poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 2757 .



O felie de cultură pentru viață de osândă
eseu [ ]
Elodia Maria

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Viespea ]

2017-04-21  |     | 





-La drum de cotitura o ființă plăpândă iși face veacul în cel de al șaselea an, cuvintele sunt de prisos este vorba despre o femeie de origine rromă se pare, primi ani mi-a fost frică să intru în vorbă cu ea, pentru că o surprinsesem într-o discuție cu un bărbat care o instruia cum să de-a cu vrăjeala vorbind amândoi în limba română la perfecțe cu accent moale de Iasi.
Apoi în naivitatea ei era tot mai simpatică, și îndrăgită de trecători, venea în plină iarnă în sandale de vară cu platformă, turiști o alintau cu: darling.
De sărbătoriile de iarna a lipsit 3 luni de la locul ei preferat, însă acum de vri-o trei săpatămâni iarași și-a ocupat pozitia de cerșetor în haine de vara.
Fustele largi și simboluri nu se permite la aieroprt. Asfel am gasit-o ghemuită de frig, unde nu mai încape îndoială am dat jos jacheta de iarna de pe mine să se îmbrace ea.
Care o să fie soarta accestei Elodia de România cand de la 1 junie se va interzice "opera populară cu proteste de apel în fața magazinelor"
Sfanta Paraschiva este codul ei propăvaduire, organizatii de întrajutorare îi promit că va avea grija de copii ei 3 la numar acolo accasa în țară, ea este la vârsta de 38 ani și nu știe să facă nimic decît să se supună soartei.
Am rămas așa puțin înduioșată de acceastă femeie, gîndindumă cu nostalgie ca vârsta ei este aproape perioada de când eu am părăsit lăsând în urmă România definitiv pentru culturi străine.
Unde aici și proverbul românesc de prin Ardeal încă mai este valabil:
Dacă vezi și un câne din țara ta printre străini, tot mai drag îți este...
Și când te gândești ca Bibliotca din Iași este una dintre cele mai frumoase din lume, iar scriitori neamului ca George Coșbuc povești, cuvinte de călăuza prin viață încă din cărțile de școală primară.


.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!