poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 689 .



Grecia năbădăiosului înamorat, Zeus (4)
proză [ ]
Templul lui Apolo din Delfi

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [dorarab ]

2013-06-10  |     | 



Cel mai important "modul" al Sanctuarului din Delfi este Templul lui Apolo. Pentru a se ajunge la el trebuie să urci pe dalele Căii Sacre până la capăt, ca să constați dezamăcit că din toată "legenda" n-a mai rămas decât fundația și șase coloane. O rampă din piatră lungă de circa doi metri și lată de un metru a fost refăcută pentru a indica intrarea în templu. Spre nemulțumirea generală, accesul pe fundație era interzis. Pe esplanada din fața intrării multe pietre - printre care o mulțime de maci își etalau insistent florile roșii. Magistrul Tocilescu a venit cu detalii:
- Pe acest spațiu relativ mic au fost nu mai puțin decât opt elemente constructive. În primul rînd, aici a fost o colosală statuie a lui Apolo, înaltă de aproximativ 16 metri donată de amficționii locului.
- Amficționi?
- Amficționii erau locuitorii amficționiei, adică acelei grupări de orașe - state în jurul unui sanctuar comun. Apolo a fost reprezentat în picioare, nud, ținând strâns la piept cu mâna stângă o liră, adică acel instrument muzical format din două brațe în formă de coarne de care este fixată o traversă pe care sunt întinse un număr variabil de coarde.
- Apolo ținea în mână și plectrul, adică acea plăcuță utilizată pentru ciupirea coardelor lirei?
- Mda... ăăă... acest amănunt mi-a scăpat, dar vom întreba ghidul. Să continui prezentarea. Lui Apolo din această statuie i s-a adăugat epitetul "Sitalcas", care înseamnă "protectorul cerealelor". Tot aici mai sunt câteva coloane votive. Adică acele coloane închinate unor divinități pentru a împlini o făgăduință solemnă. Aici se găsește vestigiul soclului care susținea statuia ecvestră a lui Prusias, rege în Bitinia între anii 237 și 192 î.Hr. Bitinia a fost o satrapie persană din nord – vestul Asiei Mici, având capitala la Niceea. Între secolele III și I î.Hr. a ajuns regat elenistic. În anul 74 î.Hr. a devenit provincie romană. A fost cucerită de turci în 1081, dar și de cruciați în anul 1097, fiind redată Imperiului Bizantin. În anul 1204, când Constantinopolul a fost cucerit de cruciați, Theodor Lascaris (1204 – 1222) s-a retras, împreună cu o parte din aristocrați, la Niceea, întemeind Imperiul de la Niceea (1204 – 1261) În anul 1261, când împăratul Mihai VIII Paleolog a recucerit Constantinopolul, curtea de la Niceea s-a mutat în vechea capitală. La Niceea au avut loc două sinoade ecumenice. Primul Sinod s-a consumat în 325 și a decretat drept eretic arianismul.
- Arianismul, a intervenit părintele Hristian Pelerinu, a fost o doctrină religioasă creștină întemeiată de preotul Arie din Alexandria. Conform acestei doctrine, este negată identitatea de substanță dintre Dumnezeu și Iisus. Al VII – lea Sinod s-a ținut în anul 787 tot la Niceea și a fost dedicat combaterii iconoclaștilor, adversari ai cultului icoanelor.
- Să revenim la statuia lui Prusias, profesoare Tocilescu.
- În Bitinia i s-a permis generalului cartaginez Hannibal să se exileze, după ce a fost înfrânt de romani în bătălia de la Zama din anul 202 î.Hr. Or, acest gest al lui Prusias a fost văzut cu ochi buni de Liga Delioatică, proateniană, care se temea de expansiunea Imperiului Roman. De aceea, Liga Delioatică i-a dedicat o statuie lui Prusias. Fiind în pericol de a intra în captivitate romană, Hannibal s-a sinucis prin otrăvire în 183 î.Hr. la vârsta de 84 de ani.
- Părinte Pelerinu, dar despre Sinodul de la Niceea din anul 325...
- Acest sinod a fost deschis de împăratul Constantin cel Mare. Discuția centrală s-a axat pe combaterea dogmei preotului Arie, care a propus formula "homiousisos", adică Iisus este de ființă asemănătoare Tatălui, dar nu aceeași ființă. Sinodul a lămurit această problemă, prin formula "homoousius", în sensul că Iisus este cosubstanțial, de aceeași ființă cu Tatăl. Totodată, același sinod a mai adoptat cele 20 canoane, precum și Crezul de la Niceea.
- Să mergem mai departe, părinte, timpul este prețios.
- Nu și pentru mulți greci, cărora le place să petreacă ore întregi în taverne, având în față un păhărel de "uzo".
- "Uzo"?
- Da, băutura lor spirtoasă din anason. Cum spuneam, în Grecia se obișnuiește să se piardă timpul cu un păhărel de "ouzo", se pronunță "uzo", și o hamsie prăjită, garnisită cu două – trei măsline.
- Știu o glumă pe această temă.
- Sunt numai ochi și urechi.
- Într-un avion cu pasageri englezi și greci, stewardesa anunță ora
exactă: "It's twelve a'clock" și: "Simera ine paraskevi".
- "Simera ine paraskevi"?
- Adică: "Azi este vineri".

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!