmencita văzuse cam același lucru...

 =  Ioanule, ție, Ela
Ela Victoria Luca
[02.Oct.05 19:06]
Ioanule, chiar și așa scos din sărite, văd că ești iscusit în a roti perspectivele si a deschide orizonturi. Mă bucură trecerea ta și așezarea în altfel de linii... Te mai aștept.
Drag,
Ela

 =  Vise cu culorile mării
Magdalena Dale
[02.Oct.05 19:06]
De data asta, marea ca o simfonie de culori, în primele patru strofe culorile sunt explicite, în celelalte două, doar sugerate. Prin versurile astea, de fapt tu ai descris marea cu culoarea pe care o are într-un anumit moment al zilei, sau mai bine zis ceea ce caracterizează anumite momente de reper ale unei zile.
Ai caracterizat-o frumos ca fiind atemporală "desprinsă de timp" și în același timp sălbatică ca o orhidee albastră în care sunt îngropate vise, ce trebuiesc căutate...
"Doruri de perle", ce frumos spus, și ce greu le găsești (cine se încumetă să le caute), dar în fond nici nu contează decât căutarea în sine spre sine!
Am închis ochii, ca să pot vedea "sclipirile fugare" ale stelelor aprinse și acum visez...
Cu drag,
Magdalena

 =  tie, ela!
Raul Huluban
[16.Feb.05 22:23]
daca celelalte mari ale tale m-au bucurat, m-au facut sa traiesc vise sub ape de metafora si viata, acesta prefer sa il traiesc trist, tacut, dar nu din egoism, ci din frumusete pentru valurile proprii (intunecate). observ ca sunt "clipe", sunt doar imagini si franturi de mare, franturi de soare care au si un final, au si un sfarsit. final care nu crede in amintiri, final care nu crede intr-o inviere. nu ai nevoie sa-ti spun care sunt reusitele in aceasta promisiune, nu ai nevoie de interpretari pentru ca nici nu exista de altfel. ba da, exista. dar depinde de culoarea valurilor (sa nu ma intelegi gresit). te detasezi de timp si esti un cersetor cu mana intinsa spre vise (dar imbracata intr-o haina a sufletului curata, precum sufletul tau). timpul este si el prezent in aceasta creionarep, dar nu conteaza in oglindirea nisipului, in rozul amiezii. e doar o farama de nisip care nu se mai vede. o alta noapte cu un alt val apune/rasare, cauti zambind ca o floare de cires, ajunsa pe mal, la capat, la final. mai ramane clipa sa se sfarseasca si actul va fi complet, cunoasterea finalizata. si ce ma intereseaza negurile, valurile vuioase? nu ma (mai) impresioneaza corabiile si cantul de lebaga ci ajung sa il doresc dintr-un cuget bolnav. ajung sa-mi inchid ochii de frumusetea ce a fost (oare?), ii inchid din mahnirea nascuta in mine, nascuta cu venirea noptii si luna nu e decat o mama vitrega, nu e decat uraciune in fata mea, ajuns sa vad ca nu se mai numeste mama. ci tot ce am trait a fost o clipa. si mai stiu doar ca clipa nu este numai una, si stiu ca nu vor mai fi altele. acum caut marea stand pe mal. ai o frumoasa mare, Ela, am auzit-o si eu candva. azi o cuprind intr-o ceasca insa. haiku-urile sunt frumoase, desi eu scriu negru. sa nu crezi cumva ca asta am simtit citindu-te, asta simt demult. marea ta e frumoasa. dar cred cu desavarsire ca te-as intrece daca daca as compune pe baza ideii de mare promisa:). pentru asta trebuie sa o ascult intai si apoi iti voi arata pumnalul cum loveste prin haiku. (stiu ca nu pot sa ma pot inalta peste iubitul tau, Marea, si nu-l pot scrie mai bine ca si tine, dar, am si eu iubita mea, o floare de iris, si cred ca e cea mai frumoasa iubita, la fel cum tu crezi ca Iubitul tau e cel mai frumos, nu?:) amandoi sunt frumosi, si scriiturile nu le putem compara sub nici o forma, nu putem pune fir de nisip peste fir de nisip pentru a vedea care reuseste sa fie mai galben...)... putem insa sa inghitim clipa. de ce nu? oricum trece! vreau sa o iau si sa o pun in cafeau mea. asta am facut cu aceasta clipa. si e tot mai amara...

din marea mea,
o cafea, tie, Ela,
Aprilie

 =  Raul, tie, Ela
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Raul, tu poti scrie si depre mare, fireste, promisa sau nu, mai frumos, mai altfel, mai cum esti tu, mai cum nu esti, mai cum doresti.
Ma pune un pic pe ginduri asocierea pe care o faci aici, mai ales fiindca stii ca Marea promisa intai tie ti-a fost promisa fiindca scrisesei intr-un comm ca nu ai vazut marea niciodata. Iata cuvintele tale pentru mine, printre altele:"pentru asta trebuie sa o ascult intai si apoi iti voi arata pumnalul cum loveste prin haiku." Astept atunci pumnalul promis :)) Nu promit insa ca ma va rani sau durea "lovitura" lui.
Iti multumesc pentru ca ai avut rabdarea sa asculti marea mea, asa cum o scriu eu. Si o voi mai scrie.

Ela

 =  Magdalenă, ție, Ela
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Magdalena, da, sunt clipe-culori ale mării, scurte tablouri-pastel dintr-o zi, o oarecare zi. Niciodata nu vor fi aceleasi nuante, in alta zi. Sunt clipe-culori ale femeii inntr-o floare a anilor ei ("orhidee albastra") care a fost cindva copila, adolescenta, fecioara, tinara... A sasea mare, are sase clipe-haiku-tablouri-anotimpuri si asa mai departe... Si ma bucura ca tu le-ai vazut in miscare si in nuanteele lor. Drag, te astept cu drag
Ela

 =  Tehnica
Daniel Dinescu
[16.Feb.05 22:50]
Marea ta este mereu plina de culoare si caldura, draga Ela, si mereu ma intorc cu drag la ea.
In ce priveste tehnica acestei forme a poeziei - haiku - s-a scris mai mult pe site si poti merge acolo, insa poezia ta o respecta si n-o respecta. In primul rand, vad silabele in regula. In al doilea rand, mai vad si o incercare de exprimare a unor sentimente, a linistii... Ce nu vad, de exemplu, in prima strofa - poem - este simplitatea, naturaletea - orhideea nu poate face ce ai scris tu acolo, iar tehnica acestui fel de poem cere simplitate si naturalete, fara personificari. In al doilea poem ma impiedic de cele doua gerunzii, iara nelalocul lor. In al treilea revine regula mentionata la primul. Cu ultimele trei inclin sa fiu de acord, poate ma nedumireste un pic ultimul cu exprimarea in 'oglinditi'.
Dincolo de forme - daca nu esti sigura, mai bine le incadrezi la poem 'liliputan', cum spune un Andrei al site-ului nostru - mesajul este frumos, suav, ca tine. ( Sa nu te superi, dar si eu am avut o perioada din asta si am fost invatat sa fac haiku, uita-te la mine pe pagina)
Cu drag,
Daniel :)

 =  Daniele, ție, Ela
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Mulțam, Daniele, pentru aprecierile tale pozitive, care sunt presărate bine, și îndeosebi pentru detaliile asupra tehnicii de creare a unui haiku. Am citit despre tehinca haikului, nu doar aici pe site, si haiku-uri. Si voi mai citi. Si ma voi iscusi incet-incet.:)) Sper ca pina atunci sa le poti slefui pe cele ce vor mai fi, caci mie imi place procesul acesta. Si chiar imi prinde bine. Multam.
Drag,
Ela

 =  Ela
Lucia Firefly Popescu
[16.Feb.05 23:30]
Am citit aici o poezie care m-a pus pe ganduri... Idei ca franturi din mare, din gandul tau, probabil tu ai fost "desprinsa de timp", reusind sa redai in click-uri imaginea marii asa cum numai tu stii sa o vezi, dar sa o si expui. Mi-au placut mult toate sase idei, haik-uri, clipe, oricum le-ai spune.
Drag,
Firefly.

 =  Daniele, p.s. la comm anterior
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
P. S. gerunziile au in mine o rezonanta, dind un anumit sunet sau profunzime intr-un loc in care le simt necesitatea; si la "oglinditi"- stelele ca ochi oginditi in ape, in ochiuri de ape care le inchid, ele in ceruri aprinse fiind etc etc.Mi-a placut expresia de "poem liliputan" - voi reflecta la ea.

 =  Firefly, ție, Ela
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Firefly, bune regăsit, orhideea-marea-femeia toate desprinse un pic de timp si privind alt timp-clipe, dintr-un timp in altul. Marea la ora 6, într-unele seri de vară, are ceva din al treilea haiku de aici. Și fiecare imagine din haiku, cu tot ce prinde in ea, poate fi regăsită acolo, într-o anume clipă, pe malul unei anume mări, sau al alteia. Mulțam pentru luminița ta, Lucia.
Drag,
Ela

 =  semn dupa o perioada lunga de 'hibernare' :)
dana popa
[17.Feb.05 02:48]
Am citit versurile tale, am trecut mai departe, si totusi ceva nu mi se poate desprinde din minte, si anume acea 'amiaza rosind'. M-am gandit frecvent la motivele 'rosetii', ma gandeam la emotii, la stari conflictuale, la situatii imprevizibile. Acum ma gandesc cum oare ar putea sa roseasca amiaza..

 =  Petalei
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Buna dimineata! Sau buna primavara, Petala! Cum sa nu roseasca amiaza? Ai vazut tu amiaza nepurpurie? Dar aici, uite ce face valul, de fapt, rostogoleste tarmul pina se-nroseste cerul la amiaza, si mult dupa aceea, iarasi, iarasi.
Multam de cuvinte-muguri. Vor iesi flori purpurii?
Drag,
Ela

 =  carari indigo si lebede pale
Bogdan Groza
[17.Feb.05 09:25]
haiku-uri impecabile ca forma. Cel mai mult mi-au placut: cărări indigo
nocturnă dinspre șoapte
doruri de perle
si
lebede pale
adâncuri iar răscolesc
corăbiile


 =  haiku
Albu Vladimir
[17.Feb.05 09:25]
Ela toate aceste alcatuiri in forma fixa sunt frumoase dar numai "lebede pale
adâncuri iar răscolesc
corăbiile" imi pare haiku ca si intelegere orientala a notiunii de referinta. Restul, desi expresive sunt prea gandite, chiar daca exprima o stare de mirare reveleaza doar vesminte ale gandului.

 =  Bogdane, Albule, voua
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Bogdane, multam pentru cum ai desprins de pe cararile indigo de valuri lebedele pale-corabii.

Albule, da, ai dreptate asupra "intelegerii orientale" si asupra "prea ginditului". Cam asa si sunt. Sa speram ca la urmatoarele ma voi apropia mai mult de intelegere fara prea mult vesmint de gind. Multam pentru cum mi-ai cuvintat.

 =  reinvie corabiile
Bianca Iulia Goean
[17.Feb.05 11:54]
Ela, marea ta se re-asterne aici in picaturi concentrate... copila - femeie - inteleapta a trecut la crearea in cuvant.
iau cu mine astazi "nestins în nisip
val rostogolind țărmuri
amiază roșind"... if you'll let me.
reinvie-ti corabiile, marinarule...
Cu drag de tine-mare,
Bianca

 =  Bianca, tie, Ela
Ela Victoria Luca
[23.Sep.05 01:23]
Multumesc, Bianca, pentru surprinderea din marea de "haiku-uri" a ceea ce se intrezareste prea vag il val: copila-femeie si din cind in cind clipe de intelepciune. Ia cu tine amiezi rosii-cirese...
Drag,
Ela




Nu sunt permise comentarii(texte) anonime!
Pentru a înscrie comentarii(texte)
trebuie să te înscrii şi să te autentifici.

Înapoi !