poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | ÃŽnscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Românesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaÅŸi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 9686 .



George Uscătescu, între cunoaștere și recunoaștere
articol [ ]
partea l

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [iristoamna ]

2007-02-28  |     | 



George Uscătescu s-a născut la 5 mai 1919, în satul Curteana din județul Gorj, sat situat la aproape 30 de km de orasul Tg-Jiu. Avea să urmeze liceul Tudor Vladimirescu din Tg-Jiu, Bacalaureatul îl susține la Craiova în 1937. Studiile universitare le face la București: Facultatea de Litere-Filosofie și Facultatea de Drept. În 1940, are loc un eveniment foarte important pentru cariera lui George Uscătescu, pleacă în Italia, ca bursier, la propunerea lui Nicolae Iorga, unde absolvă două titluri de doctor: Litere și Filosofie (1941) și Drept (1943). Din luna mai a anului 1943, în timpul războiului civil din Italia, pleacă în Spania, unde se stabilește definitiv. Cariera sa universitară este legată în principal de Santander, Barcelona și Madrid. A fost titular al catedrei de Filosofia Culturii și Estetică la Universitatea Complutense din Madrid mai bine de două decenii și, în același timp, directorul Departamentului de Filosofia Culturii, Estetică și Artă din cadrul aceleiași universități.
Din anul 1951 a instituit, condus și susținut, cu mijloace proprii, editura românească Destin din Madrid, sub egida căreia, până în 1968, au apărut peste 100 de volume. Deasemenea, a fost profesor vizitator (invitat) al unor universități europene și americane (Buenos Aires, Strasbourg, Roma , Paris, Florența, Palermo, Modena). A scris peste 100 de cărți și câteva mii de articole. Din anul 1991 este numit membru de onoare al Academiei Române. Totodată, primește titlul de Doctor Honoris Causa din partea mai multor universități. I-au fost decernate Premiul Uniunii Latine (Paris, 1957), Premiul Unității Europene(Roma, 1964), Premiul Național de literatură al Spaniei(Madrid, 1970).
După căderea sistemului comunist din România, a fost făcut cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca, la 2 iulie 1992, iar apoi, în anul 1994, i s-a decernat Marele Premiu al Festivalului Internațional "Lucian Blaga".
În linii mari, cam așa arată evoluția omului de cultură George Uscătescu, așa cum a încercat să îl redea în cartea, "De vorbă cu George Uscătescu", Constantin Mustață.
Despre omul și opera lui George Uscătescu au scris unele dintre cele mai mari spirite românești, Constantin Noica spunea: " ...face parte din familia miniștrilor spiritului, iar opera sa conturează un nou continent, singurul locuibil". ("Atlantida spiritului")
Cu toate acestea, cu tot efortul pe care scriitorul l-a făcut pentru a ține viu spiritul românesc și în afara granițelor, astăzi în România prea puțină lume știe cine a fost și cine este George Uscătescu. Zoe Dumitescu-Bușulenga scria despre George Uscătescu: " scrie românește, vorbește românește, simte românește".
George Uscătescu a încetat din viață la Madrid, la 11 iunie 1995, în urma sa rămâne o operă, un spirit și o atitudine.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!