poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 6779 .



Maya, un roman de Teodora Matei și Lucian Dragoș Bogdan
articol [ Cultura ]

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [Eirene ]

2018-01-13  |     | 



După cum se știe, am purces cu entuziasm la citirea romanelor din continuarea trilogiei Omul Fluture, autori Teodora Matei și Lucian Dragoș Bogdan. Îmi place acest de cyber punk cultivat de cei doi autori, cum am văzut că a fost numit în publicațiile SF, și o să expun aici câteva din impresiile mele de lectură.
M-am gândit dacă să scriu despre cele două romane din trilogia Omul Fluture, respectiv Maya și Sindromul Charlotte, o impresie generală sau să mă refer la ele separat. Despre prima parte- Omul Fluture, am scris când nu le citisem pe acestea două și nici măcar nu știam că vor apărea. Am tratat acel roman ca un întreg unitar. Mă voi referi la Maya tot separat. Deși, față de primul roman al trilogiei, este clar că Maya face parte dintr-o serie, are acel sfârșit oarecum ambiguu, poate binevenit poate ușor grăbit, spre dileme și rezolvări viitoare.
M-am avântat așadar, din nou, spre acea lume virtuală, într-o călătorie care ne duce spre acele zone neexplorate ale rețelei virtuale. Sigur, este vorba de Cyberspațiu, de rețea, dar dincolo de ceea ce se „vede”. Așa cum internetul are multe lucruri ascunse astăzi, în acea încrengătură de coduri și de biți, personajele din Maya trăiesc mai mult în rețea, pentru că „realitatea” nu le mai oferă nimic atrăgător, cel mult un trup pe care se pot grefa diverse identități și se pot realiza diverse experimente, o pădure artificială, rece la atingere, animale pe cale de dispariție. Polițiștii din Cypol, Biserica Noului Început, hackerii, oamenii bogați care-și permit tot felul de extravaganțe, toți pendulează între aceste lumi, mai mult sau mai puțin iluzorii. Personajul principal este chiar o „nălucă”, o identitate care a avut cândva un trup despre care abia dacă-și mai aduce aminte. Maya și iluzia sinelui? Cu toate acele întrebări fără răspuns. Suntem martori la frământările acestui personaj straniu, așa cum el pătrunde în mintea diverselor persoane pentru a-și duce la bun sfârșit sarcinile de mercenar al Rețelei, acelea de a ucide la comandă, de a induce în eroare, de a înșela, și toate astea într-o perspectivă a propriului sfârșit. Desigur, personajele vizate de acesta nu sunt mai onorabile, având în vedere că se poartă furtul de identități sau cele mai crude extravaganțe sexuale. Sandra, personajul enigmatic din primul roman al seriei, ocupă și ea un loc special împreună cu Randall, băiețelul autist – ca expresii ale unor personalități aparte. Pentru că așa cum am scris și în precedenta cronică, aceea la Omul Fluture, adesea „nebunii” ne arată de fapt că normalitatea nu există, nu fac decât să ne pună semne de întrebare în legătură cu consistența propriilor reprezentări asupra lumii.
Tot în linia căutărilor, găsim și continuitatea primului roman, care nu avea cum altfel să meargă mai departe decât pe aceeași linie de filozofie asiatică, aceea a întrebărilor despre iluzie-realitate. - „Cel care știe ce este Real nu vede în Maya o iluzie, ci realitatea. Cel care nu știe ce este Real, vede în Maya iluzia și crede că este reală.”
În acest context m-am gândit ușor amuzată cum ar fi ca unele identități clonă de pe Facebook să înceapă să mă vâneze sau conturile unor persoane decedate să fie însușite pentru a li se fura identitatea. Sigur, nu suntem departe de acea zi sau de acele zile, pentru că așa cum se știe scriitorii SF sunt un fel de profeți.

.  |










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!