poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 
Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 3911 .



Cugetări între patru scânduri
proză [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Florinel ]

2005-07-21  |     | 



Uite-așa! Cum- necum, mai de voie, mai de nevoie, am săvârșit-o și p-asta. Murii. Eh, nu mai știu dac-am murit de moarte bună (adică cum „moarte bună”? Poți să-i zici la muierea cu coasa așa o grozăvie, cum c-ar fi bună? Mă rog...)...care va s’zică de moarte bună – mă rog – de moarte nebună, de boală ori de plictiseală. Apăi, nici că mai contează! Când te vezi ditai omu’ culcat pe spate, cu mâinile împreunate a neputință, să se zgâiască toți la tine ca la mumiile egiptene, să-ți numere firele de păr din cap – ce ți-a mai rămas, că deh! – și să se bucure, bucura-s-ar ca mine! că ai fost tu, vezi bine și Doamne-ajută că n-au fost ei...Și-n timpu-ăsta, să nu poți să miști nimic, ori să le zici una să le meargă fulgii, să nu se mai bucure cu-atâtea lacrimi. Adică: „vezi, nene, ce te-am iubit noi pe tine, ce jale ne-ai lăsat în suflete” ... Fugiți d-aci, bă, că vă știu eu ce maimuțoi îmi sunteți! Până mai ieri m-ați fi mâncat cu tot cu pene – noroc că n-aveți voi dinți pentru mine – și-acuma...hai, roiu`! c-ați început să puțiți.
Cugetând eu așa – vezi bine, sunt un cugetător, și-așa am să rămân, până...na! că era să zic pân-oi muri, mă rog, până n-oi mai avea cu ce. Să cuget, bre, că doar nu...mă rog, deși n-ar strica... Așa, cugetând, deci, lăsând la o parte necazul de-a nu mai putea face ori spune ceva, am descoperit niscaiva binefaceri în treaba asta cu mortăciunea. Bunăoară, poți să-i vezi pe toți care se preumblă pe la capul tău cu flori și lumânări (cât am trăit nu mi-ați fi dat un capăt de ață, și-acuma tot voi veniți să mâncați de la mine. Așa-i c-abia așteptați să mă vedeți în fundu-ăla de groapă și să-ncepeți degrabă să vă-ndopați? Nesătuilor!)...așa, poți să-i vezi pe toți și să le măsori meschinăria. Îi vezi ca-ntr-o oglindă fermecată, cum nu se văd ei în oglinzile-alea spurcate și mincinoase-ale lor, care le-arată doar ce vor ei să vadă.
Uită-te la baba Leana, ce se mai chinuie, săraca:
- Gheorgheee...Gheorgheee... și iar Gheorghe!
Ho, că te-am auzit! Adică de ce „și iar”, de două ori nu era de ajuns? Dă-te mai încolo, uruitoareo, că mi-ai spart timpanele! Oi fi io mort, da’ surd nu sunt.
Asta-l strigă pe bărbac-su, că tot Gheorghe l-a chemat. O fi crezând că mă păcălește, că nu-mi mai aduc aminte. Și ce dacă-s mort, asta-nseamnă că-s și uituc? Babă sclerozată!
Ia uite și la nevastă-mea:
- Gheorghițăăă...Gheorghițăăăă! (să nu zici „și iar Gheorghiță”, că sar la tine!) Un’ te duci tu, Gheorghițăăă?
I-auzi, fa! Ia mai zi, că-mi place! Gheorghiță, ai? Mie Gheorghiță mi-a zis doar mama, când eram copil. Tu din „tâmpitu’ dă Gheorghe” nu mă scoteai. Vezi, d-aia-i bine să moară omu’! Și ce mă-ntrebi un’ mă duc? N-ai zis tu să mă duc? Că nu era zi să nu mă trimiți: „ Du-te, ducea-te-ai pă pustii! Că l-ai făcut om p-ăla cu cârciuma din colț.” L-am făcut, și ce? Tre’ să facă omu’ ceva cât trăiește. Că uite după aia ce pate – stă să-i facă lui alții. Drept îi? Acu’ ce nu-ți convine că plec? Eheee...las’ că știu eu. Păi cine-o să-ți mai sape ție, cine-o să-ți mai cosească, cine aia, cine ailaltă? Pentru aia și-ailaltă, nu zic, oi găsi tu înlocuitor, da’ să știi că coasă ca a mea n-are nimeni. Auzi, ia nu te mai boci atâta! Ia-te de mână cu baba Leana și jeliți-l pe Gheorghe-al ei. Că io, dacă stau să mă gândesc bine, chiar mă bucur c-am scăpat de muncă...și de-o urâtă ca tine. Ptiu! Că urâtă mai ești! Cum nu te-am văzut io toată viața? Mi-oi fi făcut ceva cu țiganca aia de venea toată ziua după mălai. Uite, să-ți spun drept, dac-aș mai avea o viață, nu te-aș mai lua nici mort. Nici cum? Mă rog...nu te-aș mai lua nici cu țigancă, nici fără ea. Vezi, d-aia-i bine să moară omu’ – se mai deșteaptă și el oleacă. Nu era vorba-aia: „mai bine mai târziu, decât niciodată”?
Ia te uită cine-a venit! Săru’mâna, părinte! Nu răspunzi, ai? Te-ai făcut gomos! Păi cum să nu te faci, dacă astea să calcă pe picioare, care-ajunge mai repede să-ți pupe mâna. Ce-oți fi crezând, paparudelor, că v-ați asigurat locu-n rai? S-o credeți voi! Puteți să-l țucați pe popa din creștet până-n tălpi, că tot iadu’ vă-nghite, păcătoaselor! Las’ că vă știu io! Duminica vă-nghesuiți la biserică, și-n loc să vă-mpăcați cu Dumnezeu, vă uitați la pălăria coanii preotese, și-o bârfiți că nu și-a pus basma. Și de-ar fi numai ăsta păcatu’ vostru! Hai, nu-l mai sufocați pe părintele, lăsați-l să-mi dea și mie nițică importanță, că-n rest numai lui i se dă. Ca atunci când a fost cu-mpărțitu’ loturilor. Zice primaru’: „Mă Gheorghe, uite ce m-am gândit eu, tu ești băiat bun (m-am mirat, atunci aflam și eu prima dată, da’ cum era să-l contrazic?) – și n-ai să iei foc dacă-ți dau ție terenu-ăla din care tot țâșnește apa, c-a fost lac mai acu’ câțiva ani, da’ părintele nu-l mai vrea, că dacă tot nu mai are pește...și uite, i-l dau p-al tău, că-i îngrijit, sol fertil, mă-nțelegi...un preot avem și noi, dacă se supără și pleacă, vine altu’, care s-ar putea să râvnească la al meu...și nu-i bine, un primar avem și noi, și dacă...mă-nțelegi?
- Îhî... da’...
- Hai că ești băiat bun! Na o țuică!
Un primar avem și noi, și ăla deștept foc. Știa el că pentr-o țuică, putea să-mi dea pământ și-n Marea Neagră. Că, deh, sunt băiat bun, adic-am fost...mă rog...
I-auziți ce zice popa! Taman a rostit „bun creștin” (despre mine vorbește? Am trăit s-o aud și p-asta! Sau...mă rog...am murit s-o aud și p-asta). Păi cum, părinte, nu ziceai mata că n-aș fi, când mă-ntâlneai la cârciumă? „Mai treci și tu, Gheorghe, pe la biserică, să-ți mai speli păcatele!” Io dam din colț în colț cum puteam: „D-apăi, părinte, sărăcia mea! Că nu mai am timp să mă spăl nici pe mine, dar’mite cele păcate!” Eh, acuma oi vedea ce-oi face cu ele!
„...și iartă-i păcatele pe care le-a săvârșit, cu fapta, cu gândul ori cuvântul...”
Așa da! Zi-i, zi, că zici bine! L-auzi, Doamne, pe părintele? El a zis, n-am zis eu!
„...și de-a fost afurisit de vreun preot...” Cum, cum? Cum să facă asta o față bisericească? Eu nu mi-am afurisit nici porcu’ din bătătură. Doar l-am mâncat. Da’ asta-i altă poveste. Și-n post. Da’ ce mai contează? Auzi, părinte, mie treba cu afurisitu’ nu-mi miroase-a bine. Nu că eu aș mirosi acu’ mai frumos, da’...ești sigur că n-ai încurcat cărțile? Ori că n-ai sărit vreun rând?

„Dumnezeu să-l ierte!” Aha! Și cu asta, ați scăpat de mine. O! Să vezi c-acu-ncepe „veșnica pomenire”, unde se plânge mai rău ca la telve...tleve...terfe...novelele-alea, bre, de-ncepuse și muierea mea să se uite, până m-am dat la ea și i-am zis că-i dau io ei telenovea de cinci ori pe noapte. De-atunci n-am mai văzut-o uitându-se, da’ când dispărea mai mult de-acasă și-o-ntrebam de unde vine, zicea: „Am fost la a lu’ Costică, la telenovea”. Și cum vorbea așa, cu dus-întors, eu nu prea știam ce să cred, da’ nici n-am cercetat cazu’, că era Costică ditai omoiu. Ia, cât se mai jelesc babele-astea, să mai cuget și eu o fărâmă, că când m-or mânca viermii, cu cugetări cu tot, m-oi tot odihni.
Era unu’, Eminescu, parcă murise și ăla, da’ mi-a spus învățătoru’ când i-am săpat via și se-nvârtea pe lângă mine miorlăind la poezii, mi-a spus c-a zis ăla una bună de tot și taman mi-am adus aminte de ea: „Mâna care-a dorit sceptrul universului și gânduri/ ce-au cuprins tot universul, încap bine-n patru scânduri”.
Acuma, io sceptru n-am avut, nici univers, decât vreo două ziare rămase de la bunicu’, da’ sapa și coasa nu mi-au lipsit. Nici sticla cu țuică, mă rog...Da’ cum stau io și cuget – cât mai am cu ce, v-am zis – mă gândesc că n-am prea fi avut loc toți patru între scândurile-astea. Da’ de m-ar fi iubit muierea mea (ptiu, urâtanie! Mai bine nu!), măcar la sticlă și tot i-ar fi făcut loc. Las’ să bea ei, că nu se mai satură!

Ce, ce-aveți, bre? Unde mă duceți? Stați că n-am terminat! Eu tocmai ziceam ceva de...
Da’ bine că mi-ați pus capacu’ și m-ați trântit în hău-ăla, acu’ ștergeți-vă lacrimile și la masă! Potârnichilor!
Ce s-a auzit? Te pomenești c-avea dreptate Eminescu-ăla, uite, vezi, p-asta o uitasem:
„ Poți zidi o lume-ntreagă, poți s-o sfarămi...orice-ai spune/ peste toate o lopată de țărână se depune”.
Bre, Eminescule, bre, m-auzi? Ai greșit, bre, cu poezeaua matale! Nu e doar o lopată, e mai multe...pune ăștia la țărână pe tine, cât să fie siguri că nu mai ieși de-acolo-n veci. Auzi, nu te supăra, da’ n-am stat să le-număr, că m-a cam luat oboseala...

.  | index








 
shim Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. shim
shim
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!