poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3838 .



Afurisitorul
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [lorenzo ]

2007-05-22  |     | 



Da, neîndoios, era ceasul îndatoririlor de seară. Și cum tărăgănarea aduce deobicei numai ponos și amăreală, părintele Agnostie a trecut numaidecât la fapte. Cu toată delicatețea, dar și cu oarecare silă, a scos din sipetul cu danii clondirul cel albastru al păcătoasei Aglăița. Îl alesese primul, fiindcă se vroia degrabă scăpat de incantația ce-o făgăduise femeii. Ãsta-i adevărul, nu-i plăceau deloc astfel de treburi. Știa însă preabine că o va duce până la capăt, poate în pripă, ca și pe atâtea alte corvoade, și numai din osârdie pur preoțească. La drept vorbind, nu-și aducea aminte să-i fi picat vreodată bine la inimă izgonirea dracilor din cele deșarte.

La fel și de data asta: dădu curs stihuirii dintr-o suflare, fără pauză. Mai apoi, socotind sarcina împlinită, acoperi, tot după canon, clondirul cu poala anteriului și crucea de argint.
Și păru, slavă Domnului, că putea și el răsufla în voie.
Numai că, uite ciudățenie, n-a fost să fie aÈ™a. Aproape neîntârziat, ca un făcut ― poate È™i dintr-o frământare mai veche, răbufnită din mlaÈ™tina sufletească ―, s-a pomenit imputându-È™i că nesocotise rigorile înaintaÈ™ilor, lucru de neiertat unui ecleziast la anii bătrâneÈ›ii. Ceea ce l-a făcut ca până la urmă să desÈ›epenească, cu oarecari transpiraÈ›ii, dopuÈ™orul de sticlă, să aÈ™eze clondirul cel verde pe tăblia mesei È™i să adăuge neabătut:
― Și poruncă îți dau È›ie: piei, satană!
Iar, drept pecetluire, scuipă cu nădejde ― ptiu! ― în gura sticlei cu vitriol, făcându-È™i repede, una după alta, trei cruci. Dar vai, nu mă-ntrebaÈ›i ce a urmat...
Ei, cum adică, stați așa, de ce să nu întrebați, ba chiar întrebați-mă. Că oricum, știu, nu m-ar rabda inima să tac.

Iată deci cum se petrecuseră lucrurile:
... asemeni felullui în care părintele Agnostie își adunase în gură zeama trebuincioasă, tot așa a bolborosit atunci și în gura spurcatului clondir. Oh da, așa s-a petrecut, iar zgomotul scos de diavol, scuipându-l la rându-i pe părinte, a fost, ce nerușinare!, leit celuilalt.

Degeaba s-a văitat părintele Agnostie țipând ca din gură de șarpe, degeaba i-a presărat din belșug paracliserul Petru nasul, pomeții, barba și mustățile cu cenușă, în zadar i-a turnat el pe cap apă sfințită, că lucrurile tot cele vrute de necurat au rămas. Adică: anteriul făcut broderie, barba și mustățile ca după ciumă, iar nasul ciur.

Însă păcatul cel mare fusese de fapt cu totul altul, mi-a mai destăinuit, rușinat, paraclisterul Petru. Căci nu pentru obrazul și nasul ciuruite s-a căinat părintele Agnostie, nu de asta bătuse el atâtea rânduri de mătănii. Ci înjurătura necugetată din sfântul locaș fusese la mijloc, cele câteva vorbe rămase de acum parcă pe vecie în înaltul naosului, de unde chiar se și faceau auzite uneori, alegând parcă anume clipele de adâncă reculegere ale sărmanului părinte.

Dar numai pe el, pe Agnostie, îl șfichiuiau cuvintele cele murdare, de asta poți sta liniștit, preacuvioase cititor.


.  |








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!