poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 4474 .



Ciubucarilor!
articol [ Societate ]
ColecÅ£ia: Rahat cu Apă Rece

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [PaulBogdan ]

2004-03-24  |     | 



Nu știu dacă la hanul lui Manuc se va fi băut odinioară tutun, dar este posibil. Ridicat în buricul târgului Bucureștilor pe la 1807 de către Beiul Manuc Mirzaian, în pasul negustorilor ce veneau în capitala regatului cu marfă, hanul, o curte închisă de ziduri fortuite, cu crâșmă și orătănii ce ciuguleau libere prin bătătură, ar fi fost și el, ca oricare alt loc de întâlnire negustorească, locul în care românul își va fi băut aldămașul, armeanul ar fi bătut palma iar turcul și-ar fi băut tutunul, fiecare după obiceiul său întărindu-și juruința ce pecetluia înțelegerea negustorească. O amestecătură de neamuri ce n-ar fi fost posibil să fi supraviețuit fiecare de capul lui și care, firesc în asemenea harababură, s-au întretăiat unul pe altul la rădăcina înțelesurilor lăsând ca moștenire graiului și gestului românesc câteva vorbe și obiceiuri străine.
Nu că ar fi fost Hanul lui Manuc chiar buricul întâmplării românești dar s-ar putea socoti a fi un loc dintre multe altele în care românul a învățat ce-i ală ciubuc și bacșiș. L-am ales deoarece acolo s-a băut unul dintre cele mai tragice tutunuri pe care l-a mirosit românul de rând când, la o narghilea, s-a dat Basarabia bacșiș rușilor.
Legătura pare a fi încurcată până acum dar ți-o deslușesc imediat arătându-ți turcul stând pe vine, cu lemnul ciubucului în gură, trăgând tutunul prin apă aromată. Invitația la un tutun dădea prilej de înțelegeri tăinuite, de aranjarea unui favor răsplătit cu bacșiș. Și uite așa, românul, a asociat el în mintea lui bacșișul cu ciubucul. Drept e că nu era un obicei sănătos, dovadă stând faptul că cei doi turci ce au semnat tratatul de pace în curtea acelui han, dând astfel răgaz rusului să-l scuture bine pe franțuz, și-au lăsat capetele la intrarea Înaltei Porți.
Dacă vrei putem bea undeva un tutun. Pe undeva pe Victoria, și nu numai acolo, putem sufla pe nări fumul aromat în vreun bar cu de culoare orientală. N-ai sa vezi turci stând pe vine. O sa fim doar noi și câțiva tinerei care redescoperă lumea. Dar dacă vrei un ciubuc îl găsești mult mai simplu. Trebuie doar să ieși pe stradă și să iei aer în piept. La noi, de când cu orientalii aștia și aerul costă. Și apoi, bacșișul a devenit un tratament cât se poate de sănătos, un fel de sport care-ți întărește șira spinării, dovadă?! Toți ciubucarii stau cu capul sus.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!