poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2689 .



Cuvântul: ceaun limbut al poftelor netrupești
personale [ Proverbe si Citate ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [naufragiatdepeStix ]

2008-03-20  |     | 



Ce poți spune despre cuvânt atunci când cuvintele sunt cele care-ți spun totul, nu poți ruga cuvântul să ți se destăinuie într-un mod în care el ar fi în postura să-și trădeze natura, cuvântul să rostească cuvânt. Eu nu am văzut cuvinte vorbitoare dar am înțeles că ele există.

M-am oprit de câteva ori asupra unui cuvânt, unu oarecare, întrebându-l de bine, de rudele sale, de amici, nu am putut auzi nimic. Parcă ar fi încercat un gest timid, fața i se facuseră ca o boabă de strugure zbârcit, mucegaiul său lăsa impresia de catifelare iar atingerea mea se scuturase lovită de pe oasele lui.
Sunt mai multe tipuri de cuvinte, printre care deosebim* : (1) cuvinte liliac, (2) cuvântul dictator, (3) cuvinte impermeabil, (4) cuvinte balon și (5) cuvinte telefon.
1. Să le luăm pe rând, cuvintele liliac sunt acele cuvinte care comunică prin unde inperceptibile auzului dar care sug esența omului, apar în vise, creează fantasme, mortifică voința de viață. Cuvântul liliac a apărut secundar în lexicul uman și este des utilizat în arte, cea mai sugestivă pentru publicul actual este cea de-a șaptea artă, cea a cinematografului. Aici regizorii și actorii vor încerca a implementa, prin cadrele pe care le produc, în trairile estetice ale spectatorului un ecou al unui astfel de cuvânt** . De exemplu regizorul nu dorește ai spune spectatorului, prin gura actorului, că acesta joacă un rol înfricoșător ci folosind un mimetism atitudinal și comportamental, machiat corespunzător, într-un decor și o situație adecvată actorul va strârni în spectator groaza dată de diavol, îi va vedea acestuia armata și îi va simți duhoarea. Cuvintele liliac nu au raportare doar la groază, sexualul de asemenea intră sub influența acestor cuvinte care în fond creează lexicul tabu-urilor.
O rudă de-a lor este cuvântul fantomă, cuvântul a căruli existență este indoielnică, ca și cuvântul liliac este receptat intuitiv însă emițătorul poate fi anonim, inexistent, caz în care mesajul este o închipuire, sau inconștient de mesajul pe care l-a transmis. Aceste cuvinte apar rar și în general au conotație mistică sau magică.
2. Cu astfel de cuvinte ajunge omul să aibe putere asupra celuilalt, cuvintele dictator cunoaște bine structura psihică a celui căreia i se adresează, pentru el celălalt devine un mijloc de ași exercita voința de putere. Și într-un astfel de caz cuvintele sunt ajutate de elemente extra-ligvistice, expresia feței, statura, statusul și rolul socal al celor doi, etc.
3. Cuvintele impermeabil sunt acele cuvinte care din lipsă de interes, imposibilitate, rea-voință ori pur și simplu dintr-o lipsă de atenție nu reușim a le surprinde ceea ce vor ele a semnifica. De exemplu tu nu vei înțelege o teorie fizică dacă nu ai noțiunile elementare de fizică pe care acea teorie le cere.
4. Cuvintele balon mizează pe ideea că orice cuvânt are un recul în conștiința*** noastră, motiv pentru care apar anumite așteptări din partea receptorului atunci când mesajul a fost recepționat. Se întâmplă însă ca așteptările emițătorului să nu coincidă cu reacțiile receptorului, și se mai întâmplă ca unele așteptări, dar acum asupra mesajului și nu a efectului acestuia, să existe din partea receptorului. Aceste din urmă așteptări se pot întinde precum o pisică în plină zi, mult și fără rost, ceea ce poate produce un efect de balon și cum așteptările sunt asupra unor cuvinte, atitudini, gesturi, etc. aceste se numesc cuvinte balon, atitudini balon, etc. Riscul producerii unui balon este spargerea lui, atunci când așteptările receptorului se desfășoară pe un interval de timp îndelungat riscul ca acesta să clacheze nervos, chiar și în timpul primirii a ceea ce aștepta, este mai mare.
5. Telefonul a intrat în decorul viții noastre atât de adânc încât îl observăm doar atunci când are caracteristici estetice deosebite ori când este defect. Putem spune chiar că ajungem să înțelegem rolul și chiar esența acestui ustensil doar când încetează a-și mai îndeplini funcția pentru care există. Când discutăm cu cineva de la o distanță de o clipire nu ne trebuie neaparat telefon însă modul de discuție, atunci când discuția nu folosește celelalte tipuri de cuvinte, e leneș, discuția se rezumă doar la o ajustare a unor stări de fapt. Ceea ce se întâmplă este o apropiere, discuția nu are tentă nici erotică, nici catagorială, nici nu vrea să stânjenească, ea vrea să învelească pe cei doi în aceași stare de fapt, “-ce faci?” “-eu, bine, merci, dar tu?” astfel de cuvinte se numesc cuvinte telefon, lafel ca și un simpli “alo” ele asigură funcționalitatea canalului de comunicație unidimensionând pe cei doi dialoganți.
Acesta este cuvântul cu fața timidă și zbârcit, de multe ori îl trimit la plimbare când văd un surâs de fată frumoasă sau pe cineva cunoscut. Acest cuvânt e pustnicul ratat, izolarea sa e potențială, în drumul său mai sunt și alți pustnici.



* clasificarea de față nu se dorește a fi exhaustivă iar criteriul clasificării este legat de impactul psihologic pe care un cuvânt îl poate avea
** remarc aici ca cinematograful se poate folosi și de cuvintele dictator
*** reculul se produce și din inconștient însă nu asta ne interează pe noi aici

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!