poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3938 .



Pălăria tandem
proză [ ]
din revista Antiteze, nr. 14-15, ian.-iun. 2003, traducere de Emil Nicolae

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Victor_Brauner ]

2011-02-09  |     |  Înscris în bibliotecă de Yigru Zeltil



Visul nu e să ai un aparat care să-ți dea automat și economic posibilitatea de a gândi fără efort, mereu? Acest aparat există, este „pălăria tandem pentru clocit ideea în oul tandem”.

Principiul ei
Principiul pălăriei tandem rezidă în aprinderea lentă a ideii în oul tandem prin pălăria tandem, punând la bătaie o putere de gândire relativ slabă, pentru mai marea incubație a ideii. Recipientele pălăriei, care cuprind forța „tandemică” și de unde gândirea poate să scape în orice moment, este cu grijă „tandemizată”, în sensul că, perioada de clocire o dată terminată, ideile se păstrează multă vreme și gata să fie folosite. Această ultimă proprietate permite menținerea unei gândiri egale în intensitate și mai ales mereu proaspăt optimistă chiar în orele nopții când celulele creierului pot fi adormite și uneori triste.


Construcția ei
Pălăria tandem cuprinde în esență un rezervor interior din 2 ouă legate între ele și un înveliș exterior, pălării de forme diverse de asemenea legate între ele printr-o bară tandem.
Între rezervorul ou tandem și învelișul pălărie tandem există o fuziune perfectă a pozițiilor și care constituie un excelent mijloc de incubație.


Funcționarea ei
Gândirea păstrată rece (în stare confuză) în partea inferioară a aparatului se încălzește în contact cu pălăria tandem; atingând temperatura dorită, ea se retrage în partea superioară a aparatului-tandem. Datorită dispozitivelor speciale și diferențelor de densitate dintre gândirea-cunoscută și gândirea ne-cunoscută, nu se poate produce o amestecare a straturilor gândirii în interiorul aparatului.
Prin simpla manevră de aplicare lentă a pălăriei tandem peste oul tandem sau pe capul ale cărui idei reci venite sub presiune mătură din calea lor ideile calde și le iau locul, astfel rezervorul rămâne mereu plin de idei. Reglajul tandemic se obține automat prin modul în care e așezată pălăria tandem (această mișcare se numește „așezare”).


Construcția ei
Putem să construim singuri pălăria tandem: adunăm pălării de tot felul precum: pălărie melon, pălărie moale, pălărie înaltă, pălărie canotier etc.
Le așezăm pe o suprafață absolut orizontală, le apropiem până la distanța potrivită și așteptăm apariția barei tandem. În acest timp e recomandabil să privim fix pălăriile în maniera hipnotizatorului.
Corpul principal propriu-zis este pălăria tandem. Ea se așează pe cap, dar se poate așeza și pe oul tandem ceea ce ne poate face să gândim fără cap.


Avantajele ei
1. Pălăria tandem, grație puterii ei tandemice, poate să producă în câteva secunde o mare cantitate de gânduri întărite ambivalent.
2. Gândirea e disponibilă la orice oră din zi și din noapte.
3. Grație oului tandem (și asta e marea descoperire a acestui aparat) se poate gândi fără cap: oul tandem gândește pentru tine.
4. Puterea de gândire cerută de aparat e relativ slabă, deoarece energia necesară tandemizării unei cantități de gândire determinată este repartizată pe un prea mare număr de ore.
5. Aparatele pot fi așezate pe ouăle tandem ca și pe oricare cap.
6. Funcționarea aparatului este complet automată. E suficient să fie bine așezat.
7. Întreținerea aparatului e ca și inexistentă.


Diferitele tipuri
Pălăriile tandem pot fi clasificate în 3 sau 4 categorii esențiale caracterizate prin aspectul lor:
a) Pălărie tandem pentru savant: pălărie melon & pălărie moale.
b) Pălărie tandem a ambivalenței politice: pălărie melon & caschetă de muncitor.
c) Pălărie tandem barometru: pălărie melon & pălărie canotier; pălăria tandem barometru e folositoare mai ales plimbăreților; prin construcția ei poate fi folosită vara ca și iarna.
d) Avem de asemenea casca tandem utilizabilă în timp de război; scoțând numai casca din tranșeu, inamicii pot fi păcăliți și vor trage în casca fără cap.
Să gândești fără cap?
Da. Tandemizați-vă gândirea prin pălăria tandem pentru a cloci ideea în oul tandem.

(1938)

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!