poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5975 .



Concursul de Debut Literar UniCredit 2011
personale [ ]
editura Humanitas

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [lentib ]

2011-08-11  |     | 



Juriul Concursului de Debut Literar UniCredit a anunțat câștigătorii celei de-a patra ediții, pentru toate cele trei categorii de concurs: poezie, proză scurtă și roman, în cadrul unei festivități de premiere care a avut loc la Pavilion UniCredit, pe 30 iunie 2011, începând cu ora 18:00.

În acest an, numărul celor înscriși a fost cu 30% mai mare decât anul trecut, însumând 186 de creații literare, dintre care 18 au fost nominalizate la marile premii.

Astfel, secțiunea de poezie a avut două nominalizări, iar câștigătorul este Laurențiu BELIZAN, din Buzău, pentru volumul de poezii “Între noi un zid pe lună”.

Paul Cernat, membru în juriul Concursului de Debut Literar UniCredit, a motivat alegerea câștigătorului: “Între noi un zid de lună” este volumul unui poet talentat, cu bune lecturi, înclinat spre voluptăți manieriste, agrementate cu referințe culturale exotice – îndeosebi extrem-orientale – ce vădesc o sensibilitate evazionistă și estetizantă. Având adesea un suport biografic, cotidian, discursul său liric se răsfață în metafore decorative, elaborate, senzuale. Există și un anumit sentimentalism juvenil care, ținut în frâu, contribuie la feeling-ul poemelor, dar care riscă uneori să scape de sub control. Un mai bun dozaj al prea-plinului interior și al referințelor mitologice, ca și o exigență sporită a selecției textelor ar pune mai bine în valoare scenariile calofile ale tânărului autor, care, pe lângă imaginația lirică, vădește usurința de a rula registre poematice diverse, pendulând de regulă între nostalgia unei copilării “naturiste” și reveria urbană.”

La secțiunea de proză scurtă, competiția a fost acerbă, cu 11 lucrări nominalizate. Petru ALBU, din localitatea Simeria, județul Hunedoara, a câștigat, cu volumul “Trestii”.

Radu Paraschivescu, membru al juriului, explică de ce opera lui Petru Albu a fost desemnată câștigătoare: “Volumul Trestii pare scris de un prozator versat, care a ucenicit de mult și cu folos. Narațiunile au nerv, imaginile clătesc ochiul minții, clișeele au fugit în păduri. Eliptice sau nu, propozițiile denotă o artă a gradării proprie talentelor autentice. Comparațiile nu virează în registrul excesiv atât de des întâlnit la debutanți. Când le citești, te miri și te bucuri deopotrivă – “Câmpia era tremurătoare ca o jelanie portugheză”. Între prozele alerte, de câteva pagini, autorul a montat o bijuterie – Sisamnes – care înclină definitiv balanța. Este textul care poate că ar fi adus victoria oricăruia dintre primele cinci volume selecționate.”

La această categorie s-a acordat și o mențiune specială lui Șerban Mihai GEORGESCU, din București, pentru volumul său “Ghidul cititorului miotonic”, pentru că este “textul cel mai bine scris și cel mai inteligent; din păcate, nu e proză scurtă”, după cum explică Radu Paraschivescu.

La secțiunea roman, 6 opere literare au fost la un pas de premiul cel mare, dar una singură a câștigat: “Nu mă atinge”, scrisă de Dumitra STOICA din București.

Liviu Papadima, membru în juriul Concursului de Debut Literar UniCredit, a motivat premierea romanului “Nu mă atinge”: “Există utopii albe, imagini ale unei lumi ideale, tot așa cum există distopii, utopii negre, vise sumbre ale cărărilor viitorului. “Nu mă atinge” e o utopie suavă și, deopotrivă, plină de dramatism. În ea transpar, într-o formă ingenios alegorizantă, frământările și neliniștile prezentului nostru cel de toate zilele. Pretextul futurologic oferă autoarei un alibi consistent pentru a se detașa de încrâncenările doctrinare de care pătimesc de regulă judecătorii vremilor lor. Cartea e scrisă cu finețe și chiar virtuozitate stilistică, oferindu-i cititorului o lectură de desfătare.”

Cei 3 autori câștigători își vor vedea creațiile publicate în volum de către Editura Humanitas și lansate în cadrul Târgului Internațional GAUDEAMUS Carte de învățătură, ediția a 18-a, ce va avea loc în noiembrie 2011. În plus, toți câștigătorii vor primi ca premiu un abonament lunar pentru un an la o publicație preferată, oferită de HDS Inmedio, parteneri ai proiectului.

Photobucket


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!