poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Publicitate Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Poezie Personale Proză Scenariu Eseu Presa Articol Comunități Concurs Special Tehnica Literara Multimedia

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de același autor
Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 242 .Minciuna la scara mondială
personale [ ]
încotro ne va duce?

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2017-11-18  |     | 
Știu că a fost luată o decizie a Curții Constituționale de la 31 octombrie, de a aviza pozitiv un proiect de modificare a articolului 13 din Constituția Republicii Moldova, privind limba de stat. Deoarece de mai mulți ani pentru Republica Moldova și societatea acesteia, articolul 13 din Constituția votată în 1994 de 80 de deputați agrarieni (neocomuniști) și socialiști-interfrontiști a reprezentat, atât una dintre pietrele de moară, care ne-a ținut ancorați de spațiul dominat de Rusia prin conținutul ideologic imprimat de aceasta, încă de când se numea Uniunea Sovietică.
Dispariția acestei rușinoase reminiscențe a unui trecut post-sovietic de tristă faimă din legea fundamentală ar putea constitui o probă a intențiilor serioase ale guvernării, având în vedere și dorința exprimată de a introduce ideea integrării europene în Constituție.
Nu putem merge către Uniunea Europeană, indiferent dacă integrarea va avea loc și indiferent în cât timp va avea loc aceasta, cu un apendice stalinist în legea fundamentală a statului. Altfel, vom continua să stârnim incertitudine și să proiectăm nesiguranță cu privire la intențiile acestui stat. Cu alte cuvinte, zic eu, vom părea în ochii lumii că suntem niște minciunoși fără șanse de vindecare de acest viciu.

Limba română trebuie să fie înscrisă în articolul 13 al Constituției, ca limbă de stat a Republicii Moldova, pur și simplu pentru că denumirea în sine este deja folosită peste tot, în toate instanțele, în școli, și chiar pe site-urile instituțiilor publice. Astfel, putem spune că toată societatea folosește, în prezent, denumirea corectă a limbii de stat, această evoluție fiind una firească și începând încă din 1989. Atunci când un text de lege, fie și din legea supremă, se plasează în dezacord cu uzanța general acceptată din societate, textul legii trebuie schimbat, ca să se potrivească dispozițiilor sociale.
Astfel, după ce Curtea Constituțională s-a pronunțat privind articolul 13, Parlamentul de la Chișinău este obligat să procedeze la modificarea Constituției și să aducă limba română în legea supremă. Legislativul de la Chișinău datorează această acțiune unei societăți care a luptat în 1989-1991 pentru restaurarea în Basarabia a valorilor naționale, românești, proces care a și dus, în ultimă instanță, la proclamarea independenței acestui stat numit Republica Moldova, oferind mandate de deputat și posibilitatea de a conduce și actualilor guvernanți, deputați și celorlalți politicieni. Nu în ultimă instanță, decidenții de astăzi au o datorie morală față de viitorul Republicii Moldova și a societății ei, un viitor care nu poate fi imaginat în absența restaurării limbii române cu denumirea ei firească în Constituție.
Până aici am apelat la un citat dintr-un articol semnat de Dan Nicu cu mici intervenții personale.
Din ziarul Timpul de la Chișinău, recent aflăm că trei comisii parlamentare au votat pentru Limba Română în Constituție, votul decisive aparținându-i deputatului, PDM - Dumitru Diacov. Însă au fost și dintre cei care au votat contra, concret: Joleg Reidman și Elena Hrenova deputată PSRM. Contra s-au expus: Nicolai Dudoglo și Vlad Bătrâncea împreună cu actorița deputată Mariana Radvan (subliniez că tot de la psrm).
După ce menționații, printre care și înverșunata deputată socialistă Elena Hrenova a apărut în vizorul presei și al societății declarând că „nu are când” să învețe limba română, consilierul de la Primăria Chișinău, Ilian Cașu, a postat pe facebook un filmuleț cu o femeie de culoare, într-un troleibuz din Capitală, vorbind în limba română, semn că aceasta știe cu mult mai bine limba română decât aleasa poporului, care trăiește de mult timp în R. Moldova și încă mai pretinde că apară interesele poporului.
Întrebarea, după cum se vede, este: a cărui popor și unde se află el?..
Răspunsul imediat urmează: el se află în Federația Rusă, pentru că, începând cu 2008, agresivitatea militară a Federației Ruse în vecinătatea sa apropiată a atins cele mai înalte cote, fie că vorbim despre exerciții militare efectuate în scopul de a descuraja elemente externe, fie că vorbim, mai ales, de agresiuni de tipul celei din Georgia, în 2008, sau de anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014 și alte planuri parțial ascunse, care sunt foarte ușor de anticipat.
Este vizibil că, atât evenimentele din Georgia, cât și cele din Ucraina, vin pe fondul dorinței acestor țări de a accede în cadrul unor organisme occidentale, precum NATO sau Uniunea Europeană, motiv pentru care Moscova face tot posibilul ca aceste state să nu își îndeplinească asemenea obiective. Cum?
Provocând și menținând conflicte înghețate, precum Abhazia, Osetia, Lugansk sau Donbas și menținând relații reci cu regimurile de la Kiev și Tbilisi, crescând, în schimb, sentimentele rusofobe din aceste țări vecine.
Ce se întâmplă, practic, în realitate?
- Rusia nu poate genera bunăstare în jurul său, motiv pentru care aceste state devin, în mod real, din ce în ce mai atrase de sfera occidentală, și nu ne referim doar la Ucraina și Georgia, ci la întregul fost spațiu sovietic, fie că este vorba despre statele baltice, care deja s-au integrat în NATO și UE, sau fie că vorbim de R. Moldova. Din tot acest areal geografic, poate doar Belarusul și Armenia nu își exprimă ferm sentimente prooccidentale, din motive de securitate națională, ca urmare a unei dependențe crescute față de Moscova.
Astfel, Rusia se vede în catastrofala situație geopolitică în care spațiul ei de influență dorește, în mod voluntar și natural, să adere la sfera occidentală, ceea ce pentru ruși este realmente inadmisibil.

Pe acest fond, toată agresiunea de tip militar denotă, de fapt, și o imensă vulnerabilitate a Rusiei, care fără soldații și tancurile sale nu-și poate menține sfera de influență, cu atât mai mult cu cât percepțiile de securitate nu s-au schimbat de-a lungul istoriei, iar marea problemă conform căreia Moscova este înconjurată de câmpie, fără mari granițe naturale precum munți sau râuri impunătoare, face ca rușii să se teamă de orice apropiere a NATO sau UE de frontierele sale, motiv pentru care au nevoie de zone tampon pe care să le controleze, zone pe care însă le este din ce în ce mai greu să le seducă. Aceasta este părerea lui Răzvan Munteanu.
- Dar, ce cred eu despre aceasta și despre limba română din Basarabia, altfel zis: Republica Moldova?

Ambele probleme: agresivitatea rușilor și teama lor chiar și de limba română au un numitor comun. Acolo, în țara pădurilor rusești, a munților Urali și câmpiilor pustii puțin populate de oameni, domină o teamă grozav de mare că ei, în curând, vor fi nimiciți. În cap li se bagă sistematic idea că, americanii și alții sunt interesați în nimicirea lor, însă de fapt altul este Adevărul.
Trăim în ultima epocă a minciunii la scară globală, și asta este buba. Până unde se va ajunge cu minciunele este greu de spus, însă se poate de prevăzut măcar cu aproximație. Se va ajunge la explozia provocată de minciună și atunci, dacă nu ne salvează extratereștrii, ne așteaptă pe toți soarta dinozaurilor și altor viețuitoare, demult dispărute de pe Terra. Cum au dispărut aceste animale, așa vom dispărea și noi, tot ca animale, fiindcă minciuna nu este firească omenirii. Iar dacă, se alunecă în nefiresc?
În asemenea caz - firesc va fi sfârșitul.

.  | index


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei și culturii. Scrie și savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică și concursuri. poezii
poezii
poezii  CăUtare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare și confidențialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!