poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 20844 .



Numele tău începe cu litera \"A\"?
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [katherina keller ]

2006-08-12  |     | 



Photobucket - Video and Image Hosting

Se spune că primul nume a fost Adam ce înseamnă „pământ” sau cel făcut din pământ, nume ce arată modelul în care Dumnezeu l-a creat.
Istoria numelui fiecăruia dintre noi este diferită, fiecare nume are frumusețea și farmecul său.
Numele ales de parinți, nași sau cei dragi din familie își pune amprenta asupra persoanei noastre. In vechime, numele era intotdeauna direct legat de calitatile a ceea ce el exprima. Numele este considerat că poate da un ton, sa accentueze sau sa exalte anumite aspecte din imensul rezervor latent al psihicului uman. Astfel v-am cules câteva semnificații ale prenumelor ce încep cu litera „A”

Adam= vine din ebraică și înseamnă „pământ, cel facut din tărână, din lut rosu”-numele acesta ne aminteste de Adam, strămosul nostru,
“din pământ am fost făcuti si in pământ ne vom întoarce “ adică prin viață suntem trecători si tot ceea ce rămâne în urma noastră sunt lucrurile si faptele bune .Adam a fost primul om făcut de Dumenzeu.
Adam si Eva sunt cei dântâi oameni, sunt prăznuiti in religia ortodoxa la 18 decembrie
[asiriana] adamu = a face; [ebraica]
din [ebraica] adamah = pamant.
Avram [ebraica] hamon = tatal celor multi Ada=din ebraică, „podoaba”, „a împodobi, a înfrumuseța”-numele acesta aminteste ca adevarata podoaba a omului este sufletul…”doar prin suflet se arata atat frumusetea cat si uratenia omului”-Clement Alexandrinul. In Sfanta Scriptura sunt mentionate mai multe femei purtând acest nume-„facerea IV , 19 si XXXXVI,2). Ada a fost sotia lui Lameh, unul din descendentii lui Cain, fiul lui Adam si al Evei. Tot Ada s-a numit și soția lui Isav, nepotul Patriarhului biblic Avraam.
Adina=din ebraică, înseamnă „plăcere, om plăcut , gingaș, "rafinată,distinsă"-numele acesta amintindu-ne ca cea mai frumoasa podoabă de pe pământ este omul bun, plin de calitati, “omul sfinteste locul’
Adina este un personaj din vechiul testament, capetenia neamului Rubenitilor, unul dintre ostenii „cei mai de seama” ce l-au ajutat pe regele David-(Sfanta Scriptura, Cartea intai a Cronicilor XI, 42.)
Adrian/Adriana– cel de la Hadria-de la \"Hadrianus\", nume de origine latină ce înseamna "originar de lângă Marea Adriatica". În antichitate, Hadria a fost un mare oras din parțile Venetiei de astazi. În calendarul ortodox sunt sărbătoriti mai multi sfinti ce poarta numele de Adrian, majoritatea fiind sfinti muceniti din vremea persecutiilor romane din primele secole crestine.Așa a fost si Sfântul Adrian (+c. 300), un bărbat invățat care , asistând la torturile unor creștini, s-a dus la ei, plin de compasiune, întrebandu-i ce ii indeamna sa fie atât de stăruitori in credinta. Stând de vorbă cu acei creștini, chinuiți de călăii imparatului, Sf Adrian fost uimit de dragostea lor pentru Hristos .Sfântul Adrian este un exemplu de hotarăre si credintă.Moartea sa martirică fiind un simbol al dragostei pentru adevăr si credinta, chiar si cu pretul vietii.Ziua Sf. Adrian in religia ortodoxa este pe 26 august. Numele Adrian/ Adriana este folosit in Anglia si Germania si mai este sursa lui Hadrianus, un nume masculin de origine latina. Numele mai inseamna "Unul din orasele Adria, din nordul Italiei".
Adela/Alina = originea numelui este "Adal"("nobil" in germana veche)
Adelina Varianta a numelui Adela.- ADELINA - Acest nume este folosit in Anglia, Franta, Germania si Italia. Este o forma alternativa a numelui Adele. Mai sunt si alte doua forme ale numelui Adeline. Originea numelui este Adal. In vechime in Germania insemna "Nobil". In franceza numele se pronuntă si se scrie cu accent pe e. Porecla la Adeline este Ada.
Agapia=din greaca : “dragoste- Dumnezeu este iubire”-Sfanta Scriptura, I Ioan IV, 8) Sfanta Agapia (+304), a fost o tânără din Tesalonic care a refuzat să se inchine idolilor, fiind așa de vie pentru stăruița ei in credința crestină. Sfănta Agapia este un exemplu de hotărâre în fața greutăților si curaj in fata mortilor, de intelegere si prietenie. In religia ortodoxa ziua Sfintei Agapia este pe 16 aprilie.
Alma - derivat din expresia latineasca insemnand \"dragut / amabil\". ALMA - Acest nume feminin si masculin este folosit in Israel, Anglia, Italia si Spania. Este derivat din expresia latineasca insemanad "dragut, amabil", care este o alternativa a cuvantului "suflet". In versiunea evreiasca Alma este derivat independent din expresia care inseamna "femeie tânără".
Amalia - nume vechi germanic care inseamna \"munca\". AMALIA - Acest nume feminin este intalnit in Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Ungaria, Polonia, Norvegia, Suedia si Danemarca. Este deci sursa numelui vechi germanic care inseamna "munca". In Ungaria numele se pronunta cu accent pe cel de-al doilea "a".[ germana] amal = muncă
Amelia Forma a numelor Amalia sau Emilia
Alexandru / Alexandra – « cel ce apără poporul », bărbatul care apară, acest frumos nume îndemnăndu-ne să nu fim egoiști, să-i apăram pe cei din jurul nostru, să-i ajutăm, să ne rugam pentru ei Biserica il praznuiește pe Sfântul lerarh Alexandru la 30 august. Tot pe 30 august este si ziua in care Ortodoxia il prăznuiește pe Sfântul Alexandru Nevski (+1263) - ocrotitorul Rusiei, amintim aici si pe Sfântul Alexandru al lerusalimului (+251). Acesta a ramas in amintirea credinciosilor prin exemplul blândetii sale, al eforturilor pe care le-a facut pentru ajutorul celor din jurul sau si prin credinta sa neclintita. A fost ales episcop de către comunitatea din lerusalim, in urma unei descoperiri dumnezeiesti, dovadă incontestabilă a sfinteniei vietii si gândurilor sale in calitate de episcop, Sfântul Alexandru s-a ingrijit ca bisericile sa fie conduse de oameni alesi. A infiintat in lerusalim una dintre cele mai valoroase biblioteci creștine din acea vreme, iar, cand a fost aruncat în inchisoare pentru credința sa, in timpul persecutiilor romane, Sfântul Alexandru nu a contenit cu grija sa pentru bunul mers al Bisericii, trimitând scrisori crestinilor, indemnandu-i in continuare, păstorindu-i cu dragostea sa, cu sfaturile si rugaciunile sale. În cele din urma, Sfântul Alexandru moare in temnită, mărturisind până la ultima suflare credintă si dragostea nemarginite pentru Hristos . Amintirea vietii sale a ramas pentru noi toti un exemplu de dăruire si bunătate, de credintă si sfintenie, o marturie a minunii pe care dragostea de Dumnezeu si de oameni o poate infaptui în sufletul si în viata fiecaruia. Zilele de sărbătoare ale Sfăntului Alexandru al lerusalimului sunt 12 decembrie si 16 mai. "Si le-a placut mai mult Alexandru, pentru ca el a inceput a grai cu ei cuvinte de pace si le-a fost intr-ajutor in toate zilele. II Sfanta Scriptura, Cartea intai a Macabeilor, X, 47.
Acest nume este folosit in Israel, Germania, Anglia, Grecia, Franta, Norvegia, Suedia si Danemarca. Sursa este Alexandros, un nume masculin grecesc, care inseamna "protector al barbatilor/oamenilor." Derivate de la Alexandru ar fi: Alex, Alexa, Alexi, Alexia, Sandu, Sanda, Sandra.
Aceasta a fost numele original al zeitei grecesti, Hera. Sursa este Alexandros, un nume masculin grecesc, care inseamna "protector al barbatilor/oamenilor." Aceasta a fost numele original al zeitei grecesti, Hera.
Numele a fost facut popular in vechime de catre conducatorul Alexandru cel Mare. In timpul cuceriririlor multor tari cunoscute, de la Egipt la India, Alexander a dat numele sau mai multor orase
Numele a fost facut popular in vechime de catre conducatorul Alexandru cel Mare. In timpul cuceriririlor multor tari cunoscute, de la Egipt la India, Alexander a dat numele sau mai multor orase. Alexandru, Alexandra: din greaca -inseamna precum am scris mai sus “ cel ce apara poporul, puternicul care apara”, acest frumos nume îndemnandu-ne sa nu fim egoisti, să nu ne apăram doar pe noi însine de cele rele, ci să incercăm cu tot ce putem sa-i apăram si să-i ferim si pe ceilati de orice rau: de nenorociri, de greutăti si de pacate.Să avem puterea de a vedea situatiile vietii si din punctul celuilalt de vedere, sa avem putere de empatie. Să-i apărăm si să-i ajutăm pe ceilalti cu iubirea noastra cu rugaciunile noastre, cu exemplul :"si rabdarea noastră si cu tot ce Ie poate folosi, căci atunci cand ne ajutăm unii pe altii, ne ajuta pe noi Dumnezeu. -[ "Nu trebuie sa ne ingrijim de ale noastre, ci de ale altora." [-Sfantul Ambrozie. -]
Biserica Ortodoxa cinstește numerosi sfinti numiti Alexandru sau Alexandra (peste 40). De pretuire deosebita se bucura Sfantul Ierarh Alexandru (+ 337). Acesta este unul dintre sfintii care au participat la Sinodul I ecumenic, atunci cand Sfintii Părinti au alcatuit Crezul sau Simbolul credintei. Sfantul Ierarh Alexandru a dat dovada de o mare tărie in luptă si dreaptă credință.
Agnes =pur , curat, sfant fara pata…Sfanta Agnes sau Agnia (+305) a fost o fecioara din Roma de o frumusete desavarsita, provenind dintr-o familie instarita.
La vârsta de numai 13 ani, Sfânta Agnes a dorit din tot sufletul să-si inchine viata Domnului Iisus Hristos si a refuzat sa se mărite, pentru as păstra fecioria. Tinerii nobili romani, jigniti de refuzul ei, au denuntat-o pentru credinta sa crestină. Chinurile si rusinea la care au supus-o pe tânăra copilă, au fost fără margini, însă ea nu a cedat, in trupul fragil si tânăr, ascunzandu-se un suflet puternic si hotărât. Povestea spune in continuare ca unul dintre tineri, privind-o pe fecioara cu răutate, a orbit brusc.
Dar Sfânta Agnes, asezându-se in genunchi, s-a rugat Domnului cu atâta ardoare să-i redea tănarului vederea, încat acesta s-a vindecat imediat.
Nici aceasta minune nu i-a induiosat pe cruzii călai care, in cele din urmă, văzând ca nu pot face pe sfânta să cadă in păcat, au omorat-o taindu-i capul cu sabia.
Mai tărziu, crestinii au ridicat pe mormatul ei frumoasa biserica, Sfânta Agnia, ea fiind un exemplu de dăruire, inocenta si dragoste fierbinte pentru Hristos, iar sacrificiul ei este un indemn , de a trai fără a judeca , fără a bârfi , fără răutate, fără păcate, având grijă in egala măsură atât de sufletul nostru cât si de trupul nostru. Ziua Sfintei Agnia - 21 ianuarie. AGNES [greaca] hagnos = cast .Agneta Provine din numele Agnes.
Anton/Antonela din [greaca] -anthos = floare ANTONIU / ANTONIA - Acest nume masculin si feminin este folosit mult Anglia. Este sursa lui Antoniu, un nume masculin de origine latină care inseamna "a fost pierdut".
Numele este bazat pe vechiul nume roman al lui Marc Antony, prieten cu Iulius Cezar si indragostit de Cleopatra. Multe autorităti cred ca ultimul nume isi are originea in intr-un nume vechi de origine etrusca.
Abel [ebraica] hebel = respiratie
Adelaida [germana] Adalheidis: adal = nobil + heid = fel, tip.
Adina [ebraica] delicat, subtire.
Adolf [germana] Adalwolf = lup nobil
Adria Forma a numelui din Adriana
Agata [greaca] agathos = bun
Aglaia [greaca] splendoare, frumusete
Ahmed [araba] de incredere
Aimee [franceza] iubit
Alan [bretona] pietricica sau frumos
Albert [germana] Adalbrecht = nobilime stralucită
Alfons [germana] gata de luptă
Alfred [engleza veche] elf = spiridus + red = sfat
Ali [araba] sublim, elevat.
Alina - Nume folosit in Italia, Spania, Rusia si Polonia. Este o porecla pentru Adelina, care inseamna "nobil".
Alice [franceza] Forma scurta a numelui Adelais, ce provine din Adelaida.
Amanda [latina] amando = indragit
Ambra [araba] chihlimbar, auriu
Ambrozie - din greacă: nemuritor, numele acesta amintindu-ne că nemurirea este scopul vietii noastre, că Dumnezeu ne-a creat pentru a trăi vesnic in imparatia Sa, printre ingeri si sfinti. Ceea ce trebuie sa facem in aceasta viata trecatoare, este să trăim in pace si intelegere, bucurandu-ne de tot ce este frumos si bun pentru a ne putea mântui si a câstiga astfel nemurirea - "Pentru cei drepti nu există moarte, ci doar o trecere in viata vesnica. II - Sfântul Atanasie cel Mare. Sfântul Ambrozie (+397) a fost episcop al orașului Milano, intr-o perioada plină de framântări. Se spune ca providenta s-a ingrijit ca in acele vremuri tulburi sa se nască un asemenea om plin de virtute, care a stiut sa aseze lucrurile cum se putea mai bine. Pe de o parte a dat dovada de o intelegere deosebită, purtandu-se cu cei pe care ii pastorea cu blandete si dragoste, iar, pe de alta parte, a stiut sa fie intransigent si curajos atunci când a fost cazul, asa cum s-a intamplat cu Imparatul Teodosie I, caruia ii interzice sa intre in biserica pana nu se căieste pentru un păcat pe care il săvârsise. Sfăntul Ambrozie a fost la fel de iubit si de cei multi si simpli pe care ii indrepta cu exemplul, răbdarea si rugaciunile sale , dar si de imparatii acelor vremuri, al caror duhovnic era. A scris numeroase predici, imnuri, tratate de teologie. Fericitul Augustin, impresionat de cuvântarile acestuia, la care asista, l-a numit "apostol al prieteniei". Ambrozie (adica nemuritor) a fost cel mai potrivit nume pentru acest sfânt care a aflat viata vesnică, nemurirea in dragostea pentru Hristos si pentru aproapele, aceeasi "nemurire" pe care ne-o impărtășeste si noua, tuturor, prin exemplul si prin rugaciunile sale neintrerupte. Ziua Sfantului Ambrozie este 7decembrie.
Amza [araba] hamuza = puternic, sigur
Anabela Combinatie a numelor Ana si Bella.
Ana-Maria Combinatie a numelor Ana si Maria.
Anatol [greaca] anatole = rasarit
Andra Forma a numelui Andreea.
Andromeda [greaca] a te gandi la un om
Anemona [greaca] anemos = vant
Aneta o Forma a numelui Ana
Anita Forma a numelui Ana.
Angela [greacă] angelos = mesager /Angela = de la "amanda", insemnand "care trebuie iubita"/ Angela - din greacă si din latina: inger, mesager al Domnului,numele acesta ne aminteste ca omul bun si curat la suflet este asemenea unui inger printre oameni, un exemplu de buna credintă si bună purtare, o pilda vie. Un bun crestin este ca si ingerii, un mesager al Domnului printre oameni, descoperindu-le celorlalti bucuria credintei si a dragostei pentru Hristos si Biserica Sa, ferindu-i si ocrotindu-i dupa puterile sale, cu osteneala si rogaciune, cu speranta si incredere. in felul acesta, si oamenii, si ingerii, ii inalta Domnului cea mai frumoasă cântare de slavă si multumire: nu doar prin cuvinte, ci inainte de toate, prin viata lor, prin faptele bune, prin gandurile curate, prin sentimentele lor sfinte - "Nu vor veni către tine rele ... ingerilor tai le va porunci Domnul pentru tine ca sa te păzeasca in toate caile tale" – Sfânta Scriptura, Psalmul XC, 10-11.Derivate: Anghel, Angelica s.a.Biserica Ortodoxa cinsteste amintirea a trei Sfint Mucenici ce au purtat acest frumos nume. Tot trei au ramas peste veacuri pilde de adevarata credintă, de curaj si hotarare, mărturisind până la moarte credinta intru Hristos si dragostea lor de Dumnezeu si de oameni. Zilele celor trei Sfint Mucenici Anghel sunt 1 septembrie, 28 octombrie si 3 decembrie
(AMANDA / ANGELA / ANGELICA - Desi pare o insiruire foarte mare de nume diferite, toate au aceeasi origine. Numele sunt folosite in Anglia, Italia si Spania. Sursa este amanda, amandus, o fraza latineasca insemnând "care trebuie iubita".
Acest nume a fost un adjectiv latinesc, corespunzand termenului masculin, angelicus. Acest termen este orginiar de la numele grecesc angelos, insemnand "mesager". Autoritatile nu sunt sigure daca acest termen vechi este sursa modernului nume feminin de Amanda. Poate fi o simpla extindere a familiarului Angela, probabil influentat de frantuzescul Angelique, insemnand "angelic, diafan". )
Antigona [greaca] anti = impotriva + gone = nastere
Afrodita [greaca] cea aparută din spumă
Apolo/Apolonia [greaca] apelo = putere sau apollumi = a distruge
Areta [greaca] arete = virtute
Ariadna [greaca] cel mai sfant: ari = cel mai, adnos = sfant
Arina Varianta ruseasca a numelui Irina.
Aristide [greaca] cel mai bun fel: aristos = cel mai bun + eidos = fel
Arcadie [greaca] arktos = urs
Arnold [germana] putere de vultur. Compus din elementele arn = vultur + wald = putere
Arpad [maghiara] samanta
Arthur [celtica] art = urs + viros = om
Astrid [norvegiana] Varianta moderna a numelui Astrith: ass = zeu + fríðr = frumos
Anastasia - din greaca: înviere, cea care invie din moarte, acest nume deosebit amintindu-ne de cel mai important moment al existentei noastre: invierea cea de dupa moarte, invierea intru Hristos, invierea pentru viata vesnica, pentru mântuirea noastră prin dragostea fără margini a Domnului Dumnezeului nostru. Gândul la inviere ne intăreste in lupta cu greutatile si cu ispitele, ne da speranța, ne linisteste si ne umple inima de bucurie - "lnlauntrul nostru trebuie sa fie pururea Inviere." - lnocentiu Arhiepiscopul Odesei. Derivate: Nastasita, Sita, Anastase, Anastasie, Nastase, Tase si Sfanta Mucenita Anastasia (+304) a trait la Roma, in timpul prigonirii crestinilor. Sfânta Anastasia a fost crescută de Sfântul Hrisogon, cel care s-a ingrijit ca tânăra sa cunoască de mică adevărata credintă, cea intru Hristos. Atunci când Sfantul a fost aruncat in temnita pentru credinta sa, Sfânta Anastasia i-a ramas alături, pentru a-l incuraja, pentru a-i usura cu prezenta si cu rugaciunile ei greutatea lanturilor. Marturisind si Sfanta Anastasia dragostea pentru Hristos si credinta ei crestina, a fost condamnata, dupa chinuri deosebite, sa fie arsa de vie. Sfânta Anastasia a ramas in sufletele credinciosilor prin exemplul ei de dragoste, prin tăria ei sufletească, prin curajul pe care l-a avut atunci când s-a înfruntat călăii si moartea. Sărbatoarea Sfintei Anastasia este pe 22 decembrie. [greaca] athanasios = nemuritor: a = negatie + thanatos = moarte
Atena [greaca] ather = ascutit + aine = rugaciune
Attila [gotic] atta = tata
August/Augustin/Augustina [latina] augere = a creste, mare, venerabil/venerabilă
Anca - Este un nume folosit des in Germania, Polonia, Serbia, Croatia si Suedia. Este o porecla si de la Ana.
Ana - din ebraică: Domnul a avut mila, Domnul s-a indurat, numele acesta atat de frumos ne aminteste că in orice moment din viata noastra, in orice necaz si in orice bucurie, Dumnezeu este cu noi, apărăndu-ne si intarindu-ne. Dumnezeu este Tatăl nostru, al tuturor, si ne iubeste ca fii ai Lui. Dumnezeu, lnduratorul, are mila de noi toti, si de cei buni, dar si de cei rai, carora Domnul le ofera șansa de a se căi pentru păcatele făcute si de a incepe o viata bună si luminoasă -"Dumnezeu, nu doar ca nu lasă sa fim ispititi peste puterile noastre, dar ne si ajută chiar in ispită, ne sprijină si ne intăreste daca noi facem ce se cuvine din partea noastra si nu ne lipsesc bunăvointa, nădejdea in EL si rabdarea.
" Sfântul loan Guria de Aur. Derivate: Anca, Aneta, Anica, Anisoara, Nana, Anisa. Sfanta Ana a fost mama Sfintei Fecioare Maria, Născatoarea de Dumnezeu. Sfanta Ana s-a căsătorit cu Sfântul Ioachim, ducând impreuna o viata curată si binecuvantată de Dumnezeu. Sfânta Ana a rămas pentru noi toți un exemplu de smerenie si viată crestină. Sfintii Părinti Ioachim si Ana sunt un model pentru toate familiile crestine si un ajutor neintarziat pentru toti cei care se roaga lor. Sfintii Parinti Ioachim si Ana au săvârsit de-a lungul timpului multe si mari minuni, marturii ale dragostei lor de oameni, ale harului dumnezeiesc ce s-a revărsat peste ei si prin rugaciunile si ajutorul lor si peste noi toti. Sfintii si dreptii Dumnezeiesti Parinti Ioachim si Ana sunt praznuiți pe 9 septembrie Acest nume este folosit in Anglia, Grecia, Italia, Spania, Hawai, Serbia, Croatia, Bulgaria si Romania.
Ana/Anca/Oana = in anumite insemne se considera ca provine de la de la "Channah", nume evreiesc care inseamna "gratia favorită"
Aurel/Aurora - Acest nume in special de fată de fata este folosit in Anglia si Italia. Este sursa latinescului "zori/răsărit". Mai există alte doua forme ale numelui de Aurora. AUREL / AURELIAN [latina] aureus = aurit AURA = aura (lumina distincta) AURORA [latina] zori de zi AURELIA / AURELIU - Acest nume feminin este folosit in Anglia, Italia, Spania, Ungaria si Polonia. Sursa este Aurelius, un nume masculin de origine latina, insemnand "aur".
Andreea / Andrei [greacă] provine din Andreas, aner = al omului Andrei, Andreea - din greaca: barbatie, curaj, acest nume amintindu-ne ca viața este o luptă cu ispitele de tot felul cu greutati sau neputinte, cărora trebuie sa le facem față cu barbatie si curaj. Dar crestinul nu se lupta doar cu ispitele ci si cu sine insusi, incercând prin tot ceea ce face sa fie un om tot mai bun - "Unde este sfintenie, acolo este si curaj." - Sfantul loan Gura de Aur. Derivate: Andries, Andru s.a. Sfantul Andrei a fost unul dintre cei 12 Apostoli ai Mantuitorului, fratele lui Petru (Simon), cel mai varstnic dintre Apostoli. Sfantul Andrei se bucura de o cinstire deosebita pe teritoriul si in intreaga istorie a neamului nostru, deoarece - dupa ce Mântuitorul le-a dat Apostolilor îndemnul său de a merge si de a boteza toate neamurile, crestinându-le sau altfel spus, de a le duce vestea cea minunata a iubirii lui Dumnezeu - Sfântul Apostol Andrei a ajuns si in partile noastre, anume in Dobrogea de azi, unde a întemeiat primele comunităti crestine de aici. Exista numeroase mărturii: Pestera Sfântului Apostol Andrei, lzvorul Sfantului Apostol Andrei, colinde si cântece populare si multe alte dovezi. După ani de zile in care Sfântul Andrei a propovăduit credinta crestină, in cele din urma a fost omorat de necredinciosi fiind rastignit pe o cruce in forma literei X numită de atunci "Crucea Sfântului Andrei"
În intreaga sa viata, Sfântul Apostol Andrei nu a incetat nici un moment sa le vesteasca oamenilor invătătura crestină si cu sigurantă, nici acum nu inceteaza sa se roage pentru mântuirea noastră, tuturora. Este pentru noi toti un exemplu de dăruire si curaj, de izbandă si biruintă impotriva răului. Ziua Sfântului Apostol Andrei - 30 noiembrie. Zilele altor Sfinti ce poartă si ei acest frumos nume: Sfântul Andrei Criteanul- 4 iulie, Sfântul Andrei Rubliov - 4 iulie, Sfântul Mucenic Andrei - 9 iulie. Acest nume si de fata si de baiat este folosit in Anglia, Portugalia si Spania. Sursa este Andreas, un nume masculin grecesc, care inseamnă "razboinic".
Există multe dispute in privința originii numelui feminin de Andrea din care aceea ca ar fi aparut printre vorbitorii de limba engleza din secolul XVII. Este posibil sa fi aparut direct in Scotia, de la englezescul Andrew, numele patronului spiritual, cu referire la grecescul Andreas. Dar se consideră in procent destul de mare că poate sa derive independent din cuvantul grecesc andreia (insemnand "razboinic") care este comun tuturor acestor nume.



Bibliografie:
1.Numele meu- Știi cum te cheamă! Dar știi ce înseamna?- Arhiepiscopia Bucurestilor
2.www.semnificația numelui

.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!