poezii
v3
 

Agonia - Ateliere Artistice | Reguli | Mission Contact | Înscrie-te
poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
armana Poezii, Poezie deutsch Poezii, Poezie english Poezii, Poezie espanol Poezii, Poezie francais Poezii, Poezie italiano Poezii, Poezie japanese Poezii, Poezie portugues Poezii, Poezie romana Poezii, Poezie russkaia Poezii, Poezie

Articol Comunităţi Concurs Eseu Multimedia Personale Poezie Presa Proză Citate Scenariu Special Tehnica Literara

Poezii Romnesti - Romanian Poetry

poezii


 

Texte de acelaşi autor


Traduceri ale acestui text
0

 Comentariile membrilor


print e-mail
Vizionări: 5384 .



Lansare de carte - Pășind în lumea artei - autor Elena Lisa Boata
articol [ Regional ]
volum bilingv româno-italian

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
de [minela ]

2017-06-02  |     | 





,,… încerc să găsesc drumul spre paradisul creației mele sufletești.”

Hanul haiducilor a găzduit sâmbătă, 7 mai, evenimentul organizat de Elena Lisa Boata, autorul volumului de pictură – Pășind în lumea artei.

Am avut bucuria să o cunosc personal pe Elena, în cadrul evenimentului organizat de Cenaclul de la Roma, care a avut loc anul acesta, pe 15 ianuarie, cu ocazia Festivalului culturii române, ea fiind unul dintre membrii de bază al acestuia. Tot timpul cu zâmbetul pe buze, optimistă și generoasă, a reușit să mă cucerească. La început am crezut că este unul dintre scriitorii emigrantiști ai cenaclului, dar discutând cu ea, am descoperit că pasiunea sa este pictura, o formă de exprimare artistică care nu este la îndemâna oricui.
,,Pășind în lumea artei” este un volum bilingv – româno italian – prin care autoarea aduce în atenția publicului lucrările sale despre care scrie cu pasiunea iubitorului de frumos, textele având multă, foarte multă poezie, asemenea picturilor sale.

Seara a debutat cu prezentarea a două dintre tablourile pictoriței ,,natură statică – raft cu cărți și Ferestre deschise către piața artiștilor - piața Navona Roma”care au fost dăruite de Lisa Elena Boata, fiicei sale, cu ocazia zilei de naștere.
 photo DSC06191_zps86hrpjk8.jpg

Au vorbit despre pictoriță și despre lucrările sale trei dintre prietenii autoarei: Carmen Popescu, pictor și scriitor, Marius Iulian Zincă, poet, și Claudia Minela, editorul cărții. Astfel am aflat că, dincolo de perfecțiunea, frumusețea și expresivitate tablourilor, se află mult studiu și multă muncă.
Elena Lisa Boata, născută în București, se căsătorește în Italia ,,în cetatea eternă a artelor”, unde își continuă studiile. Face primii pași în pictură, sub îndrumarea maestrului Elvino Echeoni, participă cu entuziasm la întâlnirile culturale organizate în casa profesorului Maria Racioppi, scriitor și președinte al Asociației de limbă și expresie latină din Italia. Astfel îl cunoaște pe pictorul Mariella Gentili, profesor universitar, cunoscut în lumea artei sub pseudonimul Carella, cu care s-a specializat în restaurări și reproduceri. Începe prin a reproduce tablourile marilor artiști clasici apoi cu timpul, își creează propriul stil prin care transmite simțirea interioară ,,o explozie de culoare, voie bună și optimism, viață, poezie”cum bine a remarcat editorul cărții care citează un fragment din volum:,, Răsărit de soare într-un infinit acvatic eliberează timpul de la sclavie. Cerul și marea, într-un regal coloristic, îmbrățișează lumina care oferă unicitate. Este o bucurie a vieții, o simfonie a firescului pregătită de nuntă. Tabloul cântă, râde, este o conversație a inimii cu universul. Roșul simbolizează căldura, focul, pasiunea, entuziasmul. Galbenul folosit în cantități mici, creează senzația de strălucire. El reprezintă ludicul, lumina, creativitatea, și o atitudine lejeră în ceea ce privește viața. Galbenul este asemeni razelor soarelui, ai nevoie de ele pentru a te simți bine. Punctele de albastru imprimă tabloului o nuanță de tristețe, înțelepciune, încredere, loialitate. Asamblarea celor trei culori și a nuanțelor care derivă din ele, bucură ochiul însetatului de frumos.”

 photo DSC06225_zpsbzdfwbly.jpg

Odată aprofundat studiul în domeniul picturii, Elena a participat cu lucrările sale la diverse expoziții, câștigând premii, dar mai ales recunoașterea talentului său.

În continuare a luat cuvântul Elena Lisa Boata care, cu modestie, tipic oamenilor de valoare și cu mult bun simț, nu a vorbit despre volumul și lucrările sale, ci despre ,,florile din viața ei” - fiica și nepoțica sa - Lisa Maria Ionescu care din fragedă copilărie și-a demonstrat talentul artistic prin muzică. Este membră a prestigiosului cor Madrigal, susținând cu acesta concerte în diverse țări. Lisa Elena Boata spune cu mândrie că nepoata sa a studiat harpa și pianul iar în paralel cu pasiunea pentru muzică, dezvoltă și pasiunea pentru fotografie, obținând diferite premii și distincții.

Evenimentul se încheie cu o serie de autografe oferite de autoarea volumului care mulțumește tuturor pentru participare.

 photo DSC06219_zpsct9xy5n1.jpg

A fost o seară memorabilă în care voia bună și prietenia au molipsit întreaga suflare. Cu toții avem nevoie de asemenea momente pentru a ne bucura sufletele.
Felcitări pentru volum și să ne revedem cu bine!



.  | index










 
poezii poezii poezii poezii poezii poezii
poezii
poezii Casa Literaturii, poeziei şi culturii. Scrie şi savurează articole, eseuri, proză, poezie clasică şi concursuri. poezii
poezii
poezii  Căutare  Agonia - Ateliere Artistice  

Reproducerea oricăror materiale din site fără permisiunea noastră este strict interzisă.
Copyright 1999-2003. Agonia.Net

E-mail | Politică de publicare şi confidenţialitate

Top Site-uri Cultura - Join the Cultural Topsites!