poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 993 .



Partea a IX-a Reluarea replicilor cu Ion Dobre
proză [ ]
Imagistică aluzivă în proză scurtisimă și umor ritmat

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [filipisime ]

2009-09-27  |     | 



Amicului meu Ion Dobre
Ai poante bune și pedante/ ca pulberea de diamante/ O să ai azi bucuria/ să intri în Agonia. Cu tine n-o să am belele/ că n-ai nevoie de proptele/ la tine este evident/ că ai Ioane, mult talent.

Texte și pretexte
Invidia
Cine crede că are merite și n-a cunoscut niciodată invidia, n-are nici un merit. Meritele tale ți le dau talentul confirmat de fani, prieteni, dușmani și nu de indiferența acestora, întrucât indiferența descurajează creația, speranța și încrederea în creație.

Iubirea față de creatorul suprem
Aceasta este una discretă, decentă, pioasă, în nici un caz lozincardă și gălăgioasă, cum o fac unii ca să dea impresia că sunt aproape de Dumnezeu.
Cu Dumnezeu mergi și la bine și la rău și să nu crezi că dreptatea pe care ți-o acordă ție Dumnezeu este aceea pe care ești tentat s-o crezi că ție ți se cuvin toate și altora nimic.
Nici Dumnezeu nu le face pe toate bune sau rele, însă el își îndreaptă greșelile din mers, inclusiv catastrofele provocate de oameni.

Cunoașterea și universul cunoașterii
Pe cât de imens este universul cunoașterii planetare și naturii umane de pe Terra, pe atât de minuscule sunt aceste științe, față de universul galaxiilor care ne înconjoară, și ne dăm seama de ce Eminescu a spus : că mii de ani i-a trebuit luminii să ne-ajungă.

Aberații în umor ritmat
Dascălul tot hoț citește/ și cu ochii la neveste/ strigă popa din altar/ ce-ai cu fata, măi măgar?
Fetele din satul nostru/ nu știu bine tatăl nostru/ și mănâncă nespălate/ fac copii nemăritate.

Altă aberație
Într-o noapte-ntunecoasă/ soarele lucea pe cer/ iară eu cu barca-n casă/ mă plimbam ca un boier/ niște oameni de hârtie/ cu mustăți de cașcaval/ s-au suit în deal la vie/ și mâncau carne de cal.

Circulația banilor
Pe scurt: bani și mie, bani și ție/ numai trențe de hârtie/ căci de două mii de ani/ legea lumii este bani.

Lumina zilei
Este singura pe care o suportă cel mai bine organismul, și care nu este nocivă, față de celelalte forme de iluminație, de aceea se și spune: cea mai neprețuită și binefăcătoare este lumina zilei.

Noaptea
Cel mai bun sfetnic: pentru mine este paradisul muzelor și jocului de nuanțe și de imagini în toate construcțiile în proză sau ritmate.

Somnul
Fiecare lucru are rostul lui/ somnul după muncă e la locul lui/ nu face nimic sucit că iese prost/ că fiecare lucru are-un rost.

Infidelitatea (un exemplu)
Corneanu când în căsnicie/ vorbește cu a lui soție/ îi spune scumpă jumătate/ și-ntr-adevăr are dreptate/ e jumătatea lui nu zic/ a doua jumătate însă/ e-a unui vechi și bun amic.

Anii copilăriei
Copilăria începe să dispară de când copiii încep să mintă și să-njure, obicei căpătat de la părinții lor. Atenție părinți, păstrați-le copilăria.

Muzica(armonia ei)
Omul a descoperit muzica din natură, din sunetele cele mai diferite se nasc tonurile cele mai armonioase. În cascadele dintre octavele cele mai înalte, joase și surdină, găsim această armonie.
Geniile muzicii au cunoscut această armonie muzicală în ciripitul privighetorilor, cintezoilor, în glasul ciocârliei, al cucului sau gunguritul porumbeilor, pe care le-au folosit în operele lor fermecătoare.
Așadar, omul n-a descoperit muzica, ci a copiat-o din natură.

Cugetările bătrâneții
Dacă ești cugetător, cică ai îmbătrânit, dacă nu ești, tot cică ai îmbătrânit degeaba.

Buricul universului
Dacă ai un limbaj pe care nu-l înțelege el, cică ești tâmpit, nebun, etc., dacă ai un limbaj ca al lui, cică de la el ai învățat și ai de învățat multe( deși nu te cunoaște).

Ispita
Nu-ți vărsa oricui toată încărcarea emoțională, nu fă promisiuni, fii rezervat,păstrează-ți controlul emoțional și proporțiile, lasă-ți cucerirea de ocazie să treacă examenul timpului, pentru că timpul îți poate aduce multe surprize.

Boala scrisului
Îmi vine să râd, mă amuz chiar puternic, când unii îmi spun: acum nu mai ai probleme, ai calculatorul lângă tine, el nu știe că acest instrument nou doar stochează date gata finite, trecute cu emoție prin multe variante și că acest computer n-are muze, sensibilitate, încărcare emoțională, și n-are multe altele.

Jocul de nuanțe
Are la bază contraste în pictură, cultură, muzică, peisagistică, arta scrisului,etc.
Este unitatea de măsură a farmecului artistic, friguri ce te pasc peste tot, pe stradă, la teatru, în societate, peste tot, create de muzele care-ți vin și pleacă, atunci când vor ele, de aceea artiștii sunt oameni mai ciudați, mai greu de înțeles, de cei care nu cunosc acest paradis al muzelor.

Jocurile de noroc
Sunt pistele de încercare a avariției omului, care atunci când aceasta i-a intrat în sânge, fie se îmbogățește peste noapte pe ruinele altora, fie se ruinează pe loc pentru totdeauna. Feriți-vă de norocul și de ghinionul arătat.
Continuare în partea a X-a.


.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!