poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Rom�nesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 34 .



Despre adevăr și minciună
eseu [ ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [romantica3 ]

2025-03-26  |     | 



Renumitul filosof Emil Cioran a afirmat că oamenii sunt puși să aleagă fie între adevăruri insuportabile fie între înșelătorii picante.
Psihologi renumiți au spus că între un adevăr dureros și o minciună nevinovată este de preferat minciuna, care poate fi oarecum protectivă.
Medici la unison, conform experiențelor lor au spus că decât un adevăr care poate distruge, sau ucide provocând un infarct sau un atac cerebral este de preferat o minciună care poate prelungi viața.
Eu sunt de părere că oricât de dureros este adevărul el trebuie exprimat deoarece ambele părți de dialog pot extrage învățături importante.
Mai cred de asemeni că adevărul este oglinda sincerității, că este cartea de vizită a personalității care reflectă onestitatea, respectiv codul de conduită.
Să fim de partea adevărului ne învață și apostolii în Sfânta Evanghelie, Iisus Hristos a spus- eu sunt calea adevărului și viața.
Adevărul trebuie să reflecte realitatea oricât de dureroasă ar fi, este indicat a nu se apela la disimulare, la minciuni josnice, mizere, de aceea este indicat să ne spovedim la duhovnici pentru ca prin rugăciunile lor să ne fie iertate greșelile, respectiv rătăcirile, păcatele.
Oamenii pot să se mintă între ei dar universul și divinitatea nu poate fi mințiți, astfel că toate faptele sunt judecate conform legilor adevărului și ale justiției divine.
Ca o concluzie oamenii care trăiesc în adevăr sunt continuu conectați cu legile divine, cu ierarhia divină, însemnând că respectă și prețuiesc adevărul și legile sale conceptuale.
Oamenii care iubesc adevărul nu vor să își denatureze intelectul folosindu-se de minciuni mizere, înjositoare.
Filosoful german renumit, Friedrich Nietzsche a afirmat că adevărul ca și considerație și conceptele sale au apărut chiar de la începuturile vieții umane ca stabilire a unui limbaj.
El mai afirmă că pe om îl caracterizează arta disimulării, că preferă minciuna , înșelătoria, purtarea unei măști, situație care a atins apogeul la oameni.
Eu cred ca Domnia sa că ochii Lui Dumnezeu sunt focalizați telescopic asupra gândurilor și acțiunilor oamenilor.
Adevărul este o virtute care reflectă puritatea unui om, reflectă corectitudinea, reflectă o educație aleasă.
Nu există totuși nici un om în afară de Hristos care să nu fi mințit măcar o dată în viață.
De cele mai multe ori mulți oameni își prezervă dreptul de a se arăta fericiți împliniți ascunzând printr-o minciună faptul real că au multe griji, că sunt asaltați de probleme grele sociale și de sănătate, tocmai pentru a nu trezi mila celorlalți interlocutori
Mi s-a relevat de mai multe ori că minciuna este un refugiu, un fort în care oamenii își ascund trăirile dureroase, chiar rușinoase, respectiv păcatele.
Adevărul îl face pe om complet și complex ca psihic și spirit îl înfățișează ca pe o vitrină luminată în care sunt expuse cele mai prețioase și inestimabile valori.
Mulți mari gânditori au afirmat că omul actual preferă să fie indiferent față de cunoașterea pură, preferând chiar să fie ostil în fața legilor adevărului, preferând înșelătoria și minciuna, preferând să creadă că visurile ireale sunt de fapt reale, reușind astfel să se distanțeze de adevărurile dăunătoare, distructive.
Un proverb românesc spune că minciuna are picioare scurte și nu ajunge departe.
Adevărul este că deseori cel care minte o dată nu va mai fi crezut niciodată nici când spune adevărul, este văzut ca un mincinos incurabil, este considerat lipsit de inteligență rafinată, și aproape întotdeauna este exclus din colectiv sau marginalizat de grupul social din care face parte, minciuna mai este considerată un furt intelectual.
În timp ce adevărul are strălucire minciuna este întotdeauna tulbure, însă de cele mai multe ori adevărul nu poate să mulțumească pe toată lumea.
este un adevăr constatat, faptul că minciuna convertește imaginația, astfel că în general actorii, scriitorii ridică minciuna la rang de artă în cărți, în scenarii de teatru și film, în poezie, ca atare își folosesc imaginația în cele mai ciudate dar și interesante și spectaculare moduri de a relata situații care nu au avut loc niciodată, sau care sunt adevăruri acoperite cu văluri de minciună.
Trebuie așadar să recunoaștem că minciuna mai mult decât adevărul face parte din viața lumii actuală care este ticsită de stres, griji, probleme, boli grave, suferințe emoționale și spirituale.
Dacă vorbim despre minciuni nevinovate, simpatice, picante, când este nevoie să acoperim un prieten, un coleg de școală sau de muncă trebuie să recunoaștem că ele sunt necesare, astfel că adevărul nu are de suferit chiar dacă pălește în fața minciunii.


.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!