poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Publicitate Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Poezie Personale Proză Scenariu Eseu Presa Articol Comunități Concurs Special Tehnica Literara Multimedia

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de același autor
Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 861 .Discriminarea la moldovenii
eseu [ ]
aflați departe de Carpați

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Val.C ]

2017-02-25  |     | Am ales titlul ”Discriminarea la moldovenii aflați departe de Carpați” deși nu pun mâna în foc că același fenomen se mai întâlnește și la moldovenii de aproape, la munteni, ardeleni etc. Nu am ținut să număr toate provinciile românești sau numele topice, pentru că nu ele sunt obiectul atenției în acest eseu de revoltă a sufletului de autor.
Așadar...

La Chișinău se afirmă că peste 100 de volume de poezie, proză, critică literară și publicistică ale scriitorilor din R. M., (”cealaltă România” - Republica Moldova) au văzut lumina tiparului la editurile din țară și de peste hotare în anul 2016.

Cifra poate să fie și mai mare, având în vedere că nu toate cărțile au fost luate în considerație. Deși retrospectiva cărților publicate în anul care a trecut a fost făcută în cadrul unei dezbateri literare intitulate „Anul literar 2016”, la Uniunea Scriitorilor din Moldova nemulțumiri ale autorilor încă vor fi.
Vor fi, pentru că acolo (în sediul Uniunii scriitorilor) cărțile au fost prezentate de criticii literari, femeile de serviciu: Maria Șlehtițchi (proză), Aliona Grati (poezie), Nina Corcinschi (critică și eseu), Diana Vrabie (literatură pentru copii).

Intenționam să fac un preambul la ceea ce, va urma și să vă prezint pe scurt personajele, care sunt déjà nominalizate: Aliona Grati, Nina Corcinschi, Maria Șlehtițchi, Diana Vrabie și, bineînțeles, Arcadie Suceveanu, poet asemenea lui A. S. Pușkin parodiat de Vasile Alexandri într-o replică la unele afirmații denigratorii despre moldovenii aflați ceva mai departe de Carpați, adică, pe malul Bicului, cu alte cuvinte. Dumnealui este și președintele Uniunii Scriitorilor din R. M., fosta gubernie rusească timp de un secol, da poate și chiar două, având în vedere și alți ani…
Aliona Grati, este aripa tânără a Uniunii și a președintelui, ea a fost și contracandidat la alegerile care au fost la această organizație scriitoricească, din fosta gubernie Basarabia, recent Republica Moldova.
Pe Aliona Grati o mai văd și ca personaj dintr-un viitor roman de calibrul unui autor, laureat al premiului Nobel pentru literatură, bineînțeles, după intrarea în eternitate a scriitorului Mo Yan, mare prozator chinez, autor a mai multor romane, care n-au apărut în mica și nebăgata în seamă, fostă gubernie rusească, actual fiind Republica Moldova. Prozatorul dat și-a editat romanele în Republica Populară Chineză, ele fiind traduse apoi de traducători și în limba română, dar nu la Chișinău, ci la București și în alte zeci de orașe capitale de țări de pe mapamond.
Maria Slehtițchi, exeget, care și-a început cariera la Bălți, în mica dar interesanta Universitate din orașul din nord, este o mare luptătoare pentru drepturile de autor ale femeilor autoare de poezie sau proza indiscifrabilă și neapărat erotică, la modă și fără discriminare de gen. Doamna Maria, prima care a vorbit, n-a spus nici un cuvânt despre cartea mea ”Aproape de Carpați” și nu a luat în considerație alte zeci de cărți ale autorilor, care nu sunt (ori nu se aflau pe lista domniei sale), ea fiind cea care luptă împotriva discriminării, dar singură discriminează scriitorii... Afirmația îmi aparține mie, și eu am vrut să o spun în cadrul dezbaterilor, însă nu am avut răbdare să aștept când mi-a veni rândul, iar să strig ca în pustiu, sau ca în stradă, nu-mi prea convenea.

Deși președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, a menționat că sub aspect literar, anul 2016 poate fi caracterizat ca un an benefic, marcat de realizări importante, eu nu-l prea cred. Dumnealui s-a referrit doar la unele aspecte ca să nu spun altfel.
„Aș vrea să menționez câteva cărți din mai multe genuri apărute la prestigioasele edituri din R. Moldova și România: „Lumina glasului lăuntric” de Vasile Romanciuc (poezii); „Sufletul meu de până la big-bang” de Teo Chiriac (poezii), romanul „Negru și roșu” de Val Butnaru, „Salutări lui Troțki” (o culegere de schițe) de Dumitru Crudu ș.a.
Cărțile mele și ale altor autori au fost trecute cu vederea sau clasate la rubrica ”și altele” din republica Moldova.
Vreau să-l informez pe domnul președinte, că nu este corect să discriminezi autorii, chiar dacă ei nu fac parte din gașcă. Însă încă n-am reușit să vă prezint celelalte personaje. Despre Nina Corcinschi nici nu știu ce să spun, dar Diana Vrabie, mi-a părut o văpaie roșie. Dumneaei este tot de la Bălți, un oraș rău de tot mirositor, în descrierile lui Geo Bogza din veacul trecut. Orașul dat a fost văzut de noi și în veacul XXI de la început până pe la anul 2058, da poate și mai departe. Asta grație personajelor lui Val. Butnaru din recentul roman ”Negru și Roșu”, dar și Galben, care este propus să fie lecturat.

Țin să nu uit de oaspetele de onoare a ”personajelor” nominalizate. Este Aura Cristi, poeta, pământeanca noastră, care s-a refugiat din fosta gubernie a Imperiului rus - Basarabia la București și redactează revista literară ”Contemporanul”. Cu ea am vrut să stau de vorbă, dar, parcă mai poți sta, când cei care au vorbit nu te-au luat în considerație ca autor, ca scriitor nu mai zic…
Pentru că, probabil, nu fac parte din gașcă. Cu toate acestea anexez, în cele ce urmează, câteva aprecieri scurte la cartea mea ”Aproape de Carpați” pe care Arcadie Suceveanu, dumnealui, născut tot aproape de Carpați, în teritoriul vechi al României, astăzi al Ucrainei, stat vecin, regiunea Cernăuți, nu o cunoaște, pentru că eu nu i-am pus-o pe masă, i-ar serviciile bibliografice la noi (în Republica Moldova) funcționează prost de tot, sau aproape că nu funcționează, deși avem și o Cameră a Cărții a Mineisterului Culturii.

Scurte aprecieri ale unor exegeți

Narațiunile fantastice izvorăsc din câteva crâmpeie inserate în două lucrări anterioare . În versiunea dată personajul Letiția Leu ajunge s-o cunoască pe Letiția Branea din romanul Gabrielei Adameșteanu. Ea filosofează, cercetează, dialoghează și meditează despre condițiile de viață avute în copilărie. Întreaga povestire din această carte, este o destăinuire localizată în apropierea Carpaților, susține naratorul Valerian Ciobanu. Ar mai fi multe de spus despre cele expuse de autor. Dar, lăsăm aceasta pentru o altă ocazie și pentru un alt volum, pe care îl așteptăm să iasă de sub pana acestui scriitor talentat și original.

Academician Mihai CIMPOI


Prozatorul Valerian Ciobanu este un asiduu căutător de noi și variate priorități narative. Cuprinsul volumului Destăinuiri Aproape de Carpați conține și pagini pătrunzătoare, cu o anumită doză de fantastic, fapt care-i oferă cititorului posibilitatea să se plaseze în lumea personajelor: Letiției Leu și a lui Victor Caraman, sporind gradul de curiozitate și percepere a unui univers imaginar.
Prozele lui Valerian Ciobanu fug de orice morală, aruncând un văl de fantastic peste această lume, uneori bizară, colorată, pitorească.

Vitalie RĂILEANU, critic literar, poet

Cartea “Aproape de Carpați”, semnată de scriitorul Valerian Ciobanu, constituie niște evadări în metafizic. Zborurile în spații atemporale invocă în permanență niște feed-back-uri, retroacțiuni prin care se încearcă reconexiunile periodice cu alte lumi, dar, în permanență, “apocalipticul terestru” pronunțat devine un obstacol…
...Personajele, aflate în căutarea “cheii succesului”, așadar a sinelui, sunt cuprinse de îndoieli, acestea din urmă fiind exprimate de cele mai multe ori de întrebările retorice, care creează vidul. Întru descoperirea “focului” (sau a Luminii?) la propriu și figurat, convinse de faptul că nu Zeus, ci “monștrii” pământeni se fac vinovați de încătușarea acestuia/ acesteia, le-ar fi la îndemână “acul de cojoc” găzduit de un alt Prometeu – cel ascuns între pagini de carte și mobilizat pentru un contraatac prin... spiritualitate. Dar deocamdată operarea cu date concrete, inclusiv științifice, ce fac să dispară “nisipurile mișcătoare” și “mușcătoare” proprii nuvelelor S.F., îi oferă cititorului “luxul” de a se concentra la cele lumești...

Lidia Grosu, poetă, critic literar

Cartea lui Valerian Ciobanu „Aproape de Carpați” atrage prin ineditul opticii și al universului pe care-l propune autorul, dar și prin maniera în care este scrisă și prin care își dezvăluie, treptat, simbolurile și mesajele. Parabolele autorului, ingenioase și ușor de descriptat, reprezintă/aduc ceva nou în peisajul atât de bogat și de divers al prozei care se scrie astăzi. De aceea ele se parcurg cu un interes sporit.
Valerian Ciobanu are darul de a-l scoate pe cititor din inerție și de a-l provoca la meditație. Aici stă poate cel mai mare și mai de preț merit al său.
„Aproape de Carpați” conturează portretul unui scriitor pe deplin format, ajuns la maturitate.

Ianoș Țurcanu


Cartea Destăinuiri deasupra Carpaților sau Aproape de Carpați este modestă ca volum, dar plină de substanță ca idei și imaginație, simboluri și metafore. Lucrarea în cauză se citește cu interes și la sigur, cei de vor avea ocazia s-o lectureze, o vor păstra pentru mult timp în memorie și în suflet.

Ilie BUJOR, jurnalist, publicist din Chișinău.

Tot la acea ședință, în sala rece cu cămin a Uniunii Scriitorilor de la Chișinău, la capitolul critică literară s-a spus că a apărut: „Dicționarul de critică și istorie literară” de academicianul Mihai Cimpoi, „Decadentismul literar și ideile de decadență” de Adrian Ciubotaru, iar la capitolul publicistică – volumul „Afganii” de Alexandru Vaculovschi.
Prezent la eveniment, academicianul Mihai Cimpoi a menționat că este foarte greu să aduni cărțile de la autori, ca să-ți faci o viziune complexă asupra fenomenului literar al anului care a trecut. „Și serviciile bibliografice la noi se fac foarte lacunar”, a mai spus Mihai Cimpoi. Asta se întâmplă pentru că, fiecare bibliotecă, cea Națională are serviciile ei, care nu prea funcționează, Biblioteca din municipiu – B. P. Hasdeu este preocupată în primul rând de diferite activițăți festive, de masă și uneori de prost gust, iar cea pentru copii ”Ion Creangă” e preocupată de zilele Creangă și încă de alte activități, care de obicei sunt trecute la rubricile și altele sau etc.
Totuși producția editorială din anul 2016 va fi evaluată de către un juriu, iar cele mai bune cărți vor fi premiate. Nu ar fi de dorit ca și premiile să fie date după principiile de gașcă. Nu ar fi…
Dar cine știe? Cine știe, ce nu știu nici eu….  | index


 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei și culturii. Scrie și savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică și concursuri. poezii
poezii
poezii  CăUtare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare și confidențialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!